Бананите са на изчезване, убива ги гъба

В Колумбия е обявено извънредно положение
35
Бананите са на изчезване, убива ги гъба
Снимка: Pixabay

Учени предупреждават за заплахата от изчезване на бананите от сорта кавендиш, след като плантациите бяха атакувани от гъба-убиец, пише в. "Мирър", цитиран dariknews.bg.

В Колумбия беше обявено извънредно положение заради нашествието на гъбата Фузариум тип 4, която унищожава тези насаждения. На летищата и на граничните пунктове е засилен санитарният контрол.

Експерти прогнозират, че светът е застрашен от недостиг на банани, ако гъбата-убиец продължи разпространението си. Южна Америка е най-големият производител и доставчик на тази селскостопанска култура. Специалистите посочват, че най-разпространеният сорт банани - кавендиш, е особено уязвим от гъбата поради липса на генетично разнообразие.

В борбата с вредителя в Колумбия са се включили полицията и военните. В помощ на властите в Богота са се включили специалисти от Бразилия, Мексико, Австралия и Холандия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: гъбабанани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
3
 
! Отговори
Петърчо преди 4 години
Това с гъбата вече няколко години го дрънкат все когато уж по случайност цените на бананите се увеличават. За разлика от тук в съседна Македония бананите не минават 2 лева а в повечето случаи са под 1.50. Но тук както знаете нормалната цена е над 2.50. Както на времето производителите на млечни продукти оправдаваха поскъпването на продуктите защото видиш ли поскъпнало млякото на прах. А всички знаем че истинско кисело мляко и сирене точно от мляко на прах се правели бабите ни. Вярвайте бре!
13
2
 
3
 
! Отговори
чарли преди 4 години
Провокация,не може да бъде !
12
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименА преди демокрацията виждахме банани само в показния магазин до Детмаг в София, кой можеше да си позволи такъв лукс
11
1
 
12
 
! Отговори
Миро преди 4 години
"В борбата с вредителя в Колумбия са се включили полицията и военните." Ще арестуват гъбата или ще стрелят по нея?
10
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, от демокрацията получавахме поне банани и тоалетна хартия! Сега с бананите я закъсваме, остава ни само тоалетната хартия.
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Немой се плашите! ЕС ще вземе решение и всичко ще е наред. Видяхте ли как оправиха радиуса на бананите? За демократите, дето се кефят, че има банани целогодишно по магазините ще кажа: Вземете си банани, докато ги има! Заврете си ги и се радвайте. Следващото, което ще ви отнемат е бонбоните "Тик-Так", нали се радвате, че ги има свободно? Скоро и тях няма да ги има поради някаква "африканска чума".
8
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тая гъба от коя американска лаборатория излезе ?
7
3
 
13
 
! Отговори
Гешефтаров преди 4 години
ТАД груп са виновни. На една бананова *** моите агенти са открили хаштаг - Криссс . Ще трябва да го прибера тоя малкия за разпит. Всичко ще си каже . И шефа му. И чистачката . И градинаря . Отдавна го следим за хакването на поливната система пред Народното събрание ...... ... а? Кой са обажда? Шефа ми от Америка ? ... ОК... ОК БОС ?... РускотоГРУ е виновно. На една бананова *** моите агенти са открили хаштаг - Путин. Ще трябва да го прибера тоя малкия за разпит. Всичко ще си каже ....
6
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поздрави от Маями, лъжат ви за са ви ги продават по 10лв/кг. Паника трябва да се всява всякак си ...А тук е пълно с банани, по палмите има с хиляди ...
5
12
 
32
 
! Отговори
Енгелс преди 4 години
Дано с изчезването на бананите най-сетне изчезне и капитализма :)
4
12
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Живял съм в свят без банани и не е болка за умиране.
3
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунистите са виновни!
2
11
 
36
 
! Отговори
Миро преди 4 години
Където са САЩ има Гъби, луди крави, свински грип и всякакви други гадости от силиконовата долина.
1
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А нещо за кокаина на ГЕРБ в пратката с банани?