Германската жилищна криза роди черен пазар за бежанците

Между 2009 и 2014 г. населението на Мюнхен се е увеличило със 170 хил.
23 окт 2018 13:37, Бойчо Попов
35
Германската жилищна криза роди черен пазар за бежанците
снимка: Ройтерс

Фирас заменил гражданската война в Сирия с хаотичен бежански лагер в Германия. Сега той иска дом. От януари 2016 г. 28-годишният мъж е живял в три различни бежански лагера в Бавария, но вече е изтощен и не може да понася шума през цялата нощ.

„Не мога да спя, не мога да уча, противопожарната аларма се включва най-малко два пъти седмично посред нощ“, казва Фирас. Той е жертва на острия недостиг на жилища в Мюнхен, задълбочен от притока на мигранти, който сви вече ограничените наличности в града и създаде черен пазар на наемни жилища.

Недостигът на жилища пречи на интеграцията на много новодошли в страната, където имиграцията е гореща политическа тема. След като избягали от гражданската война в Сирия, Фирас и съпругата му искали да започнат живота си отначало в нов апартамент.

Въпреки че отговорили на над сто обяви за жилища в интернет, те все още не могат да намерят къде да живеят. „За да намерите апартамент в Мюнхен, трябва да познавате някой германец или да платите пари на черния пазар. Нямам тези пари и не познавам никого“, казва Фирас, който подобно на останалите интервюирани от Ройтерс бежанци не желае да разкрие фамилията си.

Той е един от 280-те хиляди души, регистрирани като кандидати за убежище в германската Служба за мигранти и бежанци през 2016 г. След като хората получат статут на бежанци, местните агенции по заетостта обикновено им плащат наема, докато си намерят работа, но съществува таван на помощите, а конкуренцията за евтини жилища е ожесточена.

Местни активисти са притеснени, че недостигът на жилища пречи на интеграцията на бежанците. Въпреки че предлагането на апартаменти в големите градове в страната е ограничено, Мюнхен е най-скъпият град в Германия, отчасти заради почти нулевите налични жилища, показва доклад на Deutsche Bank.

Високите строителни разходи и стриктните регулации възпрепятстват строителството. Но населението на града расте бързо, тъй като хората се установяват в него от други части на Германия и от чужбина.

Продължението на анализа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
1
 
! Отговори
Факт хахах преди 5 години
Германия била измислена 1871 хахахах я ходи да учиш история израза дойч е въведен да ама германци е имало долу горе още по времето на пра българите
22
5
 
5
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Германия е пътник измислена държава създадена 1871-ва!
21
0
 
7
 
! Отговори
Мето преди 5 години
Богатите държави трябва да споделят част от богатството си ако не искат още "бежанци" които са реално икономически мигранти.
20
0
 
23
 
! Отговори
:(( преди 5 години
Гастарбайтерите от България сами си търсят жилища и плащат от джоба си. На тях нито бежански лагери им се организират, нито някой им плаща наема.
19
0
 
13
 
! Отговори
В Мюнхен имало нужда преди 5 години
да се построят нови жилища, щото "бежанците" били доста на брой.Та затова питам, от еврофондовете ли ще се взимат пари с цел интегриране на "бежанците"?Или само Германия ще плаща (разбирай, джоба на немския работяга)?Интересувам се дали това ще има нещо общо с еврофондовете, защото там и ние внасяме пари.Една от причините да се изселват наши младежи на Запад е невъзможността в обозримо бъдеще да си осигурят самостоятелно жилище без да теглят кредит. що тогава да строим за бежанци от Арабистан?
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Мюнхен има ли работа за всички тези придошли хора?
17
7
 
1
 
! Отговори
КХ преди 5 години
Този има място, а ти имаш място в София.
16
3
 
9
 
! Отговори
Никой преди 5 години
Никой млад и образован бежанец не се постановява в БГ и това е лошо.Няма кой да работи, няма кой да плаща пенсии, здравеопазване, обучение.
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди 25 години В Мюнхен се намираха евтини жилища. Ако за евтино може да се нарече 120 000 евро за 75 кв.м. апртамент. В момента такъв апартамент минава 250 000 евро. Няма как да си купят жилище бежанците ако не си намерят добре платена работа и не изтеглят кредит който ще го връщат и правнуците им. В западна германия по принцип всички живеят под наем много малко са хората които имат собствено жилище. В източна Германия над 90 % имат собствени жилища защото живяха в социалистическа държава.
14
0
 
16
 
! Отговори
тесли недодялани преди 5 години
Кво се оплаква не можем разберем настанени са във пансиони със всички удобства 800евра на месец кешш в Германия интеграционни курсове професионална квалификация всичко плаща държавната агенция за емигранти и бежанци инвалиди пенсионери семейства със или без деца родител със дете студент са с предимство след това идва ред на работещите със трудов договор неомъжени неоженени германците ги гледат като пленачета кво иска тоз мрънка и лигльо не можел да спи как ще спи като е на 5редбула
13
0
 
3
 
! Отговори
5 преди 5 години
Напиши нещо за братчето си, анализатора в JPMORGAN Chase c 20000 лева месечна заплата и невероятните неща, които неговата банка прави за световната икономика.
12
3
 
2
 
! Отговори
11ти преди 5 години
Този ако няма образование по -високо от твоето от Сирив, ще изучи подобно в Германия. А твоите сънародници ще са 50 на 50грамотни. Айде сега смени "мокасините" и обърни долните ***, че седмица вече мина.
11
0
 
16
 
! Отговори
В следващите десетил преди 5 години
Все повече му,рга,ви ислямски мигранти и заселници ще заливат западноевропейските държави, и това е процес който не може да бъде спрян.Затова по добре да со при тях , отколкото тук при нас
10
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да го ожалиш тоя. Изпълзял от грездeя на географията и иска да заживее в цивилизацията. Стъпи ли му един път крака, ще иска джамия, бурки, забрани на обществените паркове и т.н. Полека-лека докато и Мюнхен не заприлича на Риад. И сина му ще иска да бяга отново в следващата цивилизация, че да е превърне и нея в Мюнх.. опа Риад.
9
5
 
14
 
! Отговори
въпрос преди 5 години
А на бугарите в Германия плащат не повече от 1600 евра на месец докато немците взимат 4000-5000 що така!?
8
0
 
21
 
! Отговори
Ха ха ха, преди 5 години
Германистан, Бавария - Мюмюнхен това е бъдещето на Западните емигрантски кочини
7
1
 
22
 
! Отговори
Хайнрих преди 5 години
А какво прави в Мюнхен? Да се връща там откъдето е изпълзял!
6
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в Мюнхен за оглед на жилище в даден ден и и час чакат на входа 30 човека минимум и собственикът си избира естествено -германец с трудов договор!
5
1
 
21
 
! Отговори
Хамбургерин преди 5 години
Най скъпият град е Хамбург и свободни жилища няма дори за германците а средната заплата тук е 6000 евро!хаха
4
0
 
32
 
! Отговори
от сиднеиAaвстралия преди 5 години
Мъката е непоносима, ще си разплета чорапите от притеснение за нещасния сириец