Трима си поделят Нобеловата награда за икономика

Отличието е присъдено за нов подход в борбата с бедността
Обновена: 14 окт 2019 14:16 | 14 окт 2019 14:16, Елка Василева
7
 Трима си поделят Нобеловата награда за икономика
Снимка: БТА

Носителите на Нобеловата награда за икономика за 2019-а са Абхиджит Банерджи, Естер Дюфло и Майкъл Креймър за "техния експериментален подход към борбата с глобалната бедност", обяви Нобеловият комитет.

Изследванията, проведени от лауреатите на Нобеловата награда за икономика за 2019 година, значително подобриха способността ни да се борим със световната бедност, отбелязва комитетът.

Само за две десетилетия техният експериментален подход е преобразил икономиката на развитието, която сега е процъфтяващо поле за научни изследвания.

Над 700 милиона души все още преживяват с крайно ниски доходи. Всяка година 5 милиона деца умират преди петия си рожден ден, често от болести, които могат да бъдат предотвратени или излекувани чрез сравнително евтино и просто лечение, припомня Нобеловият комитет.

Тазгодишните лауреати са въвели нов подход към намирането на надеждни отговори за най-добрите начини за борба с бедността в света. Подходът им разделя проблема на по-малки и по-лесно разрешими въпроси. Например за най-ефективните мерки за подобряване на здравето на децата.

Научните им открития значително са подобрили възможностите да се води практическа борба с бедността. В резултат на едно от изследванията им над 5 милиона деца в Индия са се възползвали от програми за обучение, съобразени със специалните нужди на децата.

Тримата лауреати ще си поделят премията от 9 млн. шведски крони (915 300 долара). Нобеловата награда за икономика е учредена от шведската централна банка в памет на Алфред Нобел през 1969-а, близо 70 години след другите престижни отличия на негово име.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тазгодишните лауреати са въвели нов подход към намирането на надеждни отговори за най-добрите начини за борба с бедността. А запознаха ли бокича с този нов подход? Ако го мързи да чете, пуснете му аудиозапис докато си цъка на тенис.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нобелова награда за икономика?! Учени-икономисти?! А като ги попиташ как да се спасим от икономическа криза, мигат на парцали.
4
1
 
2
 
! Отговори
лауреатите преди 4 години
ще ви държим гладни докато решим нашия проблем с бедноста т.е. бедните. басирам се че до 6 месеца няма да останат много от вас. и тогава пей сърце. сега че се обадим на кри сталинка да ни отпусне малко пари за имплементация.
3
0
 
6
 
! Отговори
vlady преди 4 години
Крайно време е да бъде номиниран проф. Ал. Томов създал две важни икономически теории с голям брой последователи - теория за ширпотребата и социалдемократически икономически модел и приложил ги успешно в Кремиковци и ЦСКА.
2
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудесно. Че да станем 20 милиарда и планетата да стане на нищо и да умрем всички. Ще отсечем всички дървета за да има площ посеви за храна. Ще изразходим всичката питейна вода за напояване на посевите. Ще консумираме още повече и ще произвеждаме още повече *** който трябва някъде да се складира. И ще почнем и повече войни за преразпределяне на водните ресурси с които ще прецакаме природата още повече. Абе дайте им още един медал, бе. 20 милиарда и да закриваме земята.
1
3
 
8
 
! Отговори
бай Тошо преди 4 години
не разбрах какво са направили тез лауреати, ама нейсе, капиталистическа им работа