55% от жителите на Кишинев искат обединение на Молдова с Румъния

Процентът на привържениците на идеята расте
26 апр 2018 12:07, Елка Василева
33
55% от жителите на Кишинев искат обединение на Молдова с Румъния
Снимка: архив, Reuters

Петдесет и пет процента от жителите на Кишинев искат Република Молдова да се обедини с Румъния, докато 45 на сто са против. Това сочат данните от социологическо проучване, представено в Кишинев от обществената асоциация Европейски социално-политически център. Анкетата на тема обединение на Република Молдова и Румъния е проведена в периода 1-19 април, а процентът на допустима грешка е плюс/минус три на сто, съобщава румънската редакция на Радио Франс Ентернасионал.

Близо 80 хиляди души на възраст над 18 години са участвали в проучването, осъществено в столицата на Молдова. Отговорите са били събрани онлайн, чрез посещения по домовете и в специални шатри в няколко сектора на молдовската столица.

Двадесет и един процента от участниците в допитването говорят руски език, като 31 процента от тях са подкрепили идеята за обединение на Молдова и Румъния. Онези, които говорят румънски език, са около 80 на сто, като от тях 62 процента са подкрепили обединение с Румъния.

Окончателните резултати от изследването показват, че анкетираните в Кишинев подкрепят обединение с Румъния, като 55 процента от тях са дали отговор "Да", а 45 на сто са отговорили с "Не", посочиха авторите на проучването.

Според социолога Андрей Думбръвяну резултатите от анкетата показват, че процентът на привържениците на идеята за обединение расте.

Думбръвяну сподели, че много от жителите на Кишинев и предградията са отказали да участват в допитването и обясни защо.

"В този период в социалните мрежи се появи изображение с обесен човек, на чиито гърди пише "обединение". Ние разбираме защо се прави това. За да уплаши хората да не приемат идеята за обединение. Ако не си с нас, значи си наш враг. Вероятно от това са се ръководили тези, които са разпространили подобно изображение", заяви социологът.

Директорът на Европейския социално-политически център Георге Костандаки увери, че проучването е представително, а резултатите от него - важни. "Това проучване бе осъществено въз основа на абсолютно безпристрастни, независими и равноотдалечени принципи. Необходимо е гражданите да научат истината, истината, такава каквато е", каза Костандаки.

И ако това проучване показва, че мнозинството от жителите на Кишинев подкрепят идеята за обединение, барометърът на общественото мнение - анкета, направена в цялата страна от Института за обществена политика, показва друга картина, отбелязва Радио Франс Ентернасионал, цитирано от БТА. Според проучването, реализирано в края на 2017 г., при евентуален референдум 56 на сто от молдовците биха гласували против обединение на Република Молдова с Румъния, а само 22 на сто биха подкрепили това.

Молдова е била част от Румъния до 1940 г., когато е била анексирана от Съветския съюз. През 1991 г. Молдова обяви независимост. Около четири-пети от четиримилионното население на Молдова е с румънски корени. В двете страни има партии и организации, които подкрепят идеята за обединение на Румъния и Молдова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НСЯМА ДА СТАНЕ.-ИНАЧЕ КАТАЛУНИЯ И ДР. СЕПАРАТИСТИ НЯМА ДА МОГАТ ДА ГИ СПРЕ НИКОЙ
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 7Правильно, присоединяйтесь к Турции
25
1
 
8
 
! Отговори
тарикати преди 5 години
Искаха да се отделят от Румъния , но така не могат да пътуват и работят свободно в ЕС ! Сега искат да се обединят ! Защо ?! Също като македонците които приемат бг. гражданство за да могат да живеят и работят в ЕС !
24
0
 
4
 
! Отговори
До ако преди 5 години
Ако следваме твойта логика не трябва никой с никого да не се обединява и сдружава, защото помните ли... Точно затова е историята, за да се поучим от грешките ида не ги повтаряме. Това е сред основните идеи на ЕС!
23
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Румънци и молдовци са един народ. Един език, една култура, една религия. Съвсем различна е ситуацията украинци и руснаци.
22
5
 
10
 
! Отговори
локо преди 5 години
Русия вместо да се обедени с християнска Европа,тръгнала да прави Евроазийския съюз с мюсулманските станове,да разиденява Европа,да се бори против Европа със мюсулманските си съюзници от Иран и Сирия,и да напда християнски държави като Украйна.Путин иска да става като аятоласите ли,за кво става дума.
21
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е как няма да искат с Румъния. Със СССР не им ли беше по-хубаво?хайде бе русофилчета, защо не коментирате. И те ли са сорософили?Май само вие сте безмозъчни проплеопитеци.
20
5
 
14
 
! Отговори
ако преди 5 години
ако това стане - тежко на всички българи в молдова - нека да видят в историята какво се случва с българите от северна добруджа и от южна добруджа, когато е румънска - 25 000 души загинали в концлагери - в балчик има паметник на тези мъченици!!!!!!!!
19
1
 
10
 
! Отговори
Молдовци преди 5 години
След Първата световна война благодарение крайната победа на Антантата и последвалите мирни договори, Румъния присъединява области от Руската империя (Бесарабия) и Австро-Унгария (Трансилвания и областите на градовете Арад, Орадя и Сату Маре, две трети от Банат и южната част на Буковина), освен това се запазва румънската власт в Южна Добруджа, присъединена от България през 1913 г. След Втората световна война Бесарабия отново е присъединена към СССР като Молдавска ССР.
18
4
 
15
 
! Отговори
Молдовци преди 5 години
До преди 150 години Румъния не е съществувала. Имало е Влашко, Молдова, Трансилвания. С руско-турската война от 1878 година, с която България се освобождава от турското робство, започват и териториалните придобивки но наскоро създадената Румъния от Влашко и Молдова. Първо за сметка на присъединената към Русия Бесарбия, Румъния взима българската Северна Добруджа, населено изцяло с българи. После след Междусъюзническата война взимат и Южна Добруджа.
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 11Говориш и пишеш пълни глупости. Северна Добруджа е взета от България след Балканската и 1СВ, през 1942 година се връща в границите на България благодарение на Хитлер, това е било условието България да влезе във войната на страната на Германия.
16
2
 
8
 
! Отговори
асен преди 5 години
Това проучване го е правил Сорос , значи е верно !!!!
15
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бил съм в Кишинеу още по времето на соца. Още тогава молдовците си говореха румънски и не понасяха окупатора.
14
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повече съм впечатлен от това че въпреки многогодишната съветска пропаганда и индоктриниране за наличие на молдовска нация със собствен език и писменост, различни от румънската, хората в Молдова не са забравили кои са и желая отново да са част от родината-майка. В същото време дегенератите от Повардарието псуват всичко що е българско и едва ли има повече от 1-2% които да искат обединение с нас.
13
14
 
15
 
! Отговори
Я гледай преди 5 години
И там има 45 % ***. Всички бягат от Русия , като дявол от тамян.
12
4
 
12
 
! Отговори
Istinata преди 5 години
A izvun kishinev?
11
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Молдова е взета от руснаците, но на румънците им е дадена северна добруджа.
10
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Молдовците с тези си щения са заплашени от кримски референдум.
9
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредния звучен шамар.
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другото е че в такива допитвания трябва да участват само хора които плащат данъци - както и във всички избори. Като в Древна Гърция - или си във войската (може да умреш за сигурността на държавата) или плащаш данъци за да имаш глас.