Държави от ЕС заклеймиха пакта Рибентроп-Молотов

Навършват се 80 години от сключването му
Обновена: 23 авг 2019 18:21 | 23 авг 2019 17:15, Елка Василева
183
Държави от ЕС заклеймиха пакта Рибентроп-Молотов
Снимка: архив, Reuters

Пактът между нацистка Германия и Съветския съюз за преначертаване на границите в Източна Европа в началото на Втората световна война бе колективно заклеймен днес от нападнатите тогава държави, предаде ДПА.

В разпространено днес общо изявление на външните министри на Естония, Латвия, Литва, Полша и Румъния се подчертава "болката и несправедливостта", произтекли от пакта Молотов-Рибентроп.

Този подписан точно преди 80 години договор за ненападение е съпътстван от таен протокол, който преразпределя територии в Източна Европа.

В изявлението министрите осъждат последвалото "тоталитарно управление", продължило десетилетия до разпада на СССР в началото на 90-те години.

"Нашите страни се възродиха като свободни и демократични държави след десетилетията тоталитарно управление" и преди 30 години "започнаха преход към демокрация, който накрая ни направи равноправни и силни членове на Европейския съюз", се казва още в документа.

Този нацистко-съветски съюз рядко се обсъжда сега в Русия, но победата на Съюзниците и особено тази на Съветите над нацистка Германия, сложила край на войната в Европа, все още е много почитан източник на национална гордост.

"За съжаление мнозинството млади руснаци днес остават в неведение за факта, че тяхната страна е влязла във Втората световна война като държава агресор в съюз с нацистка Германия", каза Дияр Аутал от Центъра за руски и евразийски изследвания към Харвардския университет.

По думите му желанието на руснаците да се възприемат като победители е разбираемо. "Човешката страна на войната, в която обикновените хора бранят страната си, често е героична и заслужава да бъде почитана. Но нейната политическа страна, агресията и военните престъпления са грозни и трябва да бъдат категорично осъдени", добави пред ДПА Аутал.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
4
 
13
 
! Отговори
Абсолютно вярно! преди 4 години
До ИсторикЗавзеха Америка и избиха индианците. Завзеха Австралия и избиха аборигените. Опс, то май не бяха руснаците, но тази дреболия не може да ни пречи.
154
1
 
2
 
! Отговори
A преди 4 години
До Антон 14Търговия - нима САЩ не са постъпвали със стоманата по същич начин.
153
1
 
4
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
...parvo zkleimete Miunhenskoto sag;lashenie I chak togava da govorim za Ribentrop -Stalin ,zashtot to e sledstvie ot parvoto ! Chetete si istoriata !!!
152
0
 
8
 
! Отговори
защо преди 4 години
Политкомисарите , мен изтрихте, а Уикипедия кога? Ами конференцията проведена на един полуостров 4-11 февруари 1945г я има и там. П.П. Такава цензура е имало само по Вълко Червенков време. Тато пасти да яде пред вас
151
20
 
6
 
! Отговори
Историк преди 4 години
Московската Орда е наследник на монголските чигисзиди и затова в Генезиса й е заложен Грабеж и унищожаване на всички исторически факти на поробените народи, с цел асимилация.Сталин е активен съучастник в подготовката на ВСВ, като победата над Хитлер не е нищо друго, освен разширяване територията на империята на Злото.А анексирането на Крим е последното доказателство (за сега) на остатъчни рефлекси от моголското й минало !за справка: виж Историята
150
4
 
17
 
! Отговори
6 войни за грабеж преди 4 години
Сталин последен се договори защото го бяха притиснали до стената,пък и това което уж взе от Полша всъщност са земи на изток от т.н. линия "Кързон",тоест земи които поляците неправомерно зявладяха през 1918г,а после през 1919г. нападнаха Съветска Русия в опит да отидат още по на изток. Антантата след края на войната въобще не е в състояние да овладее хиенския инстинкт на *** - само през 1918 и 1919г. *** водят 6 войни във всички посоки със съседите си и грабят още и още земи.
149
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Мюнхенското съглашение? То кога?Защото, ако го нямаше него, и ***-Рибентроп нямаше да го има!Историята ли се опитваме да пренапишем?
148
4
 
18
 
! Отговори
Русия преди 4 години
Сталин е последният, който се "договори" с Гитлер.Преди това Англия спонсорира Германия с пари , и заедно с Франция подариха (Мюнхенския сговор 1938)Чехословакия и Австрия на Немция. Нахраниха Гитлер за да може да нападне СССР. 30-те Полша също има пакт с Германия. В резултат Запада пак нападна Русия(щото там е много лошо , ама все натам гледат ,както сега).Сталин няма как да е искал да напада Германия защото САЩ явно заявяват, че който пръв нападне, те ще помгат на другия.
147
3
 
16
 
! Отговори
Илия Варна преди 4 години
Крадците крещят , дръжте крадеца!
146
1
 
10
 
! Отговори
джо преди 4 години
До Hans Gruber Ханс, образовай се малко преди да пишеш глупости. Погледни картата за тези времена , кои територии на кого са подконтролни и в чии зони на влияние са преминали. От започването на Първата световна война, до приключване на Втората световна война. Ще ти дам жокер, териториите, които са загубени от Имперска Русия, се връщат под влиянието на СССР към неговата свера на Влияние и то със съгласието на САЩ,Великобритания и Франция.Затова са "Велики Сили" защото те решават.
145
4
 
18
 
! Отговори
Уточнение преди 4 години
А за Мюнхенското споразумение (съглашение) защо мълчат? То е по-страшно от Рибентроп-***!
144
3
 
17
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 4 години
Ако ще се заклеймяват разни пактове от миналото столетие, то аз предлагам България да заклейми пакта между съюзниците от Втората балканска война.
143
3
 
5
 
! Отговори
Амена преди 4 години
Тия нямат ли си по-важна работа в момента?!
142
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наше дело правое! Мы победили! И това е исторически факт.Само, че минаха години, едни некадърници раздербаниха съюза, а от запад все по усърдно пискат като девойки на разни исторически събития. А щом пискат, явно масите узряват, че капитализма в настоящата му форма потъва.
141
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В 1941 г Медведья беше бит ,изтощен и хвърлен на 4атала готов за . дране , но дойдоха янките и ингилизите та го оттърваха .Забравил за слу4илото се той се разкарва с "4ифте пищови" из гората и се звери на всеки срещнат .Неблагодарник .
140
29
 
15
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
От повечето коментари човек може да научи много за алтернативната история. Както винаги съм казвал :Намалете бояришника дрогаре. Социализмът и алкохола не са простили на никого!
139
9
 
40
 
! Отговори
Тъпи ли са преди 4 години
източноевропейците, та ги лъжат? Преди пакта Робентроп-Мо.лотов, пакт за ненападение с Хитлер подписват Англия (Чембърлейн) и Франция (Даладие) през 1938 г. Целта е цинична подялба на Европа, насърчаване на Хитлер да нападне СССР. За което Запада мълчи като ***. СССР подписва след тях през 1939 г., но с цел да спечели време да се подготви за нападението на Хитлер, за което Сталин е знаел. Четете, не се оставяйте да ви лъжат: The Hit,ler-Stalin: Pact of August 23, 1939: Myth and Reality
138
3
 
3
 
! Отговори
Данчо Ментата преди 4 години
Подайте си келявите глави! Сига ши плащате за всички баници дето сте ми изялииии!!!
137
0
 
2
 
! Отговори
Веса Сливата преди 4 години
Искам на Бундестага паритеееее!!!
136
3
 
2
 
! Отговори
Уфолог Сикишлиев преди 4 години
Хищникът срещу Пулев, това е добре. Но първо, Пулев трябва да победи Joshua, Ruis, Fury и Wilder. И чак тогава ще може да се изправи срещу Predator.