Китай на световните пазари с разработки за бъдещето

Калфин: От връзките между ЕС и САЩ зависи стабилността и мира
Обновена: 20 сеп 2019 18:28 | 20 сеп 2019 18:12,
19
Китай на световните пазари с разработки за бъдещето
Снимка: архив Reuters

Трансатлантическите отношения имат много аспекти – освен търговски и икономически, те са и много тесни в областта на сигурността, международните отношения и дипломацията. След идването на Доналд Тръмп на поста президент на САЩ те бяха подложени на сътресения, основно в икономическата област, и също във военната, пак с икономически измерения. Очевидно е, че американският президент е един от тези лидери, които търсят повече протекционизъм за собствените си икономики, каза Ивайло Калфин.

"Едва ли може да се говори за съперничество между САЩ и ЕС. Връзките, които са градени след Втората световна война, не са случайни. Те стабилизират целия световен мир, особено след края на Студената война".

"Китай влиза доста умно на световните пазари – чрез технологиите. Китай показа, че може да балансира между външния пазар и вътрешното потребление, така че да стимулира икономическия си ръст. Те успяха да влязат във важни технологични области, които са свързани с икономиката на бъдещето – пример за това е Huawei и техните разработки за бъдещето. Това би следвало да запали една червена лампа у всички останали, че вече имат един реален конкурент", отбеляза Калфин.

Тръмп заяви, че много неща не го устройват и заплаши да изведе САЩ от Световната търговска организация (СТО). От друга страна, виждаме и Русия и Китай, които протекционистично и с държавна помощ развиват икономиките си, напълно в противоречие на правилата на СТО. Европа не би трябвало да остане единствения пазител на „стария ред“ в СТО и би следвало да участва доста по-активно в новото договаряне", обясни гостът.

"Интернет гигантите, които Франция иска да обложи с данъци, на практика не плащат нищо никъде, което просто не е честно", посочи Калфин.

Той обясни, че още, че няма никакъв смисъл Европа да облага своите производители с такса за въглеродните емисии, ако позволява стоки от Турция, Украйна, Грузия и други държави, които не спазват подобни правила, да влизат свободно на европейския пазар.

Целият разговор проследете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
До Анонимен 14: Русия е геополитически фактор, независимо дали това на някого му харесва или не. А наш Бойко се върти като ветропоказател между 4еповете.
14
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Калфин като истински ляв инсайд и русофил, не може да не намеси икономическото джудже Русия между ЕС, САЩ и Китай за да създаде илюзията сред профаните че Русия е някакъв фактор за чийто 4еп България вечно и неизменно трябва да се държи.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм българин, купувам българско.Ако производителя ***, виновен е търговеца!
12
4
 
4
 
! Отговори
китайски и качествен преди 4 години
Най-доброто съотношение цена/възможности, което един смартфон може да предложи -Xiaomi Redmi Note 7
11
5
 
5
 
! Отговори
V преди 4 години
русия = блато в северен Китай
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И къде са тия качествени стоки? Как да се добера до тях.
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До7. Ми като са търговци. От кой да купувам. От Позитано 20 ли, от Варненската митница или от Солунската.
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До4. Нищо незнае , само се хвалиш. Разбери китайските стоки , който са в България са много евтини и са малко по добре от един б о к лук.
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 6боклуците ги внасят търговците с цел огромни печалби! китай имат много качествени стоки!
6
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво хвалите тоя Китай. Тридесет години работя с продукти от Китай, САЩ, Германия. От Китай излизат бо кл уци на нашия пазар. Лъжат хората, а няма и качество. Това което вложа в услугата си произведено в ЕС или САЩ е качество и съм спокоен , че не ме компрометира.
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Калфин, каква конкуренция има Китай та бил конкурент на останалите ? Китай е номер едно в света бе Калфин и е с десетилетия пред така наречените развити държави.
4
5
 
5
 
! Отговори
V преди 4 години
Тоя нищо не разбира. Когато една държава задлъжнен тежко внасяики вностни стоки няма друг избор освен да се затвори .Освен това САЩ искат монополи които само Китай и Русия могат да разкъсат .Като например интернет. От това Европа би имала голяма полза .Аз знам къв трябва да е модела за да се разкъса този монопол и държавите да получават нещо като данък ;) Има начин ,но всички карти са в Китай и Русия .
3
0
 
4
 
! Отговори
лъжата ЕС преди 4 години
Калфин, хитър евреино !
2
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това, което сащ зорлем постигнаха за 70 години, китай го направи за десет!
1
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През това време Амурска област е в извънредно положение заради свръх популация на Тарантули.Руските инциденти нямат връзка с тарантулите. Очаква се при опастност руските *** да успокоят местните докато горските пожари се справят с животинките.