Германия спечелила ?2,9 млрд. от помощите за Гърция!?

Сумата е от лихви по гръцките държавни облигации
Обновена: 21 юни 2018 16:14 | 21 юни 2018 15:50, Елка Василева
18
Германия спечелила ?2,9 млрд. от помощите за Гърция!?
Снимка: архив, Reuters

Германия е големият печеливш от милиардите евро помощ за подкрепа на Гърция, като от 2010 г. насам е спечелила около 2,9 милиарда евро от лихви по гръцките държавни облигации, съобщава агенция АНА-МПА, като се позовава на отговор на германското федерално правителство на въпрос на Зелените в Германия. Отговорът е на разположение на германската агенция ДПА, се казва в съобщението.

Според отговора на германското правителство печалбите са се формирали главно от изкупуване на облигации на гръцката държава в рамките на Програмата за изкупуване на активи (SMP) на Европейската централна банка, които са влезли в германската Бундесбанк и се прехвърлят към федералния бюджет от 2010 г. До 2017 г. общо в Бундесбанк са постъпили печалби от 3,4 милиарда евро от покупки в рамките на SMP.

През 2013 и 2014 г. печалбите са преведени на Европейския механизъм за стабилност (EMS) и на Гърция, така че от тях остава печалба от 2,5 милиарда. Към нея се прибавят 400 милиона евро от заемите, отпуснати от държавната банка Kreditanstalt fuer Wiederaufbau (KfW), пише БТА.

В тази връзка експертът по въпросите на бюджета на Зелените Свен-Кристиан Киндлер е поискал облекчаване на гръцкия дълг. "Не може правителството да оздравява германския бюджет с печалби от гръцки лихви", е заявил той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: ГерманияГърцияпомощи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Който рискува печели.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЪРЦИТЕ ПОЛУЧИХА НОВО ОБЛЕКЧЕНИЕ НА ДЪЛГА, КАТО ИМ ОПРОСТИХА ОЩИ 100 МИЛИАРДА ЕВРО, НО ДА ПОДПИШАТ ДОГОВОРА С МАКЕДОНИЯ.НА КОЕТО ПОДПИСВАНЕ НЕ ПОКАНИХА БОРИСОВ, ВЪПРЕКИ, ЧЕ Е ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛ, КОЕТО СИ БЕШЕ ГОЛЯМО УНИЖЕНИЕ.
14
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някои от коментиращите пак се изказват че България видил пак нищо не спечелила,пак сме прецакани и т.н.А фактите са други.След разпада на великия СССР България фалира,което принуждава 100 000 българи да заминат да бачкат в Гърция.Тогава още не сме в ЕС.Тези българи изпращат милиони в БГ с което спасяват много семейства.Така парите изтичат към БГ,но заемите остават на Гърция.Дори и днес,хиляди гръцки фирми се местят в БГ,което е удар за гръцката икономика и печалба за наща.
13
0
 
0
 
! Отговори
Aeto преди 5 години
290 miliarda. Nema zapetaika, ima i nula...
12
2
 
8
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Да вземаш от общото и да се правиш на спасител-класическа баба Меркел ;) !!!!
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще спечелят ако гърците си върнат дълговете, но това ще стане нкога. За сега това е просто вируална печалба.
10
2
 
5
 
! Отговори
ПОЗНАВАЧ преди 5 години
Спечелили са успелите да се оядат гърци. При 300++ милиарда дългове, 2 милиарда печалба е същото, като да кажеш че България е на печалба, че е взела милион от потъналите милиарди в КТБ...
9
0
 
16
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 4Стига си тролил бе.Заемите за Гърция са от еврозоната.Ние не сме там.
8
1
 
3
 
! Отговори
До Авторката преди 5 години
Пише БТА а ти само копира и постави Текста тука и така всеки ден крадене от нета , кога ли Сименов ще почне проверки по Медиите?
7
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро и за България ще пишат
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"зЕЛЕНИТЕ" НАВСЯКЪДЕ СА ПРЕДАТЕЛИ!
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е ясно 20 дали 2 взели.И как по натам останалите.Ако това стане германците да си вземат останалото. То ще се пише за друг Никос Казандакис и за друг Зорба.
4
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами помощите за Гърция бяха с платени общи пари на всички европейски държави (в това число и от бедните българи, щедро харизани от кабинета Боко - 2), а с част от тях се погасяваха задължения към германски банки!Естествено че Германия ще спечели, вие кой сте очаквали да спечели - гербава България ли?
3
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е кой да спечели да не искате *** да спечели *** плаща музиката а Меркел пие шампанско и играе сиртаки.
2
8
 
19
 
! Отговори
Един преди 5 години
Файда, че са спечелили лихвата, когато им изгори главницата. Въпрос на време е мърдитe в Гърция да откажат да плащат изобщо. Щото, видите ли, останалите държави били длъжни да ги издържат, понеже те имали антична история.
1
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По големи тарикати от немците няма. Ако си мислите че правят нещо преди да са пресметнали и последния цент, много се залъгвате. Стиснати гадове, разрушиха гърция за да си спасят банките и я напълниха с бежанци