Във Венецуела: до 40 литра бензин на кола

Дефицитът на гориво доведе до нови протести в страната
20 май 2019 16:00, Бойчо Попов
42
Във Венецуела: до 40 литра бензин на кола
снимка: Ройтерс

Във Венецуела избухнаха нови протести заради разпределянето на бензин, дизел и газ. Военните са следели за разпределението на горивото по редица бензиностанции в няколко града. Поради недостига на гориво шофьорите е трябвало да чакат с часове, за да получат своя дял, а на места са избухнали протести, предава Ройтерс.

Втората по големина рафинерия в богатата на петрол страна бе спряна преди няколко дни, а заради оскъдните доставки шофьорите трябваше да чакат с часове на бензиностанциите.

В западния град Сан Кристобал, близо до границата с Колумбия, военнослужещите от Националната гвардия в борбата с безредиците са ограничили продажбата на бензин до 40 литра (10,6 галона) на превозно средство - приблизително колкото е един пълен резервоар на компактен автомобил, поясняват свидетели пред Ройтерс.

Ядосани жители са блокирали улици с метални бариери, боклуци и клонове в някои части на града. На някои бензиностанции хората заявяват, че са чакали с дни за гориво.

„Как може държава да функционира така“, пита 58-годишният Антонио Тамарис, който казва, че е чакал с дни, докато закара гориво до фермата си. „Никой не обяснява защо има толкова много опашки за бензин. Мисля, че правителството губи контрол над това“.

Министърът на петрола Мануел Кеведо заяви в неделя, че петролната индустрия на страната е под обсада от правителството на САЩ, което причинява проблеми с доставките.

И в югоизточния индустриален център Пуерто Ордас и северозападния град Пунто Фиджо, близо до най-големия рафиниращ комплекс на Венецуела, войници следят на всеки гражданин да се продават съответно по 40 и 30 литра, твърдят свидетели.

В западния петролен център Маракаибо, където прекъсванията на електрозахранването и недостигът на гориво бяха тежки през последните месеци, войниците на Националната гвардия са разрешавали на водачите само по 20 литра гориво, казват свидетели.

„Те поеха контрола над бензиноколонките", казва Росио Уерта, управител на бензиностанция в Маракайбо. „На всеки пет часа има проверки от отдела за военно разузнаване, за да се измери колко бензин остава".

Виктор Чурио, 58-годишен шофьор на такси, казва, че е пристигнал в бензиностанцията рано в събота и чакал 12 часа, без да получи гориво.

„В два часа следобед войникът каза, че ще разреши само по 20 литра на превозно средство... но в седем часа бензинът свърши", заяви Чурио.

Преработващата 310 000 барела на ден петролна рафинерия Cardon, която работи доста под капацитета си, спря в сряда операциите си вследствие на повреди на някои от частите ѝ, твърдят двама работници от комплекса, управляван от PDVSA. Така страната остана само с две рафинерии.

Продължението на статията четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може ли да внесем малко венецуелски горива, да се диверсифицираме и ние?
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искат да купят 4 тона венецуелски евтин бензин и да го продават контрабанда във Венецуела, Колумбия. Така беше при ембаргото на Югославия през 90-те. Купуваха влакове бензин и продаваха в Сърбия.
35
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До. Off. Все още ли не си разбрал какво се случи по Жан Виденово време. Помниш ли оня брадатия козел от Подкрепа. Помниш ли какво се случи след като Жан Виденов отказа на Краварите да унищожи селското стопанство и заводите. Помниш ли как му спретнаха национална стачка а хляба стана 500 лева а долара 3 000 лева. Помнишли как бензиностанциите спряха да ги зареждат с гориво за да настръхне народа против Жан. Ако всичко това си го спомняш ще ти стане ясно какво се случва във Венецуела.
34
3
 
5
 
! Отговори
Off преди 4 години
При Жан Виденов (БСП) беше така. Странно съвпадение - и тогава се чакаше с дни за бензин...
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато ни споходи демокрацията и у нас беше същото!
32
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вива Мадурако !!!
31
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Сп??нс !?Виновник били САЩ защото им пречели на доставките. Нали петролът и рафинериите са във Венецуела.Американците са виновни, че *** са толкова смотани, че не могат да пречистят нефта си(защото той е много, но с лошо качество) и трябва да го смесват с американски нефт за да могат да го продават.Съответно лошите американци им врътнаха кранчето и комунистите увиснаха.
30
6
 
12
 
! Отговори
Смехурко преди 4 години
Нормално. При реалния социализъм дори в Сахара ще започнат да внасят пясък. така че нищо чудно във Венесуела да нямат бензин.
29
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 29"Да не искаш да кажеш, че ти си единственият, който помни какво е било тогава?"--------------------------------------------------------------------------------------------------------Това ли казах? И това ли трябва да обяснявам? Хайде да не правим това.
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"От другата страна някакви мнения за преди 30 години в България от хора, които дори на са били замислени по него време."________Да не искаш да кажеш, че ти си единственият, който помни какво е било тогава?
27
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е истина коментиращите тук колко не сте в час. Имам чувството, че коментират само недосукали недорасляци. Поне се поинтересувайте малко кое до какво доведе в тази държава, преди да пишете простотии. От другата страна някакви мнения за преди 30 години в България от хора, които дори на са били замислени по него време. Нито знаете какво е било тука, нито какво е там, ама цъкате по клавиатурките. Пушечно месо за избори, празни глави. Ходите по модите на този и на оня, а не си знаете интересите...
26
4
 
16
 
! Отговори
Сп??нс !? преди 4 години
Виновник били САЩ защото им пречели на доставките. Нали петролът и рафинериите са във Венецуела.
25
2
 
10
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
Венецуелските другари винаги намират правилните решения за изкореняване на буржоазния уклон и влияние на американския империализъм.
24
4
 
7
 
! Отговори
До 21 Ясенчо: преди 4 години
Описваш ситуацията когато:-Синовете на номенклатурчиците на СССР решиха, че не искат повече да си отдават живота за народа, а да заграбят милиардите от СССР в посока запад като си построят дворци там. Естествено с дейната подкрепа на номенклатурчиците от САЩ, ЦРУ, ФБР...-Номенклатурците от СССР научиха нашите как да предизвикат изкуствена криза и те съответно да загабят всичко от България-Резултатът е ясен - сега България е пълна с пенсии, платени copocoиди и е пред официална смърт.
23
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който се е хванал да дружи с руснаците винаги е потънал. Освен бензина, сигурно и бананите им са дефицит. Нищо че са на екватора и е топло и всеки ден вали.
22
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искаме си цоциализЪма! Искаме си дефицитЪ на всичко! Искаме си празните щандове по магазините! Искаме си телените огради по границата и никой да не помисля да излиза от "рая"! Искаме си чакането по опашки, че "са пуснали нещо! Искаме си режима на тока!Да живей бае тодар другари, венсеремос!
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 19 С Хаити случаят е съвсем друг. Хаити е обременен от дългове към Французите. Още от освобождението си. От там им тръгват бедите. Като ще даваш примери по-добре сравни Куба и Пуерто Рико. След Испано-американската война едните решават да са отделна държава, другите остават със САЩ (със самоуправление)...
20
2
 
18
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 4 години
Нормално, така беше и в България. Даже имаше купони (отделно си плащаш, разбира се). Купоните (талоните) се вземаха от Общината, след представяне на :1. Талон на автомобила2.Разписка за платен пътен данък3.Справка за наличие на газова бутилка (Пояснявам : Към 1991 имаше няколкостотин хиляди автомобила на газ Пропан-Бутан, предимно на предприемчиви хора). На лек автомобил се даваше купон за 20 литра на месец (бензин), то дизели и нямаше. На фирмен автомобил( фирмите бяха на наши хора)- за 40
19
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лечението е вдигане на цените. Опашките ще изчезнат.Брех всички от всичко разбирате. Не виждам само как при планова икономика, ще имаме цени определяни от пазара.
18
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо няма нито ред за най-бедната държава в западното полукълбо - Хаити. Хаити са били винаги в ПРОАМЕРИКАНСКО управление. Връх бележи управление на т.н. Папа Док, който взема ДЪРЖАВНИ заеми от банки на САЩ за строежи на пътища, мостове, болници и училища като скатава повече от половината от тези заеми в лични сметки в САЩ. В резултат много от обектите остават построени наполовина. Един въпрос - правите ли връзка между диктатора Папа Док и една друга държава сега в Източна Европа?