В Чили: Социални мерки, за да се сложи край на протестите

15 души са загинали при безредиците
23 окт 2019 08:10, Елка Василева
22
В Чили: Социални мерки, за да се сложи край на протестите
Снимка: Reuters

Чилийският президент Себастиан Пинера обяви пакет от социални мерки, за да сложи край на протестите, които разтърсват страната от пет дни заради увеличението на цената на билетите за метрото в Сантяго, съобщиха Франс прес и ТАСС.

Социалните мерки включват 20-процентно повишение на минималната пенсия, замразяване на цената на тока, частично покриване на разходите за лечение, намаляване на цените на лекарствата и установяване на минимален гарантиран доход за работещите.

"Ние ще внесем за разглеждане в Конгреса тези социални мерки и ще започнем изпълнението им, когато правителството получи тази възможност", заяви Пинера в реч, която бележи рязък завой спрямо последните му твърди изявления към демонстрантите.

Шейсет и девет годишният десноцентристки президент помоли сънародниците си да простят на правителствата, както леви, така и десни, че не са успели да вземат по-рано мерки за ограничаване на дълбоките неравенства в петата най-голяма икономика в Латинска Америка, предаде Ройтерс.

Още по темата

"Вярно е, че проблемите се натрупаха от много десетилетия, а различните правителства не бяха способни да признаят тази ситуация в цялата й величина", заяви Пинера. "Аз признавам и се извинявам за тази липса на визия", добави той.

Протестите, които прераснаха в безредици и стълкновения с полицията, избухнаха в Сантяго на 14 октомври и постепенно обхванаха цялата страна, припомня БТА. Президентът обяви извънредно положение в столицата и други градове и отмени повишението на цената на билетите за метрото, но протестите продължиха, подхранвани от народното недоволство срещу икономическите и социалните условия в страната и неравенството. По данни на властите в резултат на безредиците са загинали 15 души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак комунизъм. Ще трябва да се назначава нов президент от Европа и САЩ. Нов Пиночет? Днес искаш евтин ток, утре родината продаваш на Китай и Русия.
19
1
 
4
 
! Отговори
До пиночет преди 4 години
БСП и бившето БКП никога не са падали от власт, само проформа.Тиквата и неговата партия какви са - бодигард на Тато и внучета на партийни величия. А изборите са едно към едно с едно време- уж двупартиен модел, а при демокрацията трябва да е повече, пак една партия и едни и същи мутри, чист тоталитаризъм.
18
1
 
7
 
! Отговори
245 преди 4 години
Браво, чилийски народе!!!Не сте заспали овце като нас.
17
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕнгелсДа бе, що да има храна по магазините, като може да има лозунги !
16
4
 
3
 
! Отговори
Енгелс преди 4 години
Никакви частични социалистически мерки в условията на капитализъм няма да променят нещата. Решението е смяна на капиталистическата система и установяване на диктатура на пролетариата!
15
1
 
5
 
! Отговори
Беее беее...рърърър преди 4 години
Искаме билет по 5 лв.за София,все пак трябва да се покриват липсите от грабежа и кражбите в общината и ЦГМ,нали?
14
1
 
4
 
! Отговори
Позор преди 4 години
Тука по дуло се събудиха овце.те и заблееха в защита на властта,но забравят че и те са от стадото...
13
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Навсякъде в Европа транспортните услуги бавно покачват цената си, но на някои им се живее в Латинска Америка :) Знам, че ще има много минуси, но това е истината. С годишната карта цената у нас е най-ниската на континента, а в доста браншове заплатите вече надминават източноевропейските. Ама да се плюе пред компютъра е по-лесно от колкото да се работи.
12
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бесене на няколко руснака и леви терористи му е решението
11
6
 
4
 
! Отговори
Пиночет преди 4 години
Напомням ви.че бсп ще загуби брутално на изборите ..Истината е че никой не ви.ще кутевчета нито кифлището ви корнелка ..тъй че най добре бягайте да веете червени знамена южна америка ..може някой *** индиянец и да ви поверва ...и после заедно на някой стадион
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо това овчедушо стодо българско не протестира когато му вдигнаха Гражданската отговорност с 100 лв. !???Защо не протестират за това, че ги принудиха да карат с фарове през деня а стават все повече катастрофи с челен удар!!????
9
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Билета е само за такива които нямат тен за това хората предпочитат колите и замърсяват въздуха
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България Трайно безработните плащат Здравна вноска а нямат един лев доход!Въпросната Здравна вноска е 22.40лв. а от 1 Януари я вдигат с 2 лв. и става 24.40 лв.Пенсиите ще вдигнат от Юли защо не ги вдигнат и тях от Януари като вноската?????Нямам думи
7
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разтрела на няколко руснака и месни комунисти Определено ще даде по добър ефект ...
6
3
 
8
 
! Отговори
Браво преди 4 години
Браво на Чилийците,истински народ а не *** и овце като нас,браво...
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Аз признавам и се извинявам за тази липса на визия"Значи хора гладуват, а други се пръсват от богатеене и това било "липса на визия"?Гиди престъпници с престъпниците!Само сопа за вас!
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
15 души са загинали в протестите,а у нас 600 по пътищата от началото на годината/без протести/!Що за тъпо племе сме?
3
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашио тиквун кога ще го видим да помоли за прошка като президент Пинера!
2
2
 
6
 
! Отговори
Данчето Фандъчката преди 4 години
Латинска Америка и Банановите Репубики са тук,а не там...
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както се казва Латинска Америка ври и кипи.