След експлозията: 4 руски станции за радиация замлъкват

От инцидента насам те не са предавали информация
20 авг 2019 14:45, Нели Христова
140
След експлозията: 4 руски станции за радиация замлъкват
Снимки: Reuters

Четири станции за измерване на нивата на радиация в Русия мистериозно са "замълчали“ след 8 август. Тогава, във военна база при тест, избухна ядрената ракета "Буревестник“.

Инцидентът предизвика страх не само у местните, но и сред властите в близките държави. Самият президент Владимир Путин успокои света преди срещата си с Макрон, че изтичане на радиация няма, но организациите за мониторинг не са толкова сигурни.

CTBTO има близо 300 станции по цял свят, които да следят радиационните нива. От 8 август двете руски станции Дубина и Киров не са предавали информация на организацията.

"Действахме според процедурата и се свързахме с операторите на станциите веднага след като установихме, че има проблем с тях. Те ни предадоха, че имат проблеми с връзката и предаването на информация. Сега очакваме допълнителни данни кога системите за комуникация ще бъдат напълно възстановени“, каза пред CNN говорителят на CTBTO. От организацията предават, че другите две руски станции – Билибино и Залесово, също са спрели да предават информация след 13 август.

"Опитваме се да работим съвместно с руските си колеги, за да възстановим работата им възможно най-скоро“, твърдят от CTBTO.

Мистериозното затихване на станциите за мониторинг идва след като руските власти дадоха противоречиви данни за това има ли изтичане на радиация след експлозията или не.

Според Министерството на отбраната, нивата са били нормални. Според властите в градчетата около базата, както и организации като „Гринпийс“, нивата на радиация са скочили до 20 пъти над нормата за кратък период от време.
Достъпът до военната база за външни лица също е забранен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази статия е поръчана с цел обработка на общественото мнение относно възобновяване на проекта Белене. Костов никога не спи!
103
1
 
9
 
! Отговори
Лично Шундин преди 4 години
Се включи в лъжитеКоето ще рече че мазалото е голямоКупувайте йод!Тез *** ще лъжат до последно както им е обичай
102
7
 
2
 
! Отговори
Стрезов преди 4 години
Станциите работят на пълна мощност, но полезния за Русия и особено за руснаците ядрен взрив е предизвикал йонизация на въздуха той е станал проводик на електричество и съответно е загубена радиовръзката с тези станции. По време на бомбандировката на Хирошима над Тихия океан радиопредаванията са замлъкнали за няколко часа поради същата причина.
101
3
 
13
 
! Отговори
безопасно било преди 4 години
Това е все едно някой в съседния апартамент да майстори бомби и през ден да гърми на балкона , без да му идва наум ,че блока може да се събори.
100
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И на малките деца им е ясно, че руснаците са спрели станциите, за да не се вижда, че радиацията е над нормите.Хубавото в случая е, че засега радиоактивния облак е само над Русия!
99
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАма не се оплакваш че имаш ток от Козлодуй...тока на АЕЦ Козлодуй го изкупува фирмата на другарката Кадиева и го продава извън България.
98
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пожара в сибир още гори
97
2
 
17
 
! Отговори
Гаватит Масква преди 4 години
Русская радиация - самая здравасловная радиация в мире!
96
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руската радиация - най-безвредната радиация
95
6
 
11
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
До фоборус 99 И не само това. САЩ дори им помогнаха да се съвземат след ВСВ. За благодарност Путин прави бомби да ги унищожава.
94
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най добре е никакво работа с Русия. Лъжат та се късат.Белене без Русия.
93
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гарги, не плашете хората. В Швеция и Финландия няма регистрирана повишена радиация, следователно инцидентът не е международен , а локален. Плюс това в случая нямаме взрив от неуправляема ядрена реакция, а взривяване на течно гориво и изхвърляне в атмосферата на радиоактивен материал от изотопен източник на енергия, който бързо се е разсеял. Търсете мнението на компетентни експерти и не произвеждайте безпочвени слухове
92
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Eдно време първият демократ в СССР си замълча...Сега поредният демократичен президент в Русия - пак си мълчи...
91
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ШОК! УЖАС! РАДИАЦИЯ! слагайте белите чаршафи!
90
3
 
18
 
! Отговори
usa преди 4 години
нормално, по стара комунистическа традиция-справка Чернобил!
89
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов е старомоден политик,трябва ни нов- демократ,образован и човек с визия,който да не гледа все към Москва.Русия носи бедност и смърт.
88
9
 
20
 
! Отговори
Ето защо рассия преди 4 години
Трябва да бъде окупирана под Егидата на ООН. Тез диваци могат с некадърността си да затрият Земята!
87
6
 
20
 
! Отговори
Българин! преди 4 години
Ей, тия руснаци НЕ СЕ НАУЧИХА, ЧЕ НЕ ТРЯБВА ДА СИ ИГРАЯТ С ЯДРЕНАТА ЕНЕРГИЯ - първо Кищимската авария, после Чернобилската, сега и "Буревестник! Като е тръгнало рано или късно ЩЕ СИ ВЗРИВЯТ ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА! Най-лошото е, че вероятно Европа (особено пък източна) СЪЩО ЩЕ ГО ОТНЕСЕ, ЗАРАДИ ТЯХНАТА ГЛУПОСТ И НЕКАДЪРНОСТ!
86
5
 
12
 
! Отговори
Red Plague Survivor преди 4 години
Въпреки успешните опити през 50-те и 60-те години на миналия век и двете свръхсили тогава,СССР и САЩ, се отказват от тази технология. Дори и на *** от Политбюро им е било ясно, че предимствата в пъти надвишават рисковете свързани със производството, тестването и разгръщането на тези оръжия. Но явно днешния обитател на Кремъл, психопатаПутин, иска да завлече цялото човечество във бездната заедно със себе си.
85
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От руския Гулаг само Зло !