Нов керван мигранти потегли от Салвадор към САЩ

Протест срещу мигрантите в мексиканския град Тихуана
19 ное 2018 08:15, Елка Василева
5
Нов керван мигранти потегли от Салвадор към САЩ
Снимка: Reuters

Близо 200 мигранти, желаещи да влязат в САЩ без виза, въпреки заплахите да бъдат върнати, сформираха нов керван в Централна Америка, този път в Салвадор, откъдето потеглиха вчера, предаде Франс прес.

Кандидатите, които казват, че бягат от бандитизма и мизерията в родината си, се събраха на площад в столицата Сан Салвадор, откъдето с три автобуса се отправиха към съседна Гватемала. Сред тях имаше много семейства с деца, облечени в топли дрехи и с раници на гърба.

Още по темата

"Истината е, че нямам голям избор. Не искам да заминавам, но какво да правя тук, сама с две деца. Никой не ни помага, бандите ни заплашват, така че по-добре да заминем", заяви 36-годишната Сесилия Бониля, придружавана от синовете си на 5 и 13 години.

На 13 октомври хиляди хондурасци се отправиха към Съединените щати. Те се събират в мексиканския град Тихуана на границата със САЩ, но почти нямат шанс да я преминат, отбелязва агенцията. Към тях се присъединиха други мигранти, главно салвадорци.

Междувременно стотици жители на мексиканския град Тихуана се събраха вчера на протестен митинг срещу хилядите централоамерикански мигранти, които са пристигнали там с надеждата за нов живот в САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Напрежението в града, разположен до границата със САЩ, нарасна с прииждането на близо 3000 мигранти през последните дни. Федералното правителство смята, че броят им скоро може да достигне 10 хиляди.
Американските гранични власти обработват само около сто молби за убежище в граничния пункт "Сан Исидро" между Тихуана и град Сан Диего в щата Калифорния, отбелязва агенцията.

Вчера недоволни жители на Тихуана размахваха мексикански знамена, пееха националния химн и викаха "Вън! Вън!" по адрес на мигрантите. Те ги обвиняваха, че са мръсни, неблагодарни и че представляват опасност за Тихуана. Протестиращите изразяваха също опасения, че техните данъци ще бъдат похарчени за грижи за мигрантите.

Макар че мнозина в Тихуана са съпричастни към съдбата на мигрантите и се опитват да им помагат, някои местни жители ги ругаят, замерват си с камъни и дори ги бият, отбелязва агенцията, цитирана от БТА. Това хладно отношение рязко контрастира с топлите чувства, проявени към мигрантите в Южно Мексико, където жителите на малки градчета ги посрещаха с топла храна и дори жива музика.

Кметът на Тихуана Хуан Мануел Гастелум нарече пристигането на мигрантите "лавина", с която градът е зле подготвен да се справи. Той изчисли, че мигрантите ще останат в Тихуана още най-малко шест месеца, докато чакат разглеждането на молбите им за убежище.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чичо Тръмпи, понеже е шашав по цялата глава, току виж разпоредил да се инсталират картечни гнезда по границата и да ги подпука. Може и да им наметка и няколко бомби профилактично. Все пак избори идват и трябва да сплоти редиците на реднеците.
3
24
 
1
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 5 години
Медиини сензации, за трупане на политически дивиденти, за една държава от 500 млн, все ми е на ума , че 10 хил имигранти ще ги съборят, но Тръмп надъхва селяните за следващите избори.
2
7
 
12
 
! Отговори
сигурно преди 5 години
Ще падне яка стрелба !!!
1
5
 
6
 
! Отговори
Т. Живков преди 5 години
Аз не съм обещавал храна по време на пътуването към комунизъма, другарки и другари, скъпи съотечественици. Венсеремос, работническа класа!