Лондон: Западът да защити подводните кабели от руския флот

Може да бъдат нарушени трансакции за трилиони долари
15 дек 2017 12:07, Елка Василева
44
Лондон: Западът да защити подводните кабели от руския флот
Снимка: архив, Reuters

Великобритания и съюзниците й от НАТО трябва да защитят подводните кабели срещу потенциална катастрофална атака от руския флот, която може да наруши финансови трансакции за трилиони долари, предупреди шефът на отбраната на британските въоръжени сили, цитиран от Ройтерс.

По кабелите на дъното на световните океани и морета се извършва преносът на 95 процента от комуникациите и на финансови транзакции на стойност над 10 трилиона долара дневно.

"Налице е нов риск за нашия начин на живот, а именно уязвимостта на подводните кабели", заяви за Би Би Си началникът на отбраната Стюарт Пийч.

Според него започнатата от руския президент Владимир Путин модернизация на някога мощния съветски флот създава сериозна заплаха за западните комуникации.

"Освен че се сдобива с нови кораби и подводници, Русия продължава да усъвършенства неконвенционалните си способности и средствата за информационна война", заяви Пийч.

Русия непрекъснато отрича западните обвинения като истерия от времето на Студената война, въпреки че поддръжниците на Путин в страната му го хвалят, че се е заел да върне влиянието на Русия след рухването на Съветския съюз през 1991 г., посочва Ройтерс. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Украйна е една буферна държава, която великите западни сили (Англия, Франция и САЩ) използват за да водят хибридна война срещу Русия.Добро утро, селяни прости!
37
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Неофашистите в Киев от десен сектор забраниха не само руски, но и БГ-език.
36
0
 
1
 
! Отговори
ЛОШО МНОГО лошо преди 6 години
окупацията на Киевска русия чрез спец наркотици и зомби пиво нанесе на Русия невъстановими щети з а трилиони живи долари днешни.НАшите братя там вкл в Украйна и руската федерация са тежко и нелечимо отровени със нови нагло престъпни наркоспец добавки вкл в лекарства,ваксини храни и напитки,НА практика тежко е повредена мощната Славяно българска империя създадена от Светия дух.Дунавска България с е ограбва зверски с милиарди месечно..Хиляди села са пред ликвидация
35
0
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Русия е велика, Крим е руски, свикнаха ли лицемерите в Англия, Франция и САЩ и слугите им у нас?
34
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чи какво лошо да има Русия да си върне влиянието, какво толкоз ви е трън тая Русия, когато милионери и милиардери, като абрамович ги приемате с милиардите и им давате да купуват всичко, като отбори, кораби, яхти, вили е ок нали, когато, обаче Русия се съвзема не било, защо?
33
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тия са страшни параноици , направо ми се повръща вече от глупости , и защо точно от русия пък е заплахата на тия кабели , защо да не е от китай например или от някой друга държава а точно пишат от русия , то на крив у..й космите му пречат
32
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повече би трябвало да ги безпокои, че в Санкт Петербург проектът за ядрената подводница "Хаски" влезе от концептуалната фаза във фаза проектиране! А тези неща руснаците ги правят невероятно бързо и току-виж след три години чудовището вече ще *** водите на океаните, въоръжено с хиперзвукови ракети "Циркон" и с ...Господ знае още какво! Британците построиха самолетоносач и се наsssраха от гордост, че руснаците нямат такъв. Ами ако те въобще решат да не строят плаващи ковчези?
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия допуснаха руснаците да им гласуват за Брекзита, сега за едни кабели плачат. Все пак по-добре късно, отколкото никога.
30
2
 
10
 
! Отговори
За смях преди 6 години
Страх - кабели пази!
29
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами да, то си е за страх. Агентът от МИ6 Джони Инглиш е забелязал Путин да купува маска, шнорхел, плавници и голяма ножица за рязане на арматура и кабели от кварталния универмаг. После се е качил на най-новата невидима и безшумна подводница. Работата е ясна (питайте колегата Василев).
28
2
 
16
 
! Отговори
Ужас преди 6 години
НАТО като остане без интернет - на тъмно и отрязан от света, информационните войски направо ще дигнат бял байрак без да са влезли във информационна битка!Подли рашки!
27
2
 
17
 
! Отговори
Остра нужда преди 6 години
На остова имат нужда не от кабели, а от зелени ливади, спокойствие и розови хапчета.
26
2
 
18
 
! Отговори
Негонен бега преди 6 години
Лондон: Западът да защити подводните кабели от руския флотХе хе !!Що ? руснаците нападат ли?
25
0
 
27
 
! Отговори
тнт преди 6 години
Имам усещането,че руснаците могат да бъдат изпреварени за ония кабели. Ако нашите побратими от Факултето се сдобият с подводница ,жална им майка на американците!
24
1
 
8
 
! Отговори
Аххх преди 6 години
Льоши Иванушки дураци, льоши, льоши, льоши!
23
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин не от вчера се е заел да върне влиянието и величието на Русия, а истерията на западните ескалира през 2017 г.
22
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе тези верно немат никой у триполовите си кратуни. Та нали Русия има много по важни обекти под вода. Нали ако вземат да почнат да си правят мръсно и Русия ще пострада. Виждате ли как се опитват да ни втълпяват че Руснаците са виновни за всичко лошо което се случва по света. А тези колонизатори които ограбиха стотици държави и ги оставиха на произвола на съдбата се изписват като девици. Най вече тези дето избиха Индианците и завзеха земите им. Ах дърво недочагарено па като ги почнеш!
21
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съвсем изперкулясаха някои!!!!А Русия какво да каже, като има не само кабели, но и газопреносна мрежа по дъното на моретата? Реално погледнато Русия много повече ще пострада от атака по подводната инфраструктура, отколкото ЕС! Ама за това трябва акъл, който журналята нямат.
20
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Запада запада! Кабелчето щели да им отрежат на тези параноици.
19
2
 
32
 
! Отговори
Петърчо преди 6 години
Ако въпросните кабели бъдат прекъснати нарочно тогава последния проблем би трябвало да ни е това че нямало да има комуникации. Защото прекъсването им значи обявяване на война. А докато хвърчат ракети част от които с ядрени бойни глави последното нещо за което ще се тревожите е икономиката и липсата на Интернет. Но нали сега е модерно да се сее паника от голямата и лоша Русия. САЩ Великобритания и съюзниците им са тези които сеят истерията но трябва да внимават какво ще ожънат от това.