Туск: Между съветската и западната красавица, избирам втората

ЕС няма никога да признае руската анексия на Крим
Обновена: 24 ное 2017 20:14 | 24 ное 2017 20:09, Екип на Dnes.bg
143
Туск: Между съветската и западната красавица, избирам втората
Туск и Тереза Мей. Снимка: БТА

Европейският съюз осъжда руската агресия и никога няма да признае незаконната анексия на Крим. Това заяви председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск след края на срещата на върха за Източното партньорство в Брюксел.

Той добави, че нерешените и замразени конфликти у източните съседни на ЕС пречат на държавите там да развият потенциала си и да подобрят живота на хората.

"Източното партньорство не е насочено срещу Русия и не е конкурс за красота между ЕС и Русия. Но нека бъда честен. Първата част от живота си съм прекарал в Съветския блок, втората - в свободния свят. И ако това беше конкурс за красота, не бих се поколебал да избера втората", заяви Туск, който е поляк.

Председателят на Съвета добави, че ако ЕС иска да бъде привлекателен за съседите, неговите членове трябва да уважават демокрацията, основните свободи, върховенството на закона, човешките права и свободата на словото.

"Тези ценности са разликата между нас и алтернативата на ЕС", каза Туск, запитан дали Брюксел не притиска съседите да обърнат гръб на Русия.

Председателят, който е в тежък конфликт с полското правителство, заяви, че "първо трябва да сме наясно с проблемите вътре в ЕС, ако искаме да сме полезни на нашите съседи".

Източното партньорство е специална политическа платформа, която ЕС създаде преди 8 години, за да помага на Украйна, Армения, Грузия, Молдова, Беларус и Азербайджан. Евролидерите и шестте държави приеха декларация, в която си обещават да развиват отношенията в четири области: държавно управление, икономика, гражданско общество и свързаност.

ЕС ще инвестира в реформите по тези приоритети около 1 млрд. евро до 2020 г, но без открито да обещава членство на държавите, нито по-тясно ангажиране с усилията за разрешаването на конфликтите в Украйна, както и в Нагорни Карабах.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер съобщи, че на среща с украинския президент Петро Порошенко е приел Брюксел да анализира възможностите някои от европейските политики като митническия и енергийния съюз да бъдат отворени и за страни, които не са членки или кандидати за ЕС.

Въпреки, че Брюксел не се ангажира по-тясно с членството, беше потвърдено, че „ЕС признава европейските стремежи и потвърждава европейския избор“ на членуващите държави, което беше декларирано и преди две години на предишната среща на върха в Рига.

Според високопоставен европейски служител „Източното партньорство не е инструмент за разрешаване на конфликти“.

Юнкер обаче каза, че за първи път между ЕС и лидерите от региона се получил „открит и честен“ дебат.

„Източното партньорство не постигна всичко, на което се надявахме и сега трябва да удвоим сили да изпълним договореното“, каза председателят на Еврокомисията, визирайки демократичните реформи в бившите съветски републики.

По време на срещата в Брюксел ЕС подписа с Армения споразумение за партньорство, както и договореност да предостави на Азербайджан възможност да участва в програмата за изграждане на транспортна и енергийна инфраструктура.

В Брюксел не пристигнаха президентът на Беларус Александър Лукашенко, който беше поканен за първи път след изваждането му от списъка на подлежащите на забрана за влизане в ЕС политици. Нямаше ги и френският и италианският президенти Еманюел Макрон и Паоло Джентилиони, както и премиерите на Испания Мариано Рахой и на Холандия Марк Рюте.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
6
 
3
 
! Отговори
крим не е руски преди 6 години
ИЗБОРИ И РЕФЕРЕНДУМ МОЖЕ ДА СЕ ОРГАНИЗИРА САМО ОТ МЕСТНИ ЖИТЕЛИ НА ЕДНО НАСЕЛЕНО МЯСТО. РУСКИТЕТУРИСТИ В КРИМ НЕ ОТГОВАРЯТ НА УСЛОВИЕТО ЗА УСЕДНАЛОСТ И СА ДОШЛИАВТОБУСИ ЗА РЕФЕРЕНДУМА.Референдумът в Крим епротивоконституционен. Според всяка една конституция, не могат да се свикватреферендуми, отнасящи се до териториалната цялост на страната. Но прецедентът ефакт. Формално, народът се е произнесъл. Фактът, че питането е незаконно, сенеглижира. От тук произлизат и страховете и за България. С
86
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На ЕС му трябват нови роби и пазари, затова сега им дава моркова в размер на милиард евро, а после ще ги почне с тоягата. (пример БГ)А за сексуалната ориентираност и предпочитания на Туск, като се има в предвид преобладаващите евроцености имам големи резерви.
85
5
 
9
 
! Отговори
anonymous преди 6 години
Русия е велика, Крим е руски, свикнаха ли поляци и англичани??
84
2
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
A MEJDU MADRID I BARSA ...ZA KOI STE GOSPODINE NIKOI?????:)))))
83
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този лицемер се прави като нашите на европеец , а тихомълком прокара всичко , удобно на Москва чрез решения на европейската комисия ,поляците не щат и да чуят за него , чудя се Мей как се здрависва с този из..ме..кяр
82
1
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
какво ме интересува какво избира тьпият поляк аз избирам газ на приемливацена и мир и дружба с всички около мене не желая воина с русия и не ни вкарваитезорлем в скандали искам мир на земята всеки народ се избира как да живееа не да му се натрапват чужди правила
81
14
 
5
 
! Отговори
Учителя преди 6 години
До Резонен въпрос: а защо сме най-бедната и *** държава? Ами защото е пълно с русофили и комунисти...Вижте Венецуела, КНДР, Куба...все русофили и комунисти...
80
2
 
7
 
! Отговори
42 преди 6 години
До 114А ние от какво се освободихме. Като гледам даже се разтоварихме откъм българи, понеже тук цъфтим.
79
13
 
3
 
! Отговори
Учителя преди 6 години
Прав сте...Русия е в разпад...преди двайсетина години се разпростираше до центъра на Европа...сега границата се измести на хиляди километри - до източна Украйна...
78
13
 
4
 
! Отговори
чегевара преди 6 години
русия ще се върне в границите на московията от 16-ти век.поробените народи ще се освободят
77
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
русия е в процес на разпад още от 1917 година.империите се разпадат по 150-200 години.в северен кавказ вече няма руско население,в сибир става същото,по волга са малцинство.разпада е неизбежен
76
12
 
5
 
! Отговори
Бацката преди 6 години
Червените тролчета се пукат от яд...чак yшанkите им почват да пушат...
75
14
 
4
 
! Отговори
Европейският съюз преди 6 години
Европейският съюз да не е Съветския съюз ,че да се разпада. Европейският съюз е най-голямото политическо постижение на човечеството от както свят светува до наши дни. Европейският съюз е сложен жив организъм, който се развива и се променя. Това се случва в момента. Този тип съюзи е бъдещето на човечеството.
74
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
русия е бита карта
73
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За Туск Кончита е красавица.
72
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крим да се върне в Украйна? По - скоро Украйна ще се върне в Русия. Много по - вероятно е.
71
1
 
5
 
! Отговори
царя Борис преди 6 години
До Виж тиникога против Русия и навеки с Европа! Русия ни е щит против Турция!
70
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Oбама и ЕС проспаха Крим- и *** си разигра коня.ТАКОВА НЕЩО НЕ МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ ПРИ ПРЕЗИДЕНТСТВО НА ТРЪМП.Съжалявам но Крим не може вече да се върне по същия начин в Украйна. Да не говорим че *** и марионетките му в Крим са направили пъно прочистване там.Най-многото което може да се постигне е някакво федерално решение за Крим.
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доналд, Дона-а-алд! Пак са ме изтрили зарадте.
68
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кой си ти,че да знаеш чии е Крим ," анонимен "анонимник ?