Над една трета от министрите на Макрон - милионери

Министърката на труда е най-богата, притежава 7.5 млн. евро
Обновена: 16 дек 2017 22:20 | 16 дек 2017 22:18, Веселина Йорданова
23
Над една трета от министрите на Макрон - милионери
Еманюел Макрон. Снимка: БТА

Френският висш орган за прозрачност на обществения живот публикува декларациите за имуществото на министрите от правителството на президента Еманюел Макрон, от които става ясно, че над една трето от тях са милионери, съобщава в. "Паризиен".

Президент на богатите ли е Макрон? Във всеки случай, в правителството му има неколцина богаташи, по-специално сред министрите от гражданското общество, назначени именно заради професионалния им успех, изтъква изданието.

В категорията на най-богатите е екологът католик Никола Юло с имущество на стойност близо 7,3 милиона евро. От тях все пак 3,1 милиона евро са собственост на неговата консултантска компания Еол (Eole), а 2,5 милиона евро струват двете му къщи в областта Бретан и в Корсика. Министърът на екологичния и солидарен преход е и предвидлив - направил си е застраховка живот за близо 1 милион евро.

Никола Юло притежава също така девет моторни превозни средства, от които шест автомобила, мотоциклет, яхта и електрически скутер на обща стойност 105 000 евро.

Той е вторият най-богат човек в правителството след министърката на труда Мюриел Пенико, която притежава 7,5 милиона евро.

Пенико - бившата ръководителка на "Човешки ресурси" в международния гигант Данон (Danone) и бивша съветничка на социалистката Мартин Обри, министърка на труда в правителството на Лионел Жоспен, е вложила близо 4 милиона евро в недвижими имоти и държи 1,8 милиона евро в единайсет банкови сметки, посочва "Паризиен".

Министърката на културата Франсоаз Нисен е декларирала имущество за над 5,6 милиона евро, от които 4 милиона в 43,45 на сто обикновени акции от компанията Льо Розие (Le Rosier), акционер на издателската къща Акт Сюд (Actes Sud).

Доста богата е и министърката на отбраната Флоранс Парли, бивша служителка в държавните железници Ес Ен Се Еф (SNCF) и в Ер Франс (Air France), която обявява 4,6 милиона евро, от които 41 процента в апартамент и къща, собственост на агенция за недвижими имоти, информира Ройтерс.

Министърката на солидарността и здравеопазването Анес Бюзен декларира близо 3 милиона евро, от които обаче 500 000 евро са заеми, които трябва да връща.

С имущество от 48 000 евро министърът на публичните дейности и финансите Жералд Дарманен е като Малечко Палечко в правителството, посочва Ройтерс.

Колегата му министър на икономиката Брюно Льо Мер декларира 430 000 евро, от които спестовен влог със 120 000 евро.

Самият премиер, Едуар Филип, се нарежда някъде по средата, с декларирано имущество от 1,7 милиона евро, включително два апартамента на стойност съответно 400 000 и 1 250 000 евро, но за които има да връща кредити на обща стойност близо 340 000 евро. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
5
 
1
 
! Отговори
АК-47 преди 6 години
Чудесно, така и трябва, значи няма да крадат. Защото нашите стават милионери, след като влезнат във властта.
18
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Извинете, ама тази хора са си богати от преди да са министри. Не виждам проблем.У нас е друго.
17
3
 
4
 
! Отговори
ЦК на БКП преди 6 години
В България 100% са милионери !
16
4
 
11
 
! Отговори
Qw преди 6 години
Вземете един брокер и се разходите из Бояна, Драгалевци и Бистрица. Като обикаляте, ще ви кажат коя къща на кой е. Най-скъпите, луксозни и големи са на бивши и настоящи държавни чиновници. Последните 10 години биха всички рекорди по хайдуклък. Такова плячкосването и при Чингиз Хан не е имало.
15
4
 
4
 
! Отговори
Jert преди 6 години
Ибъхти бидняците... Дори нашти са по-богати от тия милионери. Погледнеш ли американските, зяпваш - при Тръмп милионерите не са мноо на м'ода.. милиардер Трявна си..
14
4
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Французите са свикнали толкова векове да крадат ресурси от колонииите си.На кой му пука за тоя президент, дето спи с бабичка 20 г. по-стара от него?Освен Това Макрон е човек на Ротшилд т.е. на финансовата олигархия.
13
4
 
7
 
! Отговори
Г. Сомов преди 6 години
Разбира се , че трябва да са милионери а не Текезесари.
12
7
 
16
 
! Отговори
La France преди 6 години
Какви са тези болшевишки статии? Точно богатите трябва да управляват защото са постигнали нещо, а не са просто дървени философи и демагози, станали политици защото за друго не стават (изключваме българските богаташи, които просто навремето разграбиха държавата). Не съм фен на Макрон.
11
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тия какви политица са? да вземат пример от нашите милионери, има вече и милиардери като Гоце и Боце, Прасчо и Сокола
10
4
 
10
 
! Отговори
Жоро преди 6 години
нормално, навсякъде е така...просто в България няма кой да ги декларира тея кинти :-)
9
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
откратнати от народа пари мултиплицирани в пари които носят власт ,власт която носи пари .Жалка картинка
8
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пич ти какви семки ядеш?
7
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е там поне си признават.А не като тук комунисти уж бедни и пролетарият.А реално мулти милионери и милиардери.И пенсиите им вярват на тея и гласуват за тях.
6
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето една класация в която сме напред,задминали сме доста западни държави ,даже и Франция,пък нека си говорят ,че икономически сме слаборазвити!Първо хубаво ,да се налапат политиците и после ще има и за народа,ако нещо въобще оставят!
5
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боце, ще ги вьрти тия на кутрето всички взети заедно!
4
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българските министри са по-богати.
3
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-после да има някой по-зле от нас тия са си направо за оплакване.
2
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че те на Макрон са му бедняци министрите в сравнение с нашите политици!
1
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При Боко - всичките, та и роднините, кумовете, сватовете, сученичките и просто случайно минаващи покрай властта.