В Украйна гласуват на предсрочни парламентарни избори

Очаква се само четири партии да влязат в Радата
Обновена: 21 юли 2019 08:51 | 21 юли 2019 08:47, Анисия Иванова
17
В Украйна гласуват на предсрочни парламентарни избори
Снимка: БТА

Започна гласуването на предсрочните парламентарни избори в Украйна, предадоха ДПА и ТАСС. Избирателните секции в 199 окръга отвориха врати в 5 часа по Гринуич.

Това са последните избори, които се провеждат по мажоритарно-пропорционалната система. След това ще влезе в сила новият избирателен кодекс, според който следващите депутати ще бъдат избрани от партийните листи.

Изборите бяха свикани от 41-годишния президент Володимир Зеленски, телевизионна звезда без политически опит. Той спечели президентските избори през април с голямо мнозинство, но се сблъска с парламент, подкрепящ предишното ръководство, припомня ДПА.

Общо в избирателните списъци са включени 34 милиона украински граждани. В изборите обаче няма да могат да участват около 3 милиона жители на Донбас, както и приблизително същия брой украинци, живеещи в Русия, защото избирателните секции в украинските дипломатически мисии са затворени, отбелязва ТАСС.

Според най-новото допитване на център "Социален мониторинг" и Украинския институт за социални изследвания "Яременко", извършено между 3 и 10 юли, в Радата ще влязат само четири партии. Президентската формация "Слуга на народа" запазва водачеството си с 42,5 процента, втора остава "Опозиционна платформа - За живота" с 15,1 процента.

След тях се нареждат партията на бившия президент Порошенко "Европейска солидарност" (8,1 процента) и "Баткившчина" на Юлия Тимошенко (7,6 на сто).  (БАТ)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Ей преди 4 години
Ей, самият Зеленски и украинците му казват ВЛАДИМИР, а не ВОлодимир.По украинци от тях самите стават тези ***...
13
1
 
8
 
! Отговори
поглед от друг ъгъл преди 4 години
Разликата в имената в Русия и Украйна обикновено е в окончанието-това което завършва в Русия на -ев,ов в Украйна е на -ко или -чук/Медведев/Медведчук/.Разбира се това е едно деление на географски принцип-руснаци и украинци общо взето са един народ и всички окончания ги има и Украйна,и в Русия.Окончанието на -ский е с еврейско-полски корени,Зеленский е чист евреи,ако беше украинец може би трябваше е Зеленчук!?Е,аз мисля,че точно това си избират украинците напоследък-обикновен зеленчук!
12
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като си осигури парламента започват доставките на американско оръжие и на москалите ще им стане напечено.
11
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
шоумена се оказа поредната кукла с дистанционно управление
10
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зеления днес ще загуби, защото урките видяха че е балон с въздух.
9
1
 
10
 
! Отговори
до 6 преди 4 години
аха, а турците които са постоянно пребиваващи в Турция с турски паспорти те може да ти определят бъдещето....смешен
8
3
 
10
 
! Отговори
Ето ви преди 4 години
Тази нощ ВСУ са обстрелвали гр.Първомайск в Донбас,има жертви цивилни хора.
7
3
 
11
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Ако изборите променяха нещо ,щяха да ги забранят...
6
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците в Донбас и Крим са сепаратисти, че и престъпници по всяко национално законодателство ( вкл. българското)! Кой ще допусне такива да му определят бъдещето? Ако турците е нас се отделят от Бг как по дяволите ще бъдат допуснати да гласуват за бг парламент, абе вие руските подметки хептем изтрещяхте
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обърнахте ли внимание на следния абзац?"Това са последните избори, които се провеждат по мажоритарно-пропорционалната система. След това ще влезе в сила новият избирателен кодекс, според който следващите депутати ще бъдат избрани от партийните листи."Те бягат от това, към което ние се стремим. Защо?Не защото едното или другото е по-добро, а да се обновява "картинката" за матряла и шоуто да продължава безспир.
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така написано "избирателните секции в украинските дипломатически мисии са затворени" излиза, че ги е затворила Русия, а това не е истина.
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, отраз си елиминираха 1/3 от населението. Та нали Донбас, Крим и украинците работещи и живеещи в Русия ще гласуват за Медведчук, а не за Зе.
2
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм за Медведчук, кумът на Путин.
1
1
 
7
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Е, тия отраз си елиминираха 1/3 от населението. Без Донбас, без Крим, без украинците в Русия. Като знам предишни инциденти на недопускане на кандидати и гласуващи от източна и южна Украйна, ясно кой ще избира. После се чудят - ама защо не се харесват източни и западни - е заради такива номера. За това и нямат място в ЕС все още. Като се ооравят Русия, Беларус и Украйна, да заповядат в ЕС.