Упадък и сексуална свобода – причини за сексуалното насилие в църквата

Папа Бенедикт XVI вини липсата на Бог за скандалите в католическата църква
13 апр 2019 17:45,
34
Упадък и сексуална свобода – причини за сексуалното насилие в църквата
Снимка: Reuters, архив

Римокатолическата църква и проблемите й със сексуалното насилие станаха вече пословични.

Според бившия папа Бенедикт XVI до днешната ситуация в църквата нямаше да се стигне, ако не беше сексуалната революция от 60-е години, растящата секуларизация и слабите църковни закони, които защитават свещениците.
 
"Сред свободите, които Революцията от 1968 г. се пребори, беше тази за сексуална свобода", пише Бенедикт XVI в есе за германското духовно списание Klerusblatt.

Там той посочва още, че сексуалната революция е довела и до това педофилията да бъде разрешена и приета.

"Защо педофилията стига до такива размери? В крайна сметка, причината е липсата на Бог", пише Бенедикт, посочвайки провалилите се опити да се включи споменаването на Бог в договорите на Европейския съюз като негативен пример за западната секуларизация.

Бенедикт, роден в Германия като Йозеф Ратцингер, бившият папа споменава и появата на секс сцени през 60-е години в родната му Бавария и формирането на "хомосексуални клики" в семинариите. Според него тези клики са функционирали открито и значително са променили климата. Той не пропуска да отбележи и провали в морала на теологията през тази ера, пише DW.

Скандалите с насилие в Ирландия, Чили, Австралия, Франция, САЩ, Полша, Германия и на други места принуди римокатолическата църква да плати милиони долари компенсация за жертвите. Много от случаите датираха далеч преди 60-е години на ХХ век.

Ватикана също има своята роля в скандалите, като наскоро осъди кардинал Джордж Пел, който е осъден на 6 г. затвор за насилие над две момчета в Австралия.

Твърдата позиция на Бенедикт

Бенедикт, който през 2013 г. стана първия папа от 6 века назад, който се оттегли от поста, хвърли вината и върху църковните закони, които защитават обвинените свещеници. Той пише, че през 80-е и 90-е правото на защита за свещеници е било толкова широко, че присъда е била почти невъзможна.

Като кардинал Йозеф Ратцингер, Бенедикт започна реформа на тези закони през 2001 г., с които отстраняването на насилници става по-лесно.

Той зае позиция срещу сексуалното насилие като отговарящ за доктрината на Ватикана, а по-късно и като папа, лишавайки от свещенически сан стотици свещеници, обвинени в сексуален тормоз.

Във въведението си Бенедикт пише, че има разрешение от държавния секретариат на Ватикана и папа Франциск да публикува мнението си. Ватикана също потвърди, че есето е написано от Бенедикт.

Карикатура на събитията

Асистент професорът по теология към католическия университет на Америка Чат Пекнолд похвали есето на папа Бенедикт XVI. Според професора "гласът на бащата" правилно е идентифицирал липсата на Бог като причина за кризата.

Други анализатори обаче настояват, че есето има своите недостатъци в съдържанието и засилват съществуващите различия в църквата между подкрепящите сегашния папа Франциск и носталгичните по доктрината на Бенедикт.

"Това е катастрофално неотговорно, защото създава наратив против това как Франциск се опитва да накара църквата да се движи напред", обяснява църковния историк Кристофър Белито пред AP.

Теологът Масимо Фагиоли от университета Виланова твърди, че в думите на Бенедикт не открива анализ, а само прехвърляне на вината върху сексуалната революция.

Фагиоли пише, че думите на Бенедикт са "карикатура на случващото се в Католическата Църква" след Втория ватикански събор, провел се между 1962 и 1965 г.

За други есето на Бенедикт е просто "срамно", защото идеята, че насилието над деца е резултат от колапса на моралната теология през 60-е години е просто грешно обяснение на системното насилие на деца и прикриването му.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
трябва да се смачка дявола добре и още и още тои има крещяща нужда ИВО
22
1
 
2
 
! Отговори
Не! преди 5 години
Който не е чел 1984, той не знае защо елитите винаги са искали да сложат ръка върху сексуалната свобода. Религията е извращение, не любовта и секса.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЯМА ТВЪРДИ НЯМА МЕКИ ПОЗИЦИИСЕКСУАЛНОСТА,ПРИКРИТА ИЛИ ЯВНА ГОСПОДСТВА В ЧОВЕКАЗАБРАНИТЕ СА БЕЗСИЛНИ СРЕЩУ СЕКСУЛНОСТТАТЯ Е ОСНОВЕН ЧОВЕШКИ ИНСКТИНКТ- НЕРАЗДЕЛНА ЧАСТ ОТ МОЗЪЧНАТА ДЕЙНОСТ НА ЧОВЕКА И КОМАНДВА С ЖЛЕЗИТЕ С ВЪТРЕШНА СЕКРЕЦИЯ ЖИЗНЕНОТО МУ ПОВЕДЕНИЕДЕЙНОСТ КОЯТО НИКОЙ НЯМА ВЛАСТ ДА ОГРАНИЧИЦЪРКОВНИТЕ КАНОНИ И ЗАБРАНИ ВОДЯТ ДО ИМИТИРАЩО ПОВЕДЕНИХОРМОНИТЕ БОШУВАТ И ПОД ПОПСКИТЕ РАСАНАПИСАНОТО Е НЕРЕАЛНА ТЕОЛОГИЯ В РАЗРЕЗ С БИОЛОГИЯТАЧОВЕКЪТ Е СЕКСУАЛНО ЖИВОТНО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И това доживях.Църквата която трябва да пази вярата да оправдава собствените си престъпления със секуларизацията.Да предположим за момент че не лъжат ами тогава значи секуларизацията е проникнала в църквата а това значи че църква няма и повечето свещеници са атеисти.Тоя папа осъзнава ли че с това обяви че църквата не съществува.А сексуална революция ли чакай сега първо тя е само за хора който не са свещеници не за тях и второ ако не съм изнасилвач никаква революция не може да ме направи такъв.
19
0
 
1
 
! Отговори
Tangra преди 5 години
Толкова поквара има в тази религия, че няма очистване.Това е по скоро сатанинско отколкото нормално. Как се търпят ?
18
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не упадъкът и сексуалната свобода, а медиите са виновни. Без тях нямаше да има такива извращения. Всичко щеше да си е в рамките на нормалното - католическите свещенници пак ще си развяват извратенящината всред хората, ама никой няма да смее да се обади, а ако някой се обади никой няма да го чуе. Сега дори са намалели случаите в сравнение с времената преди интернет и още по - преди преди вестниците. папата лицемерничи и нарича прогреса упадък. на практика случаите са намалели десетки пъти.
17
0
 
3
 
! Отговори
до BrittnyArmour преди 5 години
Ти жалко човече, ако получваше 27936 евро х 12 месеца са 636.940 лева. Лекарства да си купиш с лъжите си. Умре магарето, дето те хвалеше...
16
2
 
1
 
! Отговори
муспи преди 5 години
"Упадък и сексуална свобода" не може да има в този свят, откровен кръг на ада. За диваците това е умение за нагаждане, способност за съществуване а и доходен бизнес, предизвикващ завистта на белите. А колко са те - 5% и непрекъснато намаляват.
15
4
 
5
 
! Отговори
Страхил преди 5 години
Атеисти и сатанисти, не трябва да дават мнение по църковни въпроси. Нека си кажат хората, които не са в тези категории. Все едно въздържател, да дава мнение за водка.Само да ви кажа уважаеми атеисти, че исляма, който / на практика / защитавате е много по - лош от Църквата.
14
1
 
23
 
! Отговори
Q преди 5 години
Педофилията не е сексуална свобода, а извращение, ако случайно някой не знае
13
2
 
7
 
! Отговори
Totenkopf преди 5 години
>>> .. и упадък в момента. Който исторически не е за първи път, още от Авиньонския плен на папите, продължавайки през невероятния разврат и харчене на баснословни богатства от папа Балтазар Коса и неговата клика, и така през вековете до днес.
12
4
 
12
 
! Отговори
Totenkopf преди 5 години
Истината не е толкова проста. В Римо-католическата църква начело с Ватикана притежават огромни материални и финансови ресурси, още от кръстоносните походи, Великите Географски Открития, машинациите през двете световни войни, та се стигне до днес - по същество една мафиотска организация - Държава в Държавата, подобно на нашата Православна църква(прашинка сравнение с Ватикан), но с неизмеримо в момента влияние във всякакъв смисъл. От тук трябва да се започне, когато се търсят причните за моралния
11
4
 
2
 
! Отговори
Хе Хе преди 5 години
Абе някой не си ли падаше по едни с големи патки които да го пляскат по бузките. На тва му вика милосърдие. Затова вика в църквите да го поемат и обгрижват като се навеждат.
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Причината е папистката ереси filioque и др., заради които отпадат от православието. Където има ерес, няма Божия благодат и там властват демоните, които изкушават католическите свещенници.
9
2
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ТОВА Е ПАПАТА ПО ВОЛЯТА НА БОГ ДОКАТО Е ЖИВ!
8
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Долу един колега правилно е отбелязал,че католическата църква е от векове пълна с развратни попове,кардинали,папи. Историята и е като история на престъпна империя. Сексуалната революция от 60-те години доведе до деградация на хората на запад,а не на католическата църва,която още в раното средновековие си е деградирала.
7
3
 
32
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
и ся кво?..Излиза,че самите "Божи служители",призвани да агитират миряните да изпълняват Божите заповеди,НЕ ги изпълняват?!"Падрето " вика:-"Да не прелюбодействате,ей!"..а в същото време се отдава на оргии..Вика:-"Да не легнеш с мъж като със жена,защото това е гнусота за Бога!"..и в същото време мърсуват с момченца...Викат:-"Не трупай богатство на земята,където молец го яде и ръжда подяжда,а трупай богатството си на Небето...".а в същото време тънат в СРАМЕН РАЗКОШ!....."МИСЛЕНЕТОЗАБРАНЕНО!
6
3
 
13
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
"Бенедикт, който през 2013 г. стана първия папа от 6 века назад..."Как да разбирам този израз, след като няма нищо общо с българския език?1. От 6 века насам...2. В последните 6 века...3. Кои да е 6 века...4. От 6-ти век насам...
5
0
 
33
 
! Отговори
до 2 преди 5 години
Грешите.Това изказване е на предишния папа. Настоящият целуваше краката на суданците.Това прехвърля една граница. Изглежда пресилено, нелепо и безмислено, някаква демонстрация, която лъха на нещо вехто и неестествено.
4
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бенедикт,защо се оттегли от поста на папа, а не остана да реформира Ватикана? Сега каквото и да казва е безсмислено.