За първи път: Епископ на Лондон стана жена

Постът е един от най-важните в Англиканската църква
18 дек 2017 21:42, Елка Василева
26
За първи път: Епископ на Лондон стана жена
Сара Мълали. Снимка: Reuters

Бившата медицинска сестра Сара Мълали бе назначена днес за епископ на Лондон. Това е първата жена на този пост, един от най-важните в Англиканската църква, предаде Ройтерс.

Мълали е 133-ият епископ на столицата на Обединеното кралство, а постът е третият по важност в йерархията на Англиканската църква след този на Кентърбърийския архиепископ и на епископа на Йорк.

"За мен е голяма чест", каза 55-годишната Мълали, която е омъжена и има две деца. Церемонията по встъпването й в длъжност ще се състои на Нова година в лондонската катедрала "Свети Павел".

Мълали е ръкоположена за свещеник през 2001 г., а през 2015 г. става епископ на Кредитън в Югоизточна Англия. Англиканската църква позволява на жени да стават свещеници от 1994 г., но първата жена бе ръкоположена за епископ едва през 2014 г.

Англиканската църква остава дълбоко разделена по въпроса за жените духовници. Жени епископи има в Канада, САЩ, Австралия и Нова Зеландия, но клоновете на Англиканската църква в Африка и в други развиващи се страни все още не ръкополагат жени за свещеници.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А така, кой не е учил история на религията, а? В раните векове на християнството свещениците са както мъже, така и жени и никой не приема това за нещо странно или скандално. Чак след превръщането на Църквата в най-големия земевладелец и в една от най-богатите държави (Ватикана) жените са изключени. Обаче в 1 и 2 век си има жени свещеници.
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истинската вяра и служение в Христос е решаващата. Църквата няма земен произход, а Божествен. Христос е глава на Църквата и от началото е казано кой може и кой не може да бъде свещеник. Равноправието, хуманизма, демокрацията са добри неща, но не и когато преиграваш с тях. Църква означава общност на всички верни и предани на Христос, а не експериментален биг брадър. В Църквата си има каноничен ред. В истинската Църква. Такива ми ти работи, бедни ми читателю...
19
0
 
1
 
! Отговори
спасов преди 6 години
До Анонименявно си комунистически ***. Ние православните българи въздигаме в "култ" не смърта на Христа а неговото възкресение....простотията по комунистическите *** ходи
18
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко съвременно! Скоро ще заговорят за Christlam
17
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
следващият епископ=цветнокож, закривай, религията особено християнската има добри идеи и ценности, несвързани директно с религията а с добротата, но голяма част от самите християни изповядват религията като задължение и просто за всеки случай и са лицемери, но в крайна сметка това си остава култ към смъртта на исус, на литературен герой.
16
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хм, на мен ми е по-интересно дали тръби на мъжа си. Така като я гледам още става за садо-мазо и други игри.
15
3
 
7
 
! Отговори
гф преди 6 години
кмет на Лондон - пакистанец мюсюлманепископ на Лондон - бивша медицинска сестрада ви се_ра на ценностите европейски !
14
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Англиканската ,,църква"непрестанно доказва ,че е много далеч от християнството! Може би се бори за някакъв хуманизъм и морал,но и това е под съмнение!Всички Апостоли са били мъже и само на мъже са полагали ръце за свещенство има Апостолски правила ,кой може да е свещеник.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 10 Епископа също е свещеник. Свещенството има 3/три/степени :дякон,презвитер/поп/и епископ.
12
3
 
6
 
! Отговори
Бай ГошУ преди 6 години
Тъй кат гледам на портретя огоре, най-вероятно попа е станал попадия хахахахах
11
3
 
5
 
! Отговори
вавилонска кула преди 6 години
Луцифер скоро ще е пълният владетел на Земята, не случайно Евро-парламента е във формата на Вавилонската кула!!
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както е казано и малко по-долу - жената няма право да получава чин свещенство! А тук говорим за епископ!!! Господи помилуй. Измениха и на истинната вяра и на всичко тези западняци.
9
2
 
10
 
! Отговори
Кръстьо преди 6 години
Надявам се че поне е христянка...
8
6
 
6
 
! Отговори
1 преди 6 години
Това няма значение. Онези които се борят тя да може да е епископ се борят да унищожат християнството. Искат да го заменят с ислям, марксизъм, постмодернизъм и разбира се социализъм.
7
2
 
7
 
! Отговори
Знайко преди 6 години
Словореда, ах, словореда...Кажете поне колко му е струвала операцията на тоз епископ, че да стане жена. Знаете ли, навремето наемахте полуграмотни *** да пишат, сега сте се отказали от тази половинчатост...
6
0
 
11
 
! Отговори
к0нсерва преди 6 години
уж трябва да сме либерални и да има и свобода на словото, но каквото и да напиша ме трият - цензурата и пропагандата задминаха и тази на Сталин, Хитлер и Мао, взети заедно!!
5
3
 
10
 
! Отговори
Журналист стана прос преди 6 години
Епископа не си е сменил пола а е станал жена или си смени пола и стана гей ама женски-как се пише правилно заглавие може би ЖЕНА СТАНА ЕПИСКОП или бъркам -аз не разбира много български
4
8
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Смешно е,да не кажа жалко.Какво падение!Никога ,откакто съществува християнството,не е имало жена-свещеник!И щом като Африка е причислена към развиващите се страни,нямам какво по-вече да кажа.
3
3
 
24
 
! Отговори
Епископ Нафарфорий преди 6 години
От заглавието не е ясно дали жена е станала епископ или епископът е станал жена?! Но неведоми са пътищата небесни...
2
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СПОРЕД ВСИЧКИ ГОЛЕМИ СВЕТОВНИ РЕЛИГИИ ЖЕНАТА НЕ Е ЧОВЕК, А СЪЩЕСТВО.