В битка срещу маларията: Учени пуснаха стерилни комари

Те променили ген, който след това се разпространявал в популацията
18 сеп 2019 21:50, Анисия Иванова
9
В битка срещу маларията: Учени пуснаха стерилни комари
Снимка: pixabay

Учени от Буркина Фасо използваха ново оръжие в борба срещу маларията и навлязоха в деликатен дебат по биоетика, като пуснаха хиляди генетично стерилизирани комари в природата, съобщи Ройтерс.

Експериментът е първият по рода си, излязъл от лабораторията. При използвания метод се редактира ген, който след това се разпространява в популацията - в случая пречи на възпроизводството.

Инвестициите в лекарства, мрежи против комари и инсектициди забавиха настъплението на маларията през последните 20 години, в Африка, където са 90 процента от случаите в света. Болестта обаче пак е убила повече от 400 000 души на континента през 2017 г.

"Конвеницоналните средства, с които разполагаме, вече достигнаха максимума си" - д-р Абдулайе Диабате, който ръководи експеримента за фондацията "Бил и Мелинда Гейтс".

Учените са пуснали генно модифицираните комари в Сурукудинга, село в западната част на страната. Комарите са инжектирани като ембриони с ензим, който разпространява блокираща женската репродукция модификация. Той действа само при три основни вида насекоми от повече от 3500 съществуващи в света.

Целта на проекта не е да ликвидира комарите, а да намали гъстотата им. В лабораторни условия експериментът е извършен в лондонския Имперски колеж. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Русе преди 4 години
И ние искаме такива комари. Да пратят пет буркана за догодина.
5
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А за комунистите кога ,за да не се разпространява заразата по наивните интересчии подкрепящи ги.Всички комунисти да се стерилизират,защото са по нагли и досадни от комарите!
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът е, че не знаеш в каква посока ще поеме мутацията на гена. Колкото и ефективен да е методът, при няколко процента от комарите въпросната намеса може да доведе до неочаквани резултати.
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да гнусарите от Майкрософт ..Те са някакви обратни расисти.И кво ще има само черни хора?Те ли ще ви купуват скапаните Уиндоус *** геьове?Не те се интересуват от съвсем други неща.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
гей?
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
гмо за добро?-дали,а дано.Само да не е в храните