Ледовете в Арктика се топят по-бързо от очакваното

Мащабите и темповете на топене – безпрецедентни!
13 дек 2017 08:37, Петя Славова
27
Ледовете в Арктика се топят по-бързо от очакваното
Снимка: БТА

Нов доклад показва, че ледената покривка в Арктика се топи по-бързо, отколкото досега, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

Годишният доклад разкрива също, че мащабите и темповете на топене на ледената покривка и на затопляне на океанската повърхност в региона през 21-ви век са безпрецедентни от най-малко 1500 години.

От Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ оповестиха, че Арктика е навлязла в период, свързан с "нова нормала" за нивото на затопляне, съобщава БТА.

Макар да не са рекордно високи, тазгодишните температури в Арктика тревожат учените. Джереми Матис, който ръководи програма за арктически проучвания на Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ, заяви, че въпросният регион е различно място в сравнение с онова, което е бил преди десетилетие.

Той отбеляза, че затоплянето на Арктика може да предизвика проблеми, свързани например с екстремни метеорологични условия, които засягат останалата част от света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А преди човешката дейност и СО2 измамата, как учените ще обяснят предишните ледникови и топли периоди на земята?Това е най-голямата лъжа за века.Тези процеси с в пряка зависимост с активността и процесите на слънцето и на последно място на човешката дейност.Ако ще се борим с СО2 трябва да садим дървета но тогава какво ще ядем? жълъди ли?
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изпитвам единствено жал за животните, растенията и малките деца. А за нас, които сме склонни да сменим облеклото си или пък обзавеждането на дома си, пък и колата си само заради това, че не са последен писък на модата изобщо, ама никак не изпитвам жалост. Всичко, което ни идва си го заслужаваме... истерични, вманиачени консуматори.
17
0
 
2
 
! Отговори
До Не знаем преди 6 години
Когато говорим за климат, колебания е точният съпровождащ термин. Масово и най-често използваните: промени и/или изменения, съдържат в себе си малко по-катастрофичен и краен контекст.Колкото до затоплянето и последващото топене, те са факт, но основният въпрос за мен е не дали, а до каква степен и може ли тя да се промени или е късно. Защото цената е материалния интерес на обществото и докато това схващане не се промени, нищо не може да се постигне, даже и под заплахата за тежък и очакван край
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Крайно време е да вдигнат цената на петрола! Иначе няма оправия."Да де, Саудитска Арабия трябва да купи от кравария оръжие за някой и друг трилион, дайте да я вдигнем тая цена. А и нови терористи трябва да отгледаме, че Асад и руснаците ни ги избиха в Сирия. Пари от къде?
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Съсипахме от алчност Земята."Точно ние я съсипахме. Капиталистите грабеха и не спират да го правят, а сега нададоха вой - дайте да дадем. Ние ползвахме евтината енергия на изкопаемите горива, ама за вас не може. Трябва да сте бедни, да идвате да ни слугувате, а ние да ходим на сафарита през 20-30 години да ви убиваме за разтуха. Че ни е много тежко.
14
1
 
7
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Крайно време е да вдигнат цената на петрола! Иначе няма оправия.
13
5
 
13
 
! Отговори
Не знаем преди 6 години
На всички препоръчвам една стара книжка - "Кратка история на почти всичко", автор - Бил Брайсън. Ще се убедите, че климатът е в постоянна промяна, но ние си мислим че му влияем някак си. Да не забравяме че и без индустрия е имало ледникови периоди, както и супер засушавания. Даже и сега се размества положението на континенталните плочи-сантиметри на година. Какво ще бъде - не знаем ?? Учените и те не знаят, но пишат прогнози, че иначе стават ненужни!
12
0
 
12
 
! Отговори
... преди 6 години
Бре очакват ни мнооого "интересни" времена! Но както са казали мъдрите братя китайци: Да не дава Господ да живееш в интересни времена!!!
11
7
 
8
 
! Отговори
ДС преди 6 години
Продължавайте да възпирате електромобилите.
10
3
 
5
 
! Отговори
до 10 преди 6 години
Е , да, ама мечката , като играе на Арктика ще дойде и у нас
9
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак, дрън дрън без никакви факти. Нали е страшно и апокалиптично. А учените се притесняват най-вече за финансирането си за следващата година, а не за топонето на ледовете.
8
8
 
17
 
! Отговори
помнещ преди 6 години
От 50 години времето все се затопля,все ледници се топят,и нефта свършва,и водата-също!Явно има бая пари за усвояване!
7
1
 
2
 
! Отговори
ГГЗ преди 6 години
Дони Пънкаря баш го брига за ледовете в Арктика....
6
3
 
32
 
! Отговори
Лъчо преди 6 години
Кофти тръпка. Като си помислиш ,че пак ние сме си виновни, няма на кого да се сърдим.Съсипахме от алчност Земята.
5
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добро утро не знаех за това :), по добре напишете че България се топи по бързо от очакваното тупациии.
4
6
 
4
 
! Отговори
Anti climate waepons преди 6 години
ПОлзват нов тип много мощни холограмни оръжия вкл инсталирани на спътници сателити и подобни..
3
3
 
14
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Петър Дънов:Гърция ще потъне.
2
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е добре дошло за Русия. Руснаците с много по-малко усилия и средства ще развият логистиката по Северния морски път.
1
9
 
10
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Баба Ванга:Всичкото злато ще излезе над земята, но водата ще изчезне.