Дъждът не спря протеста в Хонконг, 100 000 са на улицата

Демонстрантите искат продължаване на политическите реформи
20
Дъждът не спря протеста в Хонконг, 100 000 са на улицата
Снимка: Reuters

Над 100 000 антиправителствени демонстранти участваха днес в масово шествие в Хонконг и препълниха основните кръстовища въпреки дъжда в единадесетата седмица на често пъти бурни демонстрации в азиатския финансов център.

Още по темата

Броят на днешните участници показа, че продемократичното движение все още има широка база, въпреки някои неприятни сцени миналата седмица, когато протестиращи окупираха летището, за което някои активисти се извиниха, припомня Ройтерс.

"Адски горещо е и вали. Честно казано, мъчение е да дойде човек. Но трябва да сме тук, защото нямаме друг избор", каза 24-годишният студент Джонатан, който беше на митинга, започнал в парка "Виктория" в квартал Козуей бей на остров Хонконг. "Трябва да продължим, докато най-накрая правителството се отнесе към нас с уважението, което заслужаваме", каза той.

Недоволството избухна през юни заради вече оттеглен законопроект, който щеше да позволи заподозрени в престъпления в Хонконг да бъдат екстрадирани и съдени в континентален Китай. Протестите се подхранваха обаче от по-общи тревоги за подкопаване на свободите, гарантирани от принципа "Една държава - две системи", който важи за Хонконг след връщането на бившата британска колония под китайско управление през 1997 г.

Протестиращите носеха плакати с надписи "Свободен Хонконг" и "Демокрация сега". Множеството в парка "Виктория" беше мирно и сред участниците имаше хора на средна възраст и по-възрастни, младежи и цели семейства, а някои родители носеха на рамене невръстните си деца.

Въпреки че организаторите не получиха разрешение за шествие, паркът едва побра хората, които изпълнили и околните улици. Много протестиращи се насочиха към градския финансов център и скандираха искания за оставка на подкрепяната от Пекин ръководителка на местната администрация Кари Лам. Демонстрантите настояват и за окончателно оттегляне на законопроекта за екстрадиция, искат протестите да не бъдат определяни като "нарушения на обществения ред", сваляне на обвиненията срещу арестуваните, независимо разследване и подновяване на политическите реформи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: протестХонконг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Джеки Чан се обяви за Китай. Америка не е построила Великата Китайска стена, перчема една ограда не може да вдигне, Валери Симеонов го изпревари. Преврата е провал, ЦРУ да си събират куфарите от там да не ги събират тях.
14
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другаря ви Си е такъв- заешко сърце. Преди някоко месеца се зъбеше на САЩ за Тайван, ама като хиените- от безопсано разстояние.Нали си голяма работа- *** и си вземи Тайван, влез в Хонконг и му отнеми автономията. То на приказки-лесно.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
A ние спим под мутрокомунистическо робство.
12
14
 
6
 
! Отговори
Трол-русофилистик преди 4 години
Смърт за хонгконгските либерасти! Да живее китайската демократична власт и техните най-демократични съюзници от Русия, Турция и Северна Корея!
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До9. Китаиците не са ангели та ще прекратят печатницата на пари.. Напротив ще увеличат прането, но с партиина власт с партиини олигарси. Което прави престъпността по скрита със защита на държавата. И трудна за международен контрол.
10
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 7. Фантазиреш. Хонконг не е видял диктатура. Както и Китай не помни демокрация. В Азия има и демократични държави, който ще подкрепят Хонконг.
9
5
 
12
 
! Отговори
оооо преди 4 години
"най големия азиатски финансов център" под опеката на англичаните. А не се ли касае за най голямата перачница на пари на англичаните което китайците са го надушили и искат да го прекратят.
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак да питам какво е "Продемократично" движение?
7
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да загубят Хонконг, ако трябва ще ги смачкат с танкове, но няма да го загубят. Китай не е в Европа,че да го обвиняват, че не изповядва евро ценностите. Не е и никога не е твърдял, че е част от " демократичния свят", а и не е желал.
6
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хонгконг е обречен още когато Китай подписва договора с Великобритания. Това е била заложена бомба със закъснител от хитрите англосакси. Китай сключва договора с изключително ограничени правомощия, така че Хонгконг де факто могат да се отцепят когато си искат и това е много вероятно да стане.Ако пък остатъчен Китай има лековерието и наивността да започнат масови протести и сваляне не режима в Пекин, ще стане нещо като Ирак и Либия сега, а стотици милиони мигранти ще плъзнат по света.
5
12
 
10
 
! Отговори
Социалист преди 4 години
Хонконг ще отвори очите на поробения китайски народ за пътя към свободата!
4
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай няма с какво да създаде последователи. С оръжие не върви . С празни идеали също.
3
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много любоф към китайско/руслямската "демокрация".Зелени човечета там не вървят.
2
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе не бяха ли няколко милиона? Ко стана? пропагандата нещо послъгва.
1
20
 
12
 
! Отговори
Цунг цванг преди 4 години
Китай май е наред да преживее първа загуба от десетилетия.Като нищо ще изгуби Хонгконг, това не го вярвах преди, но сега положението е 50:50.Copocoидите се изхабиха в източна Европа но в Китай действат добре.