От Русия: След излизането на Москва Г-7 върви към разпад

Ще се върне ли Русия в клуба на най-развитите страни?
23 авг 2019 09:29, Елка Василева
167
От Русия: След излизането на Москва Г-7 върви към разпад
Снимка: архив, Reuters

Кремъл напомни за предимствата на Г-20 пред Г-7 - руското ръководство все така смята, че връщането на страната в Г-7 не е самоцел, пише "Росийская газета".

Официозът цитира говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, коментирал съобщения, че Русия може да получи покана за бъдещ лидерски форум на най-развитите индустриални страни. "Президентът Путин каза, че Русия не се отказва от разговор в каквито и да било формати", припомни прессекретарят на държавния глава. Но връщането на Москва в бившата Г-8 "не е самоцел" и "при всяко положение Русия смята, че в момента не е съвсем ефективно да се обсъждат глобалните световни проблеми (. . .) без участието на Китай, Индия и цяла група други страни". "По-обещаващи изглеждат други формати, включително "Двайсеторката", както каза президентът", добави Песков.

Има ли нужда Москва от "Голямата седморка", пита се в заглавие "Независимая газета" и предупреждава, че Русия няма да се задоволи с някогашната "роля на аутсайдер" в групата.

Федерацията има готовност да разгледа всякакви послания от Г-7 с оглед възстановяване на Г-8, ако получи такива, цитира вестникът коментар на руския външен министър Сергей Лавров във връзка с очаквания темата да бъде обсъдена на срещата на върха на групата във Франция през уикенда.

Още по темата

"Въпросът обаче е дали Русия има нужда да се върне в елитния клуб, от който безцеремонно бе изхвърлена след присъединяването на Крим. И то когато Русия бе председател на Г-8 и се готвеше да посрещне високи гости в Сочи", пише изданието.

Според "Независимая газета" включването на Русия в Г-8 е било "повече символично", а положението й там - нестабилно, защото "дневният ред все едно бе формиран от западните страни". Освен това "през цялото време" нови събития са давали на западните политици, обществеността и медиите повод да поставят под съмнение членството на Русия в Г-8, "демонстрирайки, че тя всъщност не представлява демокрация. Значи, откъде накъде ще членува в елитния клуб".

А след излизането на Москва организацията се движи към разпадане - президентът на САЩ Доналд Тръмп започна икономическа война на практика с всички членки на Г-7 и те смятат да му отвърнат със същото, смята всекидневникът. Според него лидерската среща на клуба във Франция може безпрецедентно да завърши без заключителен документ, най-вече заради разногласия по външната политика и климата.

Дори обаче да се приеме комюнике, в него, както и през всички години в миналото, със сигурност ще има обвинения срещу Русия във връзка с Украйна и предполагаема намеса в изборите в неназовани страни. Ще бъде подчертана и готовността на "седморката" да наказва Русия с нови и нови санкции, прогнозира "Независимая газета", цитирана от БТА.

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски призова страните от ЕС да се обявят срещу включването на Русия в Г-7, информира "Лента".

"В телефонен разговор с председателя на Европейския съвет (Доналд Туск в четвъртък) Зеленски призова ЕС решително да отхвърля присъединяването на Русия към Г-7, докато тази страна продължава агресията си в Донбас и окупира Крим", съобщи в Тwitter говорителката на украинския лидер Юлия Мендел. Туск увери Киев, че ЕС е солидарен с Украйна, добави тя.

В реакцията на Москва след приказките за връщане на Русия в Г-7 прозира почти нескривано тържество в ураджийски дух, но същевременно и сдържаност, обобщава опозиционният "Новая газета".

За руския политически елит членството в този клуб "е на първо място знак за престиж, включително за вътрешно ползване. За да може Кремъл чрез медийните си аутлети да убеждава хората в Русия: ето, те се съобразяват с нас, нашият национален лидер е на равна нога с "грандовете", а колкото до международната изолация - това са все измислици на враждебната пропаганда", обяснява всекидневникът.

Ценното на Г-7 е, че тя премахва бюрократичните процедури и кара бюрокрацията да се фокусира върху реалната работа. Групата е неформална, съответно държавите членки имат само незначителни лостове за взаимно влияние, за да гарантират спазването на договореностите. Неспазването им може да доведе само до имиджови загуби. Решенията имат характер на политически ангажименти. Днешна Русия с нейните ценности и антизападна ориентация едва ли ще се впише хармонично в клуба, заключава "Новая газета".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още по темата: Г-7Русия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Видяла жабата че подковават вола та и тя дигнала крак същото е и с руската ***
98
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знаете ли, колко Американски щати имат по- голям БВП от руслямдия?
97
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
132Къде видя масово? Този продукт е бил пълен комерсиален провал всеки път когато at&t са правили опит да го въведат.
96
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви Г-7, какви пет лева? Там е пълно с мух-льов-ци, с които Путин да седне на една маса да разговаря, значи да не уважава себе си!!!! -------Хмм...Твърде лекомислено се изразяваш. Доколкото ми е известно, за последните две години Путин сяда на една маса само с такива мух льовци. Онзи ден за какво посети френския мух-льо-бабо-ебец?
95
3
 
36
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
той разработва основата на кинетическата теория за газовете и изпраща своите изчисления в Руското физико-химическо общество в Санкт-Петербург. Скоро след това получава отговор от Менделеев, че кинетическата теория на газовете вече е открита преди 25 години.
94
3
 
35
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
От тоя "луд" Циолковски се е учил фон Браун-------Циолковски не е дал абсолютно нищо на науката - нито като теория, нито като практика. Циолковски е руски доморасъл ентусиаст, който е повтарял и възпроизвеждал отдавна известни неща.
93
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 124В САЩ AT & T Bell Labs интензивно разработва видеотелефон, който през 1960 г. е представен на обществеността на изложба, наречена Picturephone. Първото масово използване на видеокабини започва през 1964 г., когато AT & T инсталира първите видеокасети Picturephone Mod I в Ню Йорк, Вашингтон и Чикаго.През това време, България фалира вече за втори път за периода на съществуването на социалистическата република.
92
15
 
39
 
! Отговори
Говорител на Г7 преди 4 години
Русия няма да получи покана, защото Г7 е организация на развити държави. Русия на Путин е бавно-развиваща се.
91
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 121Анимациите ги трескат изотопчиците само. Както и лекуващите ги лекари.
90
13
 
36
 
! Отговори
За Циолковски преди 4 години
Циолковски доказан психопат със завършен 4-ти клас, повтаряйки един от тях измислил ракетите известни на човечеството от преди 500 години. Уравнението си, за движение на ракета, той взел от дисертация на Иван Мещерский. Далеч преди Мещеррский обаче това уравнение с лекота решавали на изпитите студентите от Кембридж, през целия 19-ти век. Точно 50 години преди да се пръкне руският гений, полковникът от английската армия, Уйлям Конгрийв, унищожава крепостта Булон във Франция с ракети
89
4
 
41
 
! Отговори
Напомняне преди 4 години
Русия членува в достатъчно съюзи с много важно стратегическо и икономическо значение: БРИКС, ШОС , Каспийския икономически форум, Антарктическия съюз, Евразийски икономически съюз и др. Така, че може спокойно да мине и без неактуалния вече Г-8.
88
16
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Компоти ли сме правели. Правим. Русия с България ли трябва да се сравнява? Нали преди 30 години се сравняваха със САЩ, сега защо са дори след България по заплати и доходи. Освен това нямат място дори и ако върнат Г-8, вече няколко държави се наредиха пред тях като по-богати и по-силни. Дори да върнат стария формат Русия няма да е там. Виж в Г-15 биха влезли, вече са в Г-20 но не са силата за която се мислят.
87
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Видяхте ли снимката на двама "лидери" на Г-7 в Елисейския дворец?На прием у Макрон, Борко е стъпил с единия си крак върху масичката за кафе.Пращи от цивилизованост, култура и възпитание.
86
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще им се на братята да е така,но както винаги не са познали!
85
3
 
34
 
! Отговори
Ганьоо преди 4 години
Ами Дурак си не Ваня как да сванеш ???
84
10
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 103Ама молим ти се, един луд Циолковски надраскал в килията кво му дойде и станал баща на съветската космонавтика. Колко руско...
83
14
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 109Никога не сме били на 27мо място. Когато в България няма дори тоалетна хартия, на запад има публични видеотелефони за разговори в реално време.
82
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вас от бсп определено никой не ви кани че защо са му крадци ? По добре тренирайте за поредната изборна загуба
81
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой никъде не го кани.Накрая Макарон-гей Извратенякис го покани и *** насмалко да си счупи краката да тича до Франция.
80
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Казано от Ваня Дуракин не звучи впечетляващо ....