Крайнодесният Щрахе ще съди Facebook

Спори с АПС за страница със 786 хил. последователи
20 окт 2019 13:39, Александър Попов
6
Крайнодесният Щрахе ще съди Facebook
Снимка: Reuters

След като Австрийската партия на свободата /АПС/ деактивира страницата във Facebook на Хайнц-Кристиан Щрахе, отказвайки да задоволи претенциите на бившия партиен лидер за получаване на права на администратор, Щрахе обяви намерението си да разреши въпроса по съдебен ред.

На своите фенове той обеща: "ще се завърна не само във Facebook".

Щрахе даде срок до петък вечер за получаване на правата на страницата със 786 000 последователи - втората по многочисленост партийна страница в Австрия - но партията не се съобрази с това негово искане. Деактивирана беше и страницата и на Филипа Щрахе с 31 000 последователи.

В съобщение за медиите на АПС се казва, че от юридически съображения е невъзможно Щрахе да получи правата на администратор на страницата, тъй като тя е създадена и поддържана с партийни финанси и персонал. И двете страници на семейство Щрахе са собственост на партията, обобщава информацията.

Според адвоката на Щрахе, направил изявления за осведомителната агенция АПА, действията на АПС са израз на безпомощност и показват липса на кризисен мениджмънт.

Хайнц-Кристиан Щрахе реагира на събитията, като написа на личната си страница с 51 000 последователи: "всеки край е ново начало, спокойно, ще се завърна не само във Facebook.

Както смятат политически наблюдатели тук, има вероятност новосъздадена "партия на Щрахе" да привлече членове в редиците си. Според проучване на общественото мнение от последните дни около 14 процента от избирателите на АПС са отбелязали като съвсем сигурно и 35 процента като възможно да гласуват за партия с Филипа и Хайнц-Кристиан Щрахе.

От друга страна обаче същото проучване сочи, че само 4 процента са съвсем сигурни, че ще гласуват за Щрахе, 12 процента отбелязват това като вероятно.

Данните не сочат голям превес в полза на Щрахе, коментира авторът на изследването. Името Щрахе има все още потенциал, но ако прокуратурата повдигне обвинение във връзка със злоупотребата с партийни пари, по която се води разследване, това ще е краят на листата Щрахе.

На първи октомври Хайнц-Кристиан Щрахе обяви, че изцяло се оттегля от политиката, преди това съществуваха слухове, че ще се яви със собствена партия на провинциалните избори във Виена, които ще се състоят през 2020 година. Все още не е ясно дали съпругата му Филипа Щрахе ще приеме депутатския мандат, който спечели, тъй като помоли за време за размисъл, изтичащо идната седмица. АПС вече заяви, че тя няма да бъде приета в парламентарния клуб на партията.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
2
 
! Отговори
С преди 4 години
Стана модерно да съдиш фейсбук и гугъл. Най-бързия начин да забогатееш