От момче до лидер: Как в Грузия продават образа на Сталин?

Туристически шеф: Да го продаваме на китайците така, както Израел продава Христос
Обновена: 2 юли 2019 22:51 | 2 юли 2019 20:22,
81

Снимка: Reuters


Йосиф Сталин е бил добър певец. Писал е поеми и по време на управлението му са били стартирани 9 000 държавни предприятия. Това са част от забавните факти, които очакват посетителите на музея на съветския лидер в Гори - малкото грузинско градче, където Сталин е роден.

Любопитните туристи научават още, че внучката му днес е управител на магазин в Портланд, Орегон.

По време на управлението си той получавал много подаръци от любящите граждани, разказват още в музея. Сред ценните подаръци било и луксозно кожено палто, което днес е изложено в музея.

"Палтото е било подарък за Сталин от московска компания за облекла", обяснява пред "New york times" с тежкия си грузински акцент жена на средна възраст, с лилави кичури в косата. Тя е гид в музея и закачливо допълва, че Сталин не носил палтото, защото не му било в стила.

Музея на Сталин отваря врати едва 4 г. след смъртта му. Еманация на съветския класически стил, сградата е пълна с картини, снимки и лични вещи на лидера. Колекцията е толкова богата, че в самото начало на музея се намира дори и вагонът, с който Сталин е пътувал до Потсдамската конференция през лятото на 1945 г.

За историята Сталин е спорна личност, лидер, отговорен за смъртта на десетки хиляди. В Гори картината е малко по-различна. Музеят тук рисува възхитителен и вдъхновяващ разказ за малкото бедно момче, което успява въпреки няколкото си пребивавания в царистки затвори и се издига до най-високия етаж на властта.

Липсващите части от историята

Сгушена между Русия и Турция, Грузия е известна с малко неща. Освен красивия пейзаж и вкусната кухня, страната привлича и с факта, че именно тук е роден Иосеб Бесарионис дзе Джугашвили. Синът на обущар, превърнал се в един от най-строгите лидери на ХХ век.

За грузинските туристически служби това представлява известно главоболие. В крайна сметка, как да рекламираш страната, дала на света Сталин?

Отговорът на това се крие в онова, което всъщност липсва в музея на Сталин. Тук думичката "Гулаг" не се среща. Затворите са мит. Няма дори и намек за Голямата чистка от 30-те години на ХХ век.

Колективизацията на стопанствата обаче няма как да бъде избегната. Въпреки това "Голодомора", или големият глад, заради който през 30-те години измират милиони украинци, е удобно пропуснат.

"Много грешки бяха направени в Съветския съюз по време на колективизацията", признава все пак гидът. "Но така или иначе, кооперативите бяха създадени", продължава спокойно обиколката на музея.

Как да продадеш Сталин на света?

Главоблъсканиците на Грузия за това какво да прави с наследството на Сталин понякога създават доста конфузни ситуации. През 2013 г. шефът на Националната туристическа администрация Гиорги Сигуа предложи страната да се рекламира на китайците по същия начин, по който Израел привлича християните.

"Можем да продаваме Сталин като туристически продукт на китайския пазар", предложи Сигуа. "Точно както израелците продават Исус Христос".  Дали заради това изказване, дали поради други причини, но през 2014 г. Сигуа е уволнен.

Въпреки че Грузия официално не се рекламира като "родината на Сталин", неговата личност остава като притегателна сила за десетки туристи, особено сред китайците и руснаците.

Според една служителка в музея на Сталин, само през миналата година 162 000 туристи са се поинтересували от бившия съветски лидер. "Това са повече посетители отколкото в който и да е музей в страната", казва служителката с гордост.

Дали това е вярно обаче няма как да се провери, защото властите отказват да отговарят на въпроси, свързани с туристическите обекти за Сталин.

Тази чувствителност е доста разбираема в родината му. В родния му Гори, към Сталин много хора изпитват благоговение, особено по-възрастните, за които той е епохална фигура, построила империята, победила нацистката армия.

"Той е бил обикновен човек, който е пораснал и е станал лидер на велика държава", обяснява 70-годишния пенсионер Мера Бхатадзе. Гиви Лурсманашвили кима в съгласие: Той беше гений!

За младите грузинци просталинистки възгледи като тези са едновременно смущаващи и безочливи. Без сантимент за родината си, Сталин се смята за отговорен за депортирането на 400 000 грузинци, хиляди от които - застреляни. В Гори обаче на повечето хора не им пука. Може би фактът, че личността на Сталин носи доста лари - грузинската валута.

Тук ликът на Сталин може да бъде закупен върху всичко - тениски, чанти, чаши за чай, миниатюрни бюстове, папиемашета, химикали, лули, запалки, та дори и чаши за шотове.

Освен финансовите облаги, има и още един фактор. Привържениците на теориите на конспирацията твърдо вярват, че Сталин само се е преструвал на комунист. Тайно всъщност бил грузински националист.

"Много хора, с които говорим, твърдят, че той е държал кръст в апартамента си, което значи че е бил християнин", обяснява Нутца Батиашвили, професор в Свободния университет в Тбилиси.

Образът на Сталин понякога създава напрежение между Гори и властите в Тбилиси. През 2010 г. правителството премахва статуя, която дълго време е стояла в центъра на града. През миналия май, когато се отбелязват 74 г. от победата във Втората световна война местни, активисти искат статуята да бъде върната на мястото си. Искането им е игнорирано.

По подобен начин Гори игнорира призивите на правителството да се смекчи идолизирането на Сталин. През 2012 г. културният министър съобщи, че експозицията ще бъде преработена така, че да отдава уважение на жертвите на съветския лидер.

Това обаче така и не се случва. Вместо това в музея се появява стая с маса, на която са изтръгвани самопризнания от арестанти. Турът удобно пропуска тази стая.

За някои европейци всичко това е едновременно любопитно и непонятно. "Та той е герой тук!", казва Йохен Дикман, германски турист. "Имат толкова известни грузински автори, от които всички се гордеят. Сякаш не разбират, че Сталин ги е изпратил в гулаг и ги е убил", клати глава германецът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кефят ме хората, които не правят разлика между политиката на руските царе с немски корени и съветската власт. Вие сте тотални невежи, които не сте прочели нещо повече от евтината пропаганда на платените журналясти.
62
3
 
1
 
! Отговори
топ 5 преди 4 години
Сталин е в топ 5 на Тираните. Най- жестоките владетели на всички времена! ква реклама повече!
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
грузините в образа на диваци в резерват дето идват да ги гледат на сафари и те трябва да ходят на ръце и да танцуват, че да е забавно... Нагласата е смешна и жалка
60
4
 
1
 
! Отговори
?! преди 4 години
.........лидер, отговорен за смъртта на десетки хиляди......Десетки, но не хиляди, а МИ-ЛИ-О-НИ са на сметката на наи-големия сатрап в човешката история!
59
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сталин е бил комплексиран *** който умира в локва от собствената си урина както му се полага.
58
5
 
4
 
! Отговори
жалки сте преди 4 години
формуляри,по далеч от нослетата си не виждате,ако не е Русия,да ни е нямало до сега
57
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малко е странно това. Все едно Германия да се чуди как да рекламира хитлер
56
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Сякаш не разбират, че Сталин ги е изпратил в гулаг и ги е убил", клати глава германецът."---------------Грузинците, пък и всички хора, живеещи на 1/6 от сушата да не са глупави да вярват на злонамерена пропаганда, че Сталин ги е изпратил в гулаг и ги е убил? Показателно е, че Сталин е уважаван и боготворен от своите съвременици - възрастни хора, живяли по време на неговото управление. Те не са изпратени в гулаг и убити. Нямат и роднини и приятели, които да са изпратени в гулаг и убити.
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Игнатиев срещу БългФалшиви новини.
54
0
 
5
 
! Отговори
До 56 преди 4 години
А аз мисля че си ***!!!
53
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз мисля че Лъвски и Ботева са служили на Султаната.има нещо гнило в ***.Псевдо патриотарство.Русия е страдала както е страдала и България от вътрешни врагове,служещи на външни сили,там е разковничето
52
3
 
11
 
! Отговори
IYI преди 4 години
През 1992 г, в Народното Събрание е получено писмо от Волжско - Българските организации на няколко града в Русия, с молба да се окаже съдействие - руските власти да разрешат на сънародниците ни да пишат в паспортите си че са Българи. Нищо повече.Посланикът на Русия у нас, сякаш се изправя на нокти и забранява, не моли а, ЗАБРАНЯВА текста на писмото да бъде огласен в средствата за масова информация, въпреки че то е адресирано и до народа на България.Руските власти гневно заявяват, че за Русия
51
8
 
10
 
! Отговори
Игнатиев срещу Бълг преди 4 години
Да не забравяме завета на Левски Тоз, който ни освободи, той ще да ни и поробиДа не забравяме и думите на Христо Ботев, написани в бр. 13 на вестник Знаме 1875 г. Русия, тая мнима защитница на славянството днес употреблява всички сили и средства за да истрие от лицето на земята българските колонии.Да не забравяме подвига на Стамболов! Както и кой и защо го уби!Нещо повече днес ние трябва да проявяваме пълна нетърпимост към всички опити нашата история да бъде подменяна, фалшифицирана и като истински българи трябва да браним родния интерес и националното си достойнство!
50
5
 
6
 
! Отговори
капетан Киряков П. преди 4 години
къде ги сънува тия неща,Игнатиев,Гледай филма,Кап.Петко Вайвода
49
7
 
11
 
! Отговори
Игнатиев срещу Бълг преди 4 години
При всяка от поредните си войни с Османската империя Русия завлича хиляди българи за да ги направи крепостни за своите дворяни и помешчици. Процесът е описан от Георги Раковски в брошурата му Руската убийствена политика за българите издадена през 1861 г. Нещо повече използвайки временното си преимущество, Русия изисква от султана да издаде ферман, който позволява българите да бъдат изселвани от родните си места и заселвани в омразните руски пустини, както сам Раковски пише. Тук ние можем да видим истинските цели на руския империализъм и да усетим отношението към българите като към един д
48
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе форумци,кво си мислите,че запада ни обича,мечтайте си.от комунизма по добро няма,няма и да има
47
6
 
6
 
! Отговори
Шогуната Япончик преди 4 години
избивал е вътрешните врагове.Ако не е бил Сталин,Русия нямаше да я има.браво на вуйчо ми Коба
46
7
 
8
 
! Отговори
Игнатиев срещу Бълга преди 4 години
През 1870 г., след като повече от 10 години българският народ се бори за църковна независимост, султанът издава ферман за независима Българска екзархия.Територията на екзархията обхваща всички земи, населени с преобладаващо българско население около 220 000 кв. км с около 4 милиона българи много повече от всеки друг етнос на Балканите.Това никак не допада на имперската руска дипломация, която още от времето на Екатерина залага на гръцката Мегали идея в опит да осъществи своя мегаломански план завземане на Балканите и Проливите и възраждане на империя, подобна на Византия, начело
45
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В същата 1861 г. Георги Раковски издава брошурата си РУСКАТА УБИЙСТВЕНА ПОЛИТИКА ЗА БЪЛГАРИТЕ. Русия изисква от Сърбия и Влашко брошурата да бъде иззета и унищожена, а Първа българска легия на Раковски в Белград да бъде разтурена. Отново след намеса на злокобния руски консул в Белгард.
44
14
 
10
 
! Отговори
Един полу-неграмотен преди 4 години
Един полу-неграмотен печатар (Тодор Живков) управлява България повече от 36 години с помощта на СССР и БКП като през 1989г. остави България с 15 милиарда долара външен дълг и на икономическото дъно в пълна разруха и недоимък. Да ни е честито другари...! Слава богу и СССР и БКП и печатарят вече ги няма...