Гърция договори спецрежим за самолетите си в Германия

Атина обещава в замяна допълнителни проверки по летищата си
23 ное 2017 20:37, Екип на Dnes.bg
3
Гърция договори спецрежим за самолетите си в Германия
Снимка: Reuters, архив

Гръцките самолети, кацащи в Германия, ще се ползват от специален режим, след като експерти от двете страни бяха привикани за обяснения в Брюксел.

Причината е скандал между двете държави, след като на 6 ноември Германия реши полетите от Гърция да се приемат на нешен

генските терминали по немските летища. Заради слабия контрол и недостатъчните проверки по малките аерогари в Гърция и особено по островите, Берлин смята, че рискът нелегални имигранти да промъкнат при тях е твърде висок.

Недостатъчният контрол според германските власти позволява хора с фалшиви или подправени документи да се качват на самолетите и така да си спестяват дългия, скъп и опасен маршрут през Балканите и Централна Европа.

Германия, наред с Дания, Швеция, Франция и Австрия продължават втора година да правят гранични проверки по вътрешните граници на ЕС, като се позовават на висок риск от нежелана имиграция.

Досега те засягаха само наземните и морски граници, но от ноември Германия промени режима за полетите от Гърция, която е член на Шенген, и те се пренасочват към зоните за страните, извън зоната за свободно движение.

Поради големите разстояния на летищата много пътници си изпускали връзките, което доведе до опъването на отношенията между Атина и Берлин.

С посредничеството на Европейската комисия, двете страни са се договорили самолетите от Гърция да бъдат върнати в шенгенските зони на летищата, като контролът се извършва на гейтовете за пристигане и се проверява само дали документите за самоличност са валидни и истински. Гърция пък ще засегне режима по малките и отдалечени летища, за да гарантира, че нелегални имигранти няма да стигат луксозно и бързо до Западна Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
4
 
! Отговори
Евролюб преди 6 години
Тази история е добра поука за българските политици. Каквото може за един, който е вътре, не може за онзи, който гледа отвън. Германия и ЕК направиха нещо за Гърция, което не би направиха за страна, която не е в еврото и в Шенген. През лятото подобни проблеми имаха хърватите със Словения. Тогава ЕК каза на хърватите да се оправят сами. Не са в еврото, не са в Шенген. Европа не е скорости, тя е на първа и втора класа
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Заради слабия контрол и недостатъчните проверки по малките аерогари в Гърция и особено по островите, Берлин смята, че рискът нелегални имигранти да промъкнат при тях е твърде висок."Ама защо ги наричате "нелегални имигранти", та нали според Меркел това е бъдещето на Европа? А, да, забравих, че Меркел в момента не е власт и Германия е с развързани ръце за първи път от десетилетие.
1
0
 
10
 
! Отговори
от гръцко преди 6 години
Недоволни са хората в Гърция.Голяма дискриминация.Реши ли Германия,а те май натам отива,да не приема бежанци и всеки да се оправя.Гърция и Италия,които са на фронтовата линия с бежанците,ги чакат големи проблеми.Единственото решение,е военни да стрелят по неовъражени хора с лодки и да ги избиват.,тъй кто този който праща бежанците,няма да спре.Сложна ситуация.Това значи война.