На 99 години почина баптисткият проповедник Били Греъм

Достигнал е до над 200 милиона души чрез проповедите си
21 фев 2018 20:17, Анисия Иванова
13
На 99 години почина баптисткият проповедник Били Греъм
Снимка: БТА

Влиятелният проповедник Били Греъм, съветник на президенти на САЩ и един от най-популярните баптистки проповедници в историята, почина днес на 99 годишна възраст, предадоха световните агенции.

Уилям Франклин Греъм-младши почина тази сутрин в дома си в Северна Каролина, съобщи семейството му, цитирано от Франс прес.

Той получил духовно откровение на 16-годишна възраст и благодарение на личното си обаяние и разпалените си проповеди бързо започва да привлича вниманието на много хора. От 40-те години до средата на миналото десетилетие проповядва неуморно в различни точки на планетата - включително в СССР и Китай, а през 1992 г. и 1994 г. дори в Северна Корея.

Срещал се е с едни от най-влиятелните личности - от кралица Елизабет Втора до майка Тереза и папа Йоан Павел Втори. Но най-голямото влияние оказва на президенти на САЩ, с които се среща - от Хари Труман до Барак Обама. Джордж У. Буш дори признава, че под негово влияние е спрял да пие и е открил пътя към Бог.

През 60-те години Греъм подкрепя лидера на движението за граждански права на афроамериканците Мартин Лутър Кинг, който също като него е баптистки проповедник, отбелязва ТАСС.

През последните години Греъм се е лекувал от пневмония, рак и други заболявания, отбелязва Асошиейтед прес.

Съпругата му Рут почина през 2007 година. През 1995 г. синът му Уилям Франклин Греъм Трети става лидер на неговата Евангелистка асоциация.

Смята се, че Били Греъм е достигнал до над 200 милиона души чрез проповеди на живо и до милиони чрез изявите си по телевизията и радиото.

"ВЕЛИКИЯТ Били Греъм е мъртъв. Нямаше друг като него! Ще липсва на християните и на всички религиозни хора", написа в Туитър президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Вицепрезидентът Майк Пенс изрази съболезнования на семейството на Греъм, заявявайки, че "безподобният му глас е променил живота на милиони". "Скърбим за кончината му, но знам с абсолютна сигурност, че днес той е чул тези думи: "Добра работа, добри и верни служителю", написа Пенс в Туитър. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.