САЩ са готови за отговор срещу нападенията над Саудитска Aрабия

Знаем кой е виновникът, заяви Доналд Тръмп
16 сеп 2019 07:23, Александър Попов
27
САЩ са готови за отговор срещу нападенията над Саудитска Aрабия
Снимка: Reuters

САЩ са готови да отговорят на нападенията срещу саудитски петролни инфраструктури, заяви американският президент Доналд Тръмп, цитиран от Франс прес.

Има причини да вярваме, че знаем кой е виновникът, готови сме да отговорим, но ще изчакаме саудитското кралство да ни каже кого смята за отговорен за тази атака и под каква форма да реагираме, написа Тръмп в Twitter.

Още по темата
Йеменските бунтовници хуси поеха отговорност за атаките срещу петролни инсталации на саудитския гигант "Арамко".

В събота американският държавен секретар Майк Помпейо обвини Иран, че стои зад атаките. Говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави нарече тези обвинения "абсурдни".

Цените на петрола се увеличиха с над 10 процента днес след извършените в събота нападения срещу петролна инфраструктура, намалила наполовина производството на Саудитска Арабия, съобщи "Блумбърг". В азиатската електронна сесия американският лек суров петрол с доставка през октомври поскъпна с 5,38 долара (или с 9,81 процента) до 60,23 долара за барел.

Лондонският сорт Брент от Северно море повиши цената си с 6,65 долара (или с 11,04 процента) до 66,87 долара за барел.

Тръмп пък съобщи, че е разрешил отпускането на петрол от Стратегическия петролен резерв на САЩ, ако се наложи стабилизиране на пазарите след нападението срещу саудитските нефтени съоръжения.

Тази мярка може да предотврати скок в цените на петрола, след като атаката доведе до спирането на над 5 процента от дневното производството на суров петрол в света. Резервът от стотици милиони барели суров петрол е бил използван само три пъти, последният от които през 2011 г. заради боевете в Либия.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Тлъмп изобщо не му достига куража да започне война. Той допусна груба стратегическа грешка като отстрани съветника си Болтон заради това че го е съветвал на всяка цена да удари Иран. Сегашните му изцепки са само да сплаши Иран повече да не прави така. Естествено че Иран отново ще направи така като този път ще атакува не с 20 а със 120 ракети. Президенти от ранга на Рейгън или Буш старши и младши никога нямаше да допуснат такава подигравка със САЩ. Биха размазали моллите за една нощ.
22
2
 
2
 
! Отговори
А сега сериозно преди 4 години
Ако Тръмп изшамари Иран с някое избомбване, то ще е с явна доказана причина. Война обаче няма да започва. Избийте си тези надежди от главите.
21
1
 
2
 
! Отговори
А сега сериозно преди 4 години
До да беНе знам какво знаеш. Но Тръмп не е като предните президенти. Нито иска война, нито да сменя правителства с сатрапиите ако народа си ги търпи, нито иска да изнася ултра либерализъм там където няма шанс да вирее.Нито пък ВПКатата могат да го преметнат с разни постановки, за да почне безмислени войни. Тъй че, не обобщавай с изтъркани мантри.
20
2
 
7
 
! Отговори
да бе преди 4 години
Знаят те, знаят, на тавана орехите знаят.Иначе Иран-Ирак все тая, трябва да има война, да има поръчки за ВПК-то, да се върти машината, да се печатат доларе.А че месомелачката ще глътне още някой и друг милион жертви ... какво от това. Жертвите са от плебса, аборигените, а тяхната съдба е такава да служат на висшето, избрано общество, което може да се разпорежда със съдбата на когото и както си реши.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Флагманът на ЧФ на РФ, ракетният крайцер "Москва" излиза на оперативен простор - като начало в акваторията на Черно море.
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Нищо новоДаже няма нужда да се намират доказателства, в Ирак още търсят WMD
17
4
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
До Нищо новоДа припомня: Самолетът Ф-16, Белене и тръба за Сърбия ЙОК!!! :))))))))))))))
16
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудесен повод да подпалят малко ***! Каквото търсят, ще си го намерят аятоласите, а и Израел им набра доста заради опитите за атаки с дронове от Сирия.Очаквайте огнена феерия на изток от Персийския залив! :)
15
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво така се пазат съюзници. Не като рашаа кяото си напада всичките съюзници, за да напомня че да роби :)
14
4
 
29
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
До Зозо: Ти си джудже по акъл, драги. Г'лупостите ти идват отвътре.А по темата: САЩ не ги интересува кой е виновен за нападението, а кой трябва да бъде бомбардиран. Доказателства винаги ще се намерят.
13
3
 
8
 
! Отговори
sasho donchev преди 4 години
ot utre benzina i dizela gi pravq 3 leva litara! plashtaite!
12
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заглавието да се чете... Израел+САЩ+Великобритания са готови за отговор срещу нападенията над Саудитска Арабия.
11
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижте сега, дедо ви, да ви обясни нещо.Евреите и арабите са все семити. Тия в Сирия са малко по-омешани и са по-бели, там генът е смесен средиземноморски. Палестинците също - смесен южносредиземноморски, до тракийски ген. Евреите и арабите от Саудитска Арабия обаче са друг тип. Те са братовчеди. Даже царската фамилия е такава една, братовчедска с евреите. А в Иран има само 7% араби. Там са перси. И затова Израел и Саудитска Арабия са в отбор против Иран. Кръвта вода не става! Пазят си я!
10
2
 
27
 
! Отговори
Нямам сестра преди 4 години
Няма значение кой е виновен за нападенията.Те ще нападнат Иран
9
29
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Джуджето може само да сънува цена на петрола 100 долара.
8
6
 
27
 
! Отговори
Септември месец преди 4 години
Хора, застудява времето. Да питаме Тръмп кой е виновен. Сигурно той и еврейския му антураж ще кажат, че е виновен Иран...
7
1
 
32
 
! Отговори
Дзъ преди 4 години
Идеална предпоставка за увеличение на цените на горивата в БГ...хайде почвайте, че много поевтиня горивото в последните 2 седмици
6
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Пак ли?Цената на петрола се вдига заради тези "нападения". Кой има изгода от това? Производителите на цветя ли?"САЩ имат изгода от това, понеже според ОПЕК петролът по целия свят се търгува с долари. По тоя начин се очаква покачване себестойността на долара.
5
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откога саудитите са щат на САЩ та този Мики Маус се кани да отговаря на удари виждате ?!?!Дрънкат с оръжие и се намесван по цял свят.Сриват държави и икономики Демокрация въвеждат видите ли .Анатема на тая сбирщина нарекла се най великата нация
4
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те вече йеменските хуси поеха отговорност за това, обаче САЩ все си настояват, че е Иран. Търсят си повод просто. Иначе дали Иран помага на тия хора как да създават дронове или не... Не се знае. ;) То пък едни дронове, ахаха... Картонени самолети със серво машинки купени от ХобиКинг, ахахах. Всяко дете може да направи такива, не е нужно чак военни съветници от Иран да дойдат да им обясняват как.