В Полша готвят: 3 г. затвор заради сексуално образование?

Целта е защита на децата от "сексуални изкушения и деморализация"
20 окт 2019 14:09, Елка Василева
90
В Полша готвят: 3 г. затвор заради сексуално образование?
Снимка: Reuters

Управляващите в Полша искат да защитават децата от "сексуални изкушения и деморализация". Те готвят законопроект, според който сексуалното образование в училище ще се наказва със затвор. "Болна идея", казват критиците.

Полша е разделена включително и по този въпрос. Според критиците предложеното затягане на закона представлява опит за забрана на съвременното сексуално образование, докато застъпниците му твърдят, че той “защитава децата от педофилия“, пише Дойче веле.

Според авторите на законопроекта в полските училища се насърчават хомосексуалните наклонности, а те от своя страна се възприемат като заплаха за здравето на учениците. Отговорни са тези, които преподават сексуално образование в училищата. Тези часове, които са част от избираемия предмет „Възпитание за живот в семейството“, също биха могли да увеличат интереса на младите хора към порнографията и да насърчат по-честия секс. Всичко това трябва да се промени.

Именно затова непосредствено след изборите новото-старо правителство реши да спази своето обещание: да преразгледа подробно часовете по сексуално образование в полските училища и да обсъди законопроект, чиято цел е „защитата на децата и юношите от сексуални изкушения и деморализация“.

Зад законопроекта стои гражданската инициатива „Спрете педофилията“. Всъщност става въпрос за разширяване на член 200б от полския наказателен кодекс. В закона, който съществува от 1997 година, „публичната пропаганда на педофилско съдържание“ е криминализирана; присъдата варира от парична глоба до две години затвор. В текста става въпрос обаче само за сексуален контакт между възрастен и непълнолетно лице, но не и за секс между непълнолетни. "Правната система не бива да изостава от напредващите промени в обществото", аргументират се авторите на законопроекта.

Според предложеното изменение вбъдеще всеки, който публично "пропагандира" или "одобрява” сексуален контакт между непълнолетни или използва за целта професионалното си положение в работата си с деца и младежи, трябва да бъде наказан с до три години затвор.

Широко поле за интерпретации

Олгиерд Панкиевич, един от инициаторите на законопроекта, казва: "Насърчаването на сексуални контакти между непълнолетни и подтикването им да изразяват своите сексуални нужди ги прави идеални жертви на педофилите."

Предложението е подкрепено и от управляващата партия “Право и справедливост”, според която този проект съживява едно най-важните конституционни правила на полската правна система, а именно защитата на детето.

Опозицията тълкува законопроекта по друг начин: според нея става въпрос за забрана на сексуалното образование в училищата и за оказване на натиск върху учители и терапевти. И не само върху тях, защото изменението засяга и други професионални групи, занимаващи се с деца, включително лекари, терапевти и вероятно дори свещеници. Това отваря широко поле за интерпретации. Какво да кажем за гинеколозите, които предписват противозачатъчни хапчета на непълнолетните момичета? И това ли ще се счита за “подбуждане към полов акт?"

„Самата идея е болна, прилагането й е опасно и вредно за всички, но най-вече за децата“, казва Йоана Шеринг-Вилгус от опозицията. В тази идея тя разпознава образеца на една тоталитарна система.

Протести срещу законопроекта

Във вторник вечерта стотици хора се събраха пред Сейма, за да протестират срещу законопроекта. Сред демонстрантите бе и полският топмодел Аня Рубик, която от години участва в образователни инициативи в Полша и подчертава, че сексуалната тема е табу в нейната страна. "Няма да спра да се боря за сексуално образование. То е от съществено значение за едно здраво общество, за да ни предпази от сексуално насилие." Тя е ужасена, че полските политици обмислят подобни инициативи. "Целият свят гледа към Полша и се хваща за главата."

Протести имаше и в други полски градове. Организаторите подчертаха, че ако законът бъде приет, затвор ще грози и онези, които информират за начините за предпазване от зарази като ХИВ и ЧПВ. Затягането на закона беше критикувано и от Върховния съд, тъй като според закона сексът над 15-годишна възраст не подлежи на наказание.

В крайна сметка и двете страни не искат нищо друго, освен най-доброто за децата си. Въпросът е кое е най-доброто при наличието на толкова много противоположни, несъвместими позиции в  Полша.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти у ред ли си бе! как у САЩ малцина могат да си позволят да се напият! Та там марковия алкохол е на цената на домашнярката в България бе! Е, не чак така, но това, което в България се смята за марково там е на доста сносна цена. Отделен е въпроса, че разнообразието е ОГРОМНО.
58
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВъпросВсеки който вярва в литературни герои е куха лейка така че...
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно време ходихме гледахме голите каки по бутките за вестници по спирките :) сега поне има интернет.
56
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 56Кое точно е разврат, че не ми стана много ясно? Или сега ще ми кажеш, че това било работа на родителите? Я се сети кога твойте родители са ти говорили по темата :)
55
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Имам познат който е работил в Полша по времето на соца и казва.че полякините били много скромни.Секс правели само "после шлуб"което на полски значи само след граждански брак преди това не може .Много скромни и вярващи били сега не знам как е може да са се променили.
54
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Болната идея е на многополовите, че искат да развращават деца.
53
6
 
15
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Когато липсват моралните устои обществото се разпада. Моралът е изчезнал. Той не плаща данъци и не носи печалби.
52
9
 
11
 
! Отговори
Въпрос преди 4 години
Всички ли християни сте кухи *** или само католиците?
51
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНе се чекират предварително, сори, на летището те чекират след около 10 проверки, снимки и снемане на пръстови отпечатъци .Натед в редицата са по около 100-150 човека, всички все втора категория
50
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЕ МОГА ДА СИ ПРЕДСТАВЯ КАК В УЧИЛИЩЕ СЕ СТИМУЛИРАТ ХОМОСЕКСУАЛНИТЕ НАКЛОННОСТИ НА ДЕЦАТА, ИМА ГРЕШКА В ПРЕВОДА ВЕРОЯТНО, А ДОЛНИЯТ ДА ВНИМАВА С ХИТЛЕР, СТАЛИН И ЛЕНИН, ЗАЩОТО В ИМЕТО НА ИДЕОЛОГИИ, А ВСЪЩНОСТ ПОРАДИ ОГРОМНА ЧОВЕШКА АЛЧНОСТ И ОМРАЗА КЪМ СЕБЕПОДОБНИЯ МИЛИОНИ СА ЗАГУБИЛИ ЖИВОТА СИ В ТРУДОВИ ЛАГЕРИ, В КОНСКИ ВАГОНИ И В ПЕЩИТЕ- ДОРИ НЕ СИ ГО ПОМИСЛЯЙ.....
49
1
 
15
 
! Отговори
Смях преди 4 години
По-добре така, отколкото подмолните проекти за сексуално образование от 4 г. възраст, които ще прокарат и тук.
48
3
 
18
 
! Отговори
от Януари преди 4 години
догодинаСороските организаций ще могат да отнемат Български деца от семействата им - така решиша предателите в парламентасега Американския поробител ще почне да ви събира и кръвен данък !!!
47
2
 
17
 
! Отговори
На запад евреите преди 4 години
яко популяризират марихуаната защо?защото от марихуаната се затъпява, в някой случай води и до шизофренияза това искат да спрат и месото - веганите също са значително по-*** и по-лабилни психическиа алкохола намалява стреса т.е. размива ефекта от псухическия тормоз на който ни подлагат евреиските масмедий и еврейските банки и корпораций
46
3
 
9
 
! Отговори
това беше така преди 4 години
До Анонимен"поляците са по големи алкохолици и от руснаците"в полша така им вдигнаха цените на водката че да се напиеш е лукс който малцина могат да си позволятте сега нали се демократизираха и по подобие на САЩ, където също малцина могат да си позволят да се напият, минаха на марихуана - също като богатия и проспериращ Американски народ (доколкото тази цветнокожа збирщина може да се нарече народ)
45
1
 
6
 
! Отговори
Не зная дали сериозн преди 4 години
и накрая да завърша:казах ти когато ти се отворят очите ама не поясних какво значи това:това значи да научиш езика много добре - ако можеш дори без акцент (някой успяват)да се сдобиеш с местна диплома - без местна диплома не можеш да получин никакъв лиценз, т.е няма да можеш да работиш за себе сииска още да успееш да се измъкнеш от гетото и да се смесиш с местните - ако не го направиш никога няма да научиш какво е САЩ, т.е. никога няма да намериш свястна работа... пробвай се ако искаш
44
1
 
8
 
! Отговори
ттттт преди 4 години
В България има ли такова сексуално образувание, защото като гледам по улиците нашите тийнейджърки силно са деморализирани и секссуално изкушени! Освен това по порно каналите на кабелната А1 през деня дават как два или трима мъже се ебббът като кучета! Много травмиращо и объркващо за младо момче ако гледа това, а порното с жени е направо дивашко извратено!
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Не зная дали сериознА защо трябва да се сдобивам с виза за САЩ, нали при свободата и демокрацияте можеме да бегаме свободно на Запад, или САЩ не са на Запад? Освен това нали сме членове повече от 10 години на ЕС, а САЩ имат договор за безвизов режим с ЕС, ние го спазваме и ги пускаме без визи. САЩ спазват ли го, или за тях България и българите са полу-човеци втора категория и не е нужно да се спазват с тях договори, само трябва да им купуваме старите самолети и да стоим с наведена глава.
42
0
 
16
 
! Отговори
Не зная дали сериозн преди 4 години
преди 3-4 месеца попаднах в Чикаго на едно Полякинче - стройно и хубаво като картинка,живееше в точно такова мазе, и бачкаше в една Полска саламаджийница - скубеше пилета са 4.50 на час ....не зная дали имаш идея този скотски живот какво прави с хората .....но можеш да дойдеш и да научиш на място
41
12
 
7
 
! Отговори
Синагога на сатаната преди 4 години
За всички проблеми в света са виновни комунистите! Те измислиха безразборния секс, гейовете и третия пол.Комунистите унищожиха традиционните семейни ценности и приравниха хората със добитъка.Комунистите причиниха и всички войни през последните 100г защото внесоха изкуствено разделение между народите чрез тяхната дяволска идеология. Те причиниха първата световна война заради свялянето на монархията, те създахоха и Хитлер и втората световна война и СССР.....и сега продължават със злините.
40
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Не зная дали сериозн"след като се сдобиеш в ВИЗА и Билет идваш в САЩ"А гражданите на САЩ трябва ли да се сдобиват с виза ходят на интервю в Българското посолство и да плащат 160 долара които не се връщат при отказ и отказа е без обяснения защо, за да дойдат в България?