Ердоган шантажира Европа, ползва бежанците за натиск

Когато трябва да поучи пари спазва споразумението
Обновена: 20 сеп 2019 22:12 | 20 сеп 2019 21:44,
36

Турският президент Реджеп Ердоган отново отправи заплаха към евролидерите. Той обясни, че Турция има нужда от по-голяма финансова подкрепа за милионите приютени бежанци на територията ѝ.

Ердоган заяви, че до 3 милиона сирийски бежанци могат да бъдат върнати в "безопасната зона", която той се стреми да установи в Северна Сирия. 

"Вижда се, че това е един вид шантаж. Той се  опитва да постигне нещо, което среща трудности с неговото изпълнение от страна на САЩ и Москва. Това е буферна зона, която иска да установи в североизточната част на страната и да промени етническия състав на тези райони, защото те са населени основно с кюрди и това е проблемът на неговата политика", коментира експертът по международна сигурност Димитър Гърдев

По думите му когато Ердоган трябва да получи пари, спазва споразумението, а когато траншовете се забавят, започва да заплашва.

"Той използва бежанците като форма на натиск върху ЕС", изтъкна Гърдев.

Експертът отбеляза, че турският президент не би изпълнил заплахите си, тъй като това би означавало да загуби всичко друго и уточни, че Турция не се намира в цветущо икономическо положение.

"Санкционен режим или забавяне на финансирането от европейска страна ще се отразят много негативно", каза още Гърдев пред Bulgaria ON AIR.

Според него най-засегната при евентуално такова преселване на бежанци ще бъде Гърция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой е очаквал друго от чобанин?Само сопа по манерката за чобанина и всичко ще се оправи.
20
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Турция са събрани всички тези които вече са били връщани.Някой от тях са с по 4-5 черни печата от европейски държави. От една страна Европа плаща за издръжката им, от друга Турция ги ги праща отново, организирано , периодично.
19
2
 
12
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
Ердоган е прав да си иска парите, които ЕС му е обещало за емигрантите. Колко са държавите по света, които ще пуснат и ще задържат четири милиона емигранти на своя територия. Аз поне не се сещам за нито една освен Турция.
18
2
 
2
 
! Отговори
Кондуктора! преди 4 години
Всички пътници да слязат на ПОСЛЕДНАТА спирка!
17
12
 
5
 
! Отговори
ами нека преди 4 години
ес отмени споразуменито с турция чрез което турците изнасят безмитно за ес. като сложат едни мита на турските плодове и заленчуци и да забранят инвестиции на европейски фирми в турция то турция за 1 година и е приключила. а относно бежанците ....ами просто да не им дават статут на бежанци защото 80% НЕ СА бежанци и като се разбере , че няма да получат нищо на готово никой няма да дойде в ес...защото гладен и на открито да спиш не си е работа.
16
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гърците пък как обичат турски ултиматуми...
15
12
 
19
 
! Отговори
От до Али продължени преди 4 години
Скъпа им била издръжката. Да дадат милиардите, които напечелиха от краден сирийски нефт. Не 3, 30 млн. бежанци са им малко. Това е божия справедливост. Нещо като италианците. Участваха в свалянето на Кадафи, откраднаха милиардите дялове на семейството в Уникредит банк, а сега реват от черните. Скъпо им било да ги издържат сами. Вадете крадените милиарди и друг път си опичайте акъла, когато се правите на велики, а всъщност сте едни ***. И се бъркате във вътрешните работи на съседите си.
14
4
 
24
 
! Отговори
А бе преди 4 години
Стига с тия "бежанци"!Става въпрос за организирано ислямско нашествие в Европа,целящо да я унищожи съвсем в буквалния смисъл!А Ердоган ще рекетира ЕС,щом евро-джендърите нямат куража да му се опълчат.Европа има предостатъчен ресурс да спре нашествениците,но няма никаква воля да го направи!Защото е предадена отвътре....
13
9
 
24
 
! Отговори
До Али преди 4 години
Обяснявам. Турция беше съучастник в съсипването на Сирия. Участва в създаването на ИДИЛ. Ранените идолски главорези се лекуваха в турски болници. За това ср грижеше по-малката дъщеря на Ердоган. А първородният му син Билал пък ръководеше търговията с крадения сирийски петрол. Турция финансира въоръжената опозиция в Сирия. Отново тя искаше да сваля Асад. Събитията им се върнаха като бумеранг и сега реват. Който много знае си носи последствията. Да помнят кога са се забърквали в такива мръсотии.
12
4
 
9
 
! Отговори
11 преди 4 години
Нямам нищо против бежанците - да си бягат безпрепятствено от Югоизточна България към Северозападна България ТРАНЗИТ. ДА заминават в Западна Европа към светли бъднини. Даже трябва да им помагаме да отиват натам.
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 11 прав си но тия дето причиниха войната тоест двете империи на злото САЩ и Русия не само не искат да си приемат бежанците ами даже и те като Ердоган заплашват европейския съюз ето днес примерно цитирам Тръмп каза че Европа или щяла да си приеме джихадистите или той щял да и ги остави на границата ми да бе господин фюрер Тръмп ама тая война твоята държава я направи туй че това са си твой а не наши джихадисти и въобще не мислим да ги взимаме бе ,
10
9
 
21
 
! Отговори
али преди 4 години
Някой да ми обясни, защо Турция трябва да приема бежанците ??????
9
7
 
19
 
! Отговори
али преди 4 години
Аз немога да разбера защо страните от ЕС се опитват да лансират идеята, че едва ли не Турция трябва да приема всички бежанци от Сирия. Мисля, че 3 - 4 милиона не са малко хора това е половин България. Тези които са причина за тези войни да си приемат бежанците......
8
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шантаж ли? Това се нарича "сделка". Никой не ги иска тези хора, така че е нормално да си очаква заплащането за услугата. Най-нормалното нещо. И специалистите, които изразяват мнение от екрана, изобщо не разбирам какво се опитват да постигнат - няма какво да се анализира и ама грам неяснота.
7
4
 
25
 
! Отговори
Да се чете преди 4 години
Ердоган заплашва евролидерите. В замяна получава Фолксваген.Смях.
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мисля че танте Меркел ще ги приеме у дома си в Германия
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами защо не ? Като са го оставили да стане по-силен от тях..
4
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до БОЙЧЕНе. Просто е rлаванак. При това доста TЪП.
3
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Гермaния имa 20 млн турци ще му ги върнт и ще вземт 3 млн бежaнци.
2
5
 
3
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Така е...до коментар 2.Но ограничените умствено винаги са ползвали елементарната манипулация за постигане на цели. Както е в случая! Важи за всичките му поданици....