Средиземно море - границата, която е символ на смърт

Близо 34 000 мигранти са загинали там през новия век
25 ное 2017 11:34, Александър Попов
29
Средиземно море - границата, която е символ на смърт
Снимка: Reuters

Най-малко 33 761 мигранти са загинали в Средиземно море от 2000 г. досега, което го прави най-смъртоносната граница в света, се казва в проучване на Международната организация по миграция (МОМ), цитирано от ДПА.

Макар че абсолютният брой на фаталните случаи спадна, след като миналата година Турция и ЕС затвориха източния морски път, авторът на проучването Филип Фарг констатира, че рискът от смърт фактически е нараснал, тъй като по-дългият централен път между Либия и Италия значително се е оживил.

Според учения от Европейския университет във Флоренция "затварянето на по-късите и по-малко опасни пътища води до откриването на по-дълги и по-опасни пътища, което повишава риска от смърт в морето", отбелязва той в изследването, публикувано днес.

От януари т. г. 161 000 икономически мигранти и бежанци са пресекли Средиземно море, повечето от тях към Италия, съобщи вчера МОМ в Женева. Близо 3000 човека са загинали в морето или са изчезнали.

По-малко от една трета от хората, достигнали до Италия тази година, са бежанци, което показва, че голяма част от мигрантите идват не за да намерят защита, а за да търсят по-добро икономическо бъдеще, отбелязва Фарг. Според него обаче да се прави разлика между двете категории не е много удачно в случая със Средиземно море. Икономическите мигранти предприемат опасните си пътувания от отчаяние, а тези, които бягат от войни, често се опитват да достигнат страни, предлагащи солидни икономически възможности, се аргументира ученият.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е хубаво да *** така, но трябва да се обезпечи за бъдат спирани преди да тръгват
26
0
 
8
 
! Отговори
муспи преди 6 години
Тези примитивни същества не са в сътояние да дойдат сами в Европа. Накъдето да погледнат е само пясъци, и слухове за рай зад морето. Някой им организирва този поход?! Огромна надуваема лодка е арабските страни може да се купи само от държавата или достави от тайна богата междунарадна организация! Коя е тя знаят всички, но никой и не споменава думата - евреи! Значи света се владее, защото хората предпочитат да са си роби.
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АМА АСАД ИМ ПРЕМАЗА ЛАПИТЕ НА АМЕРИКАНЦИТЕ, НАВРЯ ИМ ГО ЧАК ДО СЛИВИЦИТЕ.
24
1
 
8
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 18Убиха го защото се помисли за велик.Защото реши че може да се вре в голямата политика и най вече защото тръгна да създава Африканска банка която да измести МВФ и СБ.Простиха му Локърби и стотиците осъдени(в това число и нашите сестри)западни граждани но да бърка в световните финанси...Е нямаше как да стане
23
0
 
14
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Малкото имигранти успели да стъпят НЕЗАКОННО на австралийският бряг - под въоръжена охрана се извозват на острови на 3 000 км. от Австралия - където в палаткови лагери ядат консерви, и чакат екстрадация!Елегантен, и ефективен начин да се оттърват от навлеци от цял свят!Само след 2 години - резултатите са налице!Мераклиите да идат в Австралия - са много малко!Разбраха, че там "далавера няма"!
22
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 11А аз нямам ли? Защо тогава аз, или всеки друг българин, като иде в Германия го карат да плаща наем, да се издържа, да има работа и да спазва законите, а на тия им се дава всичко на готово? От къде на къде?! И те са икономически емигранти и аз съм. Тогава защо аз трябва да плащам и да работя, а те не?
21
0
 
13
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Защо Австралия, и Нова Зеландия се радват на относително спокойствие - що се отнася до имигрантите? Австралийското правителство финансира клип (с 5 000 000 австралийски долара) в който на 45 езика - НЕДВУСМИСЛЕНО заяви, че ще приема имигранти САМО ПО КРИТЕРИЙТЕ , които е заложило! ВСИЧКИ СЪДОВЕ СТИГНАЛИ БРЕГА НА АВСТРАЛИЯ СА ПРИНУЖДАВАНИ ОТ БРЕГОВАТА ИМ ОХРАНА - ДА СЕ ВЪРНАТ , ТАМ ОТКЪДЕТО СА ДОШЛИ! БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЯ! Малкото успели да стъпят НЕЗАКОННО на австралийският бряг - заминават за палатков
20
2
 
6
 
! Отговори
двойни стандарти преди 6 години
Жертвите от атентата в Египет са вече 300 човека но това не е важно за нашите медии!
19
0
 
3
 
! Отговори
A преди 6 години
Ей,затова аз не ям риба...
18
2
 
12
 
! Отговори
нищо случайно 2 преди 6 години
Пак питам защо САЩ и Англия убиха Кадафи и съсипаха Либия която пазеше Европа от бежанците и кой ще поеме отговорността за катастрофата?!
17
0
 
15
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Бангладеш с територия колкото тази на България - има над 140 000 000 население - гладно, и опърпано! Половин милион алахогъзни ***(рохинги) си въобразиха, че могат да правят каквото си поискат в бившата Бирма понастоящем МианмаР ( началото на конфликта беше избиването на 12 полицая)Следващата милиардна държава ще е Нигерия! Кога "дядовата ръкавичка" Европа - ще се пръсне по шевовете от ислямската инвазия?
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не трябва да се дават социални помощи на хора които не са внасяли в социалните фондове средства !Това е проблема, не може арабина да отиде в Германия и да получава без да работи 2пъти повече от колкото работещ българин!
15
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е само заради парите. Европа е най-благоприятното място за живот. Имаме морета, реки, езера, плодородна почва, питейна вода. В БИ ще станат 1 милиард, а са само пустиня. Развъждат се като ***, а вода скоро няма да има. Единственото им спасение е колонизация и поислямчване на Европа, а от там и Русия, после Канада и Америките. Едно е сигурно - исляма набира сила и се готви за нов голям поход.
14
0
 
18
 
! Отговори
Циник до 11 преди 6 години
Имаме право да ги съдим! По либерастийската ти логика - колко гърла трябва още да храним? Десетки милиони са безработните (често , млади европейци) Нито един от афроарабските търтеи - не е е внесъл и стотинка в оциалната система , която източва!По либерастийскйта ти логика - трябва да приемем още милиарди от Чад, Судан,Йемен,Еритрея,Бангладеш,Нигерия, Ирак, Индия,Пакистан...докога трябва да раздаваме спестеното от европейците - на всеки, който го лазят мухите из африканските клоаки? Докога?
13
1
 
11
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 11Всеки има право на по добър живот.Вярно е но всеки трябва да се бори за да го постигне.Имат си държави .Защо не се борят там за по добър живот а отиват на готовото.Това важи и за нашите емигранти.
12
0
 
15
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Колегите преди мен много точно са описали ставащото! За мен 100% от идващите *** от Африка и Азия са икономически мигранти.Има обаче ТЪНКА разлика между тях, и източноевропейците - докато първине ( тарамбуки ) не признават, и са открито враждебни към закон и култура - чо векоподобни шебеци...ВТОРИТЕ (източноевропейците) работят здраво, и привнасят своя дял в икономиките на съюза.Социалните *** от Африка и Азия го изсмукват, и обезкървяват ( често директно )с тирове и бомби.Прав е Тръмп!
11
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки има право на по добър живот! Имаме ли право да ги съдим, че желаят по-добър живот? Нима вие не желаете за вас и семействата си?
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който го е страх от мечки не ходи в гората.
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те много добрв знаят защо отиват и какви са рисковете но за това е виновна грешната политика на угоените политици в Европа и неиният социал.Докато арабите и африканците знаят че след като преплуват Средиземно море ги чакат доживотни социални помощи,жилище,германки и възмажност да поканят на софрата всички роднини до 9 коляно ще е така и няма сила която ще ги спре.Спрете социала и проблема е ршен!
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 20 милиона се удавили 10 хиляди.В ЕС повече умират от грип.Жалки са с тия цифри.