Президентът на Чили замрази цените на метрото

В Сантяго бе въведен полицейски час
20 окт 2019 08:10, Александър Попов
15
Президентът на Чили замрази цените на метрото
Снимка: Reuters

Чилийското правителство ще отмени повишението на цените на билетите за метрото в столицата, обеща президентът Себастиан Пинера снощи - ден след като обяви извънредно положение в столицата заради бурните протести срещу поскъпването на обществения транспорт, прераснали в безредици.

"Държа да съобщя, че ние ще преустановим повишението на цените на метрото", заяви Пинеда вчера в реч по телевизията от президентския дворец Ла Монеда, като уточни, че ще бъде необходим спешен закон за целта и че ще има преговори за преодоляване на "трудната ситуация", предаде ДПА.

Още по темата

"Приоритетът на нашето правителство е да осигури обществения ред и безопасността на чилийците", каза Пинеда, признавайки, че демонстрантите имат "добри причини" да протестират. "Никой обаче няма право да проявява такова брутално противозаконно насилие като онези, които разрушиха, опожариха или повредиха над 78 станции на метрото на Сантяго", добави президентът. Администрацията на метрото съобщи, че цялата 140-километрова мрежа ще бъде затворена до вторник, за да бъде направена оценка на щетите.

Хералдо Мунос, президент на левоцентристката Партия за демокрация призова министъра на транспорта да подаде оставка. "Струва ми се че некомпетентността на министрите, на която станахме свидетели, означава, че трябва да има оставки", каза той на пресконференция вчера.

По-рано през деня правителствената говорителка Сесилия Перес порица "безотговорните популистки лидери", които по думите й подстрекават насилието, и предупреди срещу повторение в Чили на събитията от Еквадор и Венецуела през последните месеци. Тя защити Пинера, който бе фотографиран в луксозен италиански ресторант предишната вечер, в разгара на сблъсъците между полицаи и протестиращи в метрото. Снимките предизвикаха критики в социалните мрежи, според които са емблематични за президента - милиардер, отдалечен от проблемите на редовите чилийци.

Заради безредиците Пинера обяви извънредно положение в Сантяго - нещо невиждано в столицата от края на диктатурата на Пиночет през 1990 г. Решението за разполагането на военни бе посрещнато с шок в страната, живяла 17 години под военна диктатура, отбелязва Ройтерс.

Бронетранспортьори с войници пресрещнаха вчера следобед демонстрантите на централните столични площади, а моловете в града бяха затворени, след като в социалните мрежи се появиха призиви да бъдат щурмувани. Горящи барикади от автомобилни гуми бяха издигнати на няколко централни улици, един супермаркет бе опожарен, а полицията на много места използва сълзотворен газ и водно оръдие срещу демонстрантите.

Пинера се срещна с министри и кметове от управляващата коалиция за кризисни разговори вчера следобед, а опозиционните лидери призоваха президента да изтегли военните от улиците и да отмени повишението на цените на обществения транспорт.

Генералът, отговорящ за сигурността в столицата по силата на извънредното положение, Хавиер Итуриага дел Кампо, заяви, че в някои квартали на столицата се въвежда полицейски час от 22,00 ч. до 7,00 ч. сутринта и че армията ще следи за спазването му. "Приканваме всички хора да се приберат вкъщи, за да оценят мерките, обявени от правителството и да се погрижат за семействата и домовете си", каза той.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: Чили
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Capital преди 4 години
Имам приятел в Чили:Мин. заплата: 700лв.Нова цена на билета: 2лв.България, София:Мин. заплата: 500лв.Цена на билета: 1,60лв.Хората си протестират и новата цена в Чили се очаква да е около 1,50лв.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Президентът на Чили е комунист, също както Мадуро. Трябва да се избере на Чили нов президент, да се прати да прави демокрация.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КАКВА ЛИ ЩЕ Я БЪДЕ С ТАКИВА ЧИЛИЙЦИ В БЪЛГАРИЯ
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи пробваха от алчност да им одерат кожите, а сега се оказа, че можело и да не се увеличат цените?Вашата ..... ненаситна!
7
0
 
9
 
! Отговори
Гражданско общество преди 4 години
а не ОВЦЕ и хайде другада седмица под строй пред урните за Фандъкова
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази статия ме накара да поискам да стана емигрант в Чили!
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Oт статията:"повредиха над 78 станции на метрото на Сантяго"От колко всичко, не става ясно от статията. Затова, бърз преглед в Гуглето, показва 108 станции.Смятаааайй!!!
4
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чили не ни ли се представяше като най-големия успех на капитализма едно време ? Върхът на Кейнсянството и нео-либералната икономическа теория ?
3
1
 
18
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Спомнете си един голям писател какво бе написал за Българите преди 100 г.което е вярно и днес?Не народ а Мур.ша.
2
1
 
20
 
! Отговори
Срам ме е преди 4 години
Оказа се в една страна от Латинска Америка има истинско гражданско общество и народ, а в "Европейска"България!!!само стадо което мълчи и чака да го стрижат!!!
1
9
 
5
 
! Отговори
Ех преди 4 години
Лево центриски лидери все да е безплатно!Ми не става,не го ли проумяхте!Сега ще се пръснат сумати и пари за ремонти!Май пак трябва да заиграе сопата като при бай Пиночет!