Задават се харчове: Как светът се подготвя за Brexit без сделка?

Какви мерки вземат, за да се справят с последствията?
21 авг 2019 21:34, Нели Христова
42
Задават се харчове: Как светът се подготвя за Brexit без сделка?
Снимки: Reuters

Великобритания е твърдо решена да напусне Европейския съюз, дори и това да се случи без сделка, която да покрива здравеопазването, транспорта, доставките на храна, вода и енергия.

Но как самият Европейски съюз се подготвя за предстоящото оттегляне на Великобритания?

Германия

Германското правителство има специален отдел свързан с Brexit, който е ръководен от канцлера Ангела Меркел. По негови данни, страната е добре подготвена за излизането на Великобритания от ЕС.

Зад кулисите Германия се подготвя за липса на сделка, което ще доведе до нуждата от наемане на още 900 служители на митницата. А в областите като социалното осигуряване, данъчните въпроси и финансовите услуги, правителството инициира ново законодателство с цел сигурност, ако сделката пропадне. Но най-важни за тях са гражданите от двете страни на Канала.

За това Германия ще даде 9 месеца време на британските граждани на територията си, през които те ще могат да живея и работят без нищо за тях да се променя. Но през това време ще трябва да подадат заявление за гражданство.

Не е ясно точно как Brexit ще се отрази на германската икономика. Страната вече е в риск от рецесия, след като данните от последните месеци показват, че икономиката й се е свила с 0,1%.

Франция

Франция се подготвя за Brexit от доста време и до 2020 г. се очаква да наеме още 700 допълнителни служители. Страната ще похарчи 50 милиона евро за инфраструктурата на пристанищата, допълнителни длъжности и митнически проверки.

Според правителството, електронната система, която ще помогне на бързото преминаване на ТИР-ове между границите, е готова, а служителите вече преминават обучение.

Ако няма сделка, митничарите ще трябва да проверяват храните, растенията и живите животни, които минават през пунктовете. Заради това, Франция ще наеме още 300 служители. 110 от тях вече са подписали своите договори. 75 ще го направят през септември.

Страната също така ще отвори седем нови пункта, които са одобрени от Европейската комисия.

Но Франция се притеснява, че въпреки усилията, които полага, търговията между нея и Великобритания няма да върви толкова плавно, колкото сега.

Ирландия

Дълго време и Ирландия се приготвя за Brexit. Естествено, излизането на Великобритания от ЕС без сделка ще даде сериозни отражения върху икономиката на страната. Според статистиките, 55 хил. ирландци ще загубят работата си в кратък срок и още 30 хил. в дългосрочен план.

През февруари Ирландия прие закон при Brexit без сделка, който покрива няколко важни области – изплащането на пенсионни и други обезщетения да продължи, както и трансграничните автобуси и влакове да продължат да се движат както до сега. Но най-важният въпрос – границата със Северна Ирландия, не се споменава в този закон.

Ясно е, че търговията между двете държави няма да е лесна.

Правителството планира също така да разшири пристанището в Дъблин.

Холандия

Холандците бяха заети. Миналата година правителството заяви, че ще са нужни още 900 служители и 145 ветеринари на пристанището в Ротердам. Холандия е наясно, че излизането на Кралството от ЕС без сделка ще доведе до много проблеми.

Британците, които са станали граждани на Холандия преди излизането на Великобритания от ЕС, ще запазят правото си да живеят, учат и работят в страната в следващите 15 месеца. Това са близо 45 хил. души. За студентите, които са заминали за Холандия преди Brexit нищо няма да се промени, но онези, които ще кандидатстват след това, ще трябва да плащат много по-високи такси.

Белгия

Страната ще наеме допълнителни 368 души, а най-големият удар ще понесе пристанището в Зебрюге. 45% от трафика там идва от Великобритания. Белгийската агенция по храните също ще наеме още 300 души, които да проверяват продуктите идващи и заминаващи за Кралството. А британските граждани, които живеят на територията на страната, ще запазят статута си до края на 2020 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Не се пише как Брекзит ще засегне нормалните,изхранващи се чрез труд хора,защото истината е,че няма да ги засегне.Напускането на ЕС от Британия е проблем само на политиците,институциите и тези които ги обслужват като застрохователи,финансови и други фондове.Но и те не са за жалене.Ще се справят както винаги - с вегетативно размножаване и усвояване на още повече средства от собственото си население.
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижда се края на ЕС и българия.След Brexit европейците ги чака трудни години.Същото се отнася и за нас бедняците.
33
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашите се готвят единствено за далаверки
32
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нови преговори ки има.
31
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нито Швейцарските Алпи си видял, нито си разгледал България. Нямам друго обяснение за подобен пост . Нали знаеш, че розите, които Петрова от втория етаж е насадили пред панелката , НЕ СА природата на България... ох, ако само знаеше...
30
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ми сравняш природата на Британия с нашата е смешно.Първо работил съм в Глазгоу 2 години, второ в Англия имат само хълмисти райони и това е.За Шотландия не са им много високи планините, както и живописни като нашите.За Алпите не знам, обаче знам че Швейцария е изцяло планини.На Англия ако не беше Гълфстриим течението щяха яко да го закъсат.А и да не забравя нашето черноморие което се отличава със ситния пясък.
29
5
 
9
 
! Отговори
ДО 30 преди 4 години
Английската природа е като Българската?!? Е, в някоя саксия може би. Виж Шотландия като релеф поне се доближава.
28
7
 
17
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Брекзит вече звучи банално за обикновения европеец.Ясно е, че англичаните не искат ЕС, а брюкселските бюрократи се опитват с процедурни хватки да не пускат Великобритания да си тръгне ...Ще напускат, няма да напускат ...Цялата история вече започва да става досадна.Българите имат много по-големи и тежки проблеми от Брекзит.
27
5
 
6
 
! Отговори
бай Стамат преди 4 години
абе какво занимавате българите с иде ми, дойде ми на ингилизите.ората сега мислят как да си купят по-голям фризер и да разфасоват прасето, че чума вилнее. който не успее ще ми яде ушите по коледа.после трябва лютеница да се прави и всякакви туршии.приоритети си има в тая държава.дреме им за оранжевите шутове от двете страни на океана.
26
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако пътувате из Европа, ще видите много не по-малко красиви места отколкото имаме ние. Нашата природа е уникална наистина, в смисъл че е специфична. Но каквито красоти има из Алпите, аз като планинар обиколил абсолютно всички родни планини и баири, ви казвам че ние тук нямаме. Да, тук ми е хубаво! Разбирам песните на нашите пилета, но оная алпийска красота омагьосва!!!!
25
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Природата в Англия е едно към едно с българската. Релефът е различен, но живата природа е като нашата. Само дето през есента дърветата много по до късно са със зелени листа. Изкарват чак до декември.
24
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не съди толкова жестоко за нас.Да глупави сме, но не забравяй къде се намира нашата територия и техния изолиран тогава остров.Сравни природата която имаме с тяхната,да и те имат планини в Шотландия обаче, ама природата в България е уникална.
23
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Британците и да ги изолират на Юпитер, пак ще са по-добре от местните гaщници. Така било е, така е, и пак така ще бъде.
22
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А българинът ще пече чушки на чушкопек и му е през рошавия. И така трее! Нас ни е се тая, понее и извънземни да кацнат, тук по-убаво нема да стане.
21
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безсмислен е брекзит. В дългата си история острова винаги е разчитал на преселници от континента. В противен случай нямаше да е населен. Всяка затворена популация има нужда от нови, разнообразни гени, или при най-малката промяна вида изчезва. Освен това заедно с ЕС са по-силни срещу Русия. Путин 2 като гушне букета, ако няма нов двойник да го замести, Русия влиза в ЕС. Хората там вече искат демокрация и да са в НАТО.
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грешиш!Дори и най трезвите британци осъзнават, че Брекзит без сделка ще е лошо за мижавия им бизнес.Те дефакто нищо не произвеждат, но има голямо но....Имат бранд или марка, имат и стил, това привлича хората, отделно че половината свят говори техния език.Аз все си мисля че пак ще намажат.
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Надеждата някой да бие шута на островните пияндета е ЛУДИЯТ МАКАРОН. МАЧКАЙ МАКАРОНЕ СЕГА И Е ПАДНАЛО ДА ИМ НАПРАВИШ МРЪСНО ЗА ВАТЕРЛО
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Великобритания и да излезе от ЕС ще трябва да влезе в полезрението на Америка, а това ще си е истинско отмъщение. Някаква лудост ги гони англичаните и нищо не може да се направи.
17
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Берачите на ягоди нещо почнаха да се успокояват. Брането минава по-бързо с песен. Пеят си песнички за кралицата, за робин худ. Борето нямаше къде да отиде и затова отиде в Германия да иска сделка. Дойчо иска ягоди иначе не дава лекарства. Нег.. англичаните като останат без успокоителни, ще има 2 камшика в 4 сутринта и марш на ягодите.
16
5
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ЧАКАМ С НЕТЪРПЕНИЕ ГОВНОБРИТАНИЯ ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ ЕС НО НИТО БРИТАНСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ЩЕ ПРИЕМ СДЕЛКА НИТО ЕС ЩЕ ГИ ИЗГОНИ БЕЗ СДЕЛКА!!!ЕС ИЗДЪРЖА НА 100% ГОВНОБРИТАНИЯ И С ФОНДОВЕТЕ СИ ОТ КОИТО ВЗИМАТ 2 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ ЧЛЕНСКИЯ ИМ ВНОС И С БЕЗМИТНАТА ЗОНА ОТ КОЯТО ПЕЧЕЛЯТ 90% ОТ БВП НА ГОВНОБРИТАНИЯ!!!ВЕЛИК ДЕН ЗА ЕС ЩЕ Е ДЕНЯ В КОЙТО ГОВНОБРИТАНИЯ НАПУСНЕ НО УВИ ДАЛИ ЩЕ ГО ИМА ИЗОБЩО!!!