ЕК: Ще работим с бъдещия британски премиер

За комисията няма значение кой ще заеме поста
24 май 2019 14:30, Александър Попов
16
ЕК: Ще работим с бъдещия британски премиер
Снимка: Reuters

Европейската комисия изрази днес готовност да работи със следващия британски министър-председател, независимо кой ще заеме поста след днешното съобщение на премиера Тереза Мей, че се оттегля на 7 юни.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер не се радва да научи за намеренията на Мей, заяви говорител на комисията. По неговите думи Юнкер определя Мей като смела жена, с която се е радвал да работи и която много уважава.

Още по темата
Оставаме на разположение за всеки, който заеме поста на британски премиер, посочи говорителят. Той добави, че ЕК работи с очакването Великобритания да се оттегли от ЕС на 31 октомври. Оставаме готови за всякакво развитие, но бихме предпочели раздяла на основата на постигнатото споразумение, поясни говорителят.

По повод съобщенията, че на изборите за евродепутати вчера във Великобритания граждани на ЕС са били възпрепятствани да гласуват, говорителят отбеляза, че организацията на изборите е работа на националните власти. Според общите правила държавите в ЕС трябва да осигурят условия за гласуването на европейските граждани и трябва предварително да ги предупредят за условията за това, добави той.

ЕК ще оцени внимателно изборите в отделните държави и поуките, които се налагат, заяви говорителят. В отговор на въпрос дали комисията би завела срещу Великобритания наказателна процедура за неспазване на общностното законодателство, той посочи, че такова действие се предприема при продължавано нарушение.

Както БТА съобщи, стотици европейци във Великобритания вчера се оплакаха, че са били върнати от избирателните секции заради изискването да попълнят документи за прехвърляне на правото им на глас от държавата, на която са граждани. Британската избирателна комисия поясни, че не е имало достатъчно време за уведомяване на гражданите на ЕС за това изискване заради неяснотите с датата на британското оттегляне от Общността. Според говорител на Мей "правителството няма роля в администрирането на изборите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: ектереза мей
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как кой ,следват нови парламентарни и там Фарадж печели тотално .Фарадж ,новия лидер на Англия.
13
0
 
2
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
вече се усеща поредно отлаганекойто и да я смени няма да има достатъчно време да предоговаря до крайния срокза да сеспази последната отсрочка се минава към твърд брекзит а дори борис джонсън не е толкова безотговорен да го направи
12
1
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Ами то е неизбежно, защото няма да има Брекзит.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма къде да ходите Та да не "работите" с тях!-:)
10
3
 
0
 
! Отговори
от ЮАР преди 4 години
Неотдавна Тръмп каза в прав текст и пред голяма публика в самата Британия, че Мей не става за премиер и каза - ето го вашия бъдещ премиер - като посочи Борис Джонсон. Британия знае най-добре как се прави световна политика. Велика държава!
9
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
няма да работим с борис Джонсън на които дядо му е турчин от първия ден щезапочнат разправии с ес и русия 5 години щ сме свидетели на ам поръчки ипрстотии
8
3
 
2
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
За комисията няма значение кой ще заеме поста________________________________________________Като знаят, че всички са евреи ... нЕма нужда.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Време е шотландците да си обират крушите от потъваща британия
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грешка след грешка, великобритания заприличва на Афганистан
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредния провал на петнистите от острова, следват още много
4
6
 
6
 
! Отговори
пр0р0к преди 4 години
Великобритания ще Има, когато за ЕСССР вече отдавна всички са забравили, че някога е съществувал!!
3
5
 
6
 
! Отговори
еврожендерска Европа преди 4 години
Тие ЕК за кой се мислят?!
2
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много сълзи, много сополи. Британия е на колене, следващата стъпка е да забият чела в паважа.
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боджо ще е новия премиер, а с него ще ви е по-трудно да преговаряте.