Норвегия: Русия прави най-големите маневри с подводници

Действията се следят внимателно от НАТО
30 окт 2019 07:58, Елка Василева
34
Норвегия: Русия прави най-големите маневри с подводници
Снимка: архив, Reuters

Русия започна в северния Атлантически океан най-големите маневри с подводници от края на Студената война, предаде Франс прес. Операцията се следи внимателно от НАТО, съобщи генералният щаб на норвежките въоръжени сили.

От миналата седмица дузина подводници, базирани на полуостров Кола, сред които и осем ядрени, са се включили в тези маневри, които би трябвало да продължат около два месеца.

"Сега има много голяма активност в Северния Атлантик и Норвегия, както и другите страни от НАТО извършват мисии за наблюдение по въздуха и на повърхността на водата", каза за Франс прес говорителят на генералния щаб на норвежките въоръжени сили Бриняр Стордал.

Руски подводни плавателни съдове са били локализирани също в Норвежко море и в Баренцово море. Според източниците руските подводници се опитват да стигнат възможно най-далеч в Атлантическия океан, без да бъдат забелязани и "да покажат, че руснаците са способни да защитават базите си и да са заплаха за източната част на САЩ".

Руските власти не са съобщавали нищо за тези операции на подводниците. Северният флот в събота съобщи само, цитиран от руските агенции, че две ядрени подводници - "Нижний Новгород" и "Псков" - са започнали "дълбоководно спускане, за да изпитат оборудване и някои оръжия" в неутралните води на Норвежко море. Става дума за подводници от типа "Кондор", чието оборудване позволява по-специално да се изстрелват крилати ракети и такива, които са предназначени да разпознават и унищожават неприятелски въздухоплавателни групи, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами имат подводници-тренират. Това правят военните най-вече. Те и американците се въртяха там до вчера с 4 стратегически атомни бомбардировача Б52 и Б2 и правеха учението "Глобален гръм", а един Б52 в Черно море даже минал на 50 км от резиденцията в Сочи.
27
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До АБВ"Да де, как не се намери една световна компания да завладее този пазар? Явно има някаква причина!"Причината е много проста. Задавам ти един единствен въпрос - къде другаде по света има толкова много и на таккива площи торфови блата и малки и големи водни площи?ПП дори за пролет и есен дъждовното време си имат собствен термин за разкалването на всеки не асфалтиран път - "РАЗПУТИЦА" на български би трябвало да се преведе БЕЗ ПЪТ или Безпътица ...
26
2
 
5
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До АБВ"Така е . Прав си. Ама забрави да кажеш за съседите на Русия - като Полша, Грузия, Чечня, Финландия, Украйма и виж останалите сам ! Всички изгарят от любов по руснаците! Защо ли?"Обикновените хора нямат нищо против Русия. Виж политиците и собствениците на медии(между другото все са от западната полусфера съвпадение навярно) получавайки грантове от целокупния запад естествено пищят, сучат и от 99 кладенеца вода докарват само и само да изкарат Руснаците по църни от Дявола.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че Чечня не е съсед бре...ха...ха...
24
2
 
2
 
! Отговори
АБВ преди 4 години
До Анонимен 8Така е . Прав си. Ама забрави да кажеш за съседите на Русия - като Полша, Грузия, Чечня, Финландия, Украйма и виж останалите сам ! Всички изгарят от любов по руснаците! Защо ли?
23
0
 
2
 
! Отговори
АБВ преди 4 години
До Боби 22 Да де, как не се намери една световна компания да завладее този пазар? Явно има някаква причина!
22
2
 
7
 
! Отговори
НАТО ВЪН! преди 4 години
Браво!
21
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Манипулираните новини са ефикасни за ***. Вижте как е написана само:"Лошите агресивни руснаци" правят маневри, и "Добрите ангели спасители от НАТО" следят от близо операциите. Понеже руснаците са генетично лоши, и опасни за човечеството, затова НАТО в последните десетилетия не са спряли с военни действия, бомбардировки и стотици хиляди избити. Всичко това за икономическите интереси единствено на САЩ с претекст че е за демокрацията. Вече е банално и смешно, целия този цирк.
20
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия е отворена единствено към олигарси и приближени на еднопартийната система. Лъха на соц отвсякъде, а и мисленето им е още такова
19
3
 
12
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"какво имат? Пътищата им в пъти по-зле дори и от нашите, но подводници колкото щеш :) пък как живеят не е важно с минимална заплата 2 пъти по-ниска от най-бедната страна в ЕС - нашата"Ано Умни ако знаеш как да строиш пътища в торфовите блата на Русия *** там. За една година ще станеш ЛЕГАЛЕН милиардер и гордо ще те титуловат "ЦАР на пътищата"Аман от "специалисти" от 1990 Русия е отворена за света как от толкова години не се намери една световна компания да завземе там пазара?
18
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
какво имат? Пътищата им в пъти по-зле дори и от нашите, но подводници колкото щеш :) пък как живеят не е важно с минимална заплата 2 пъти по-ниска от най-бедната страна в ЕС - нашата
17
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имат правят!Българите нямат и злобеят!Е внасяме чесън и домати, ама това не е в темата!
16
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо няма и да извадят. Пак ще си мълчат и няма да искат помощ от никой, за да не им се разкрият великите военни тайни, а човешкият живот... в русия е колкото една ябълка
15
0
 
10
 
! Отговори
Fkcuy преди 4 години
Който има прави..
14
10
 
9
 
! Отговори
Браво Браво.... преди 4 години
АМА ДА ВКЛЮЧАТ В УЧЕНИЕТО И ШВЕДСКИ ВЛЕКАЧИ, ТА ДА ГИ ВАДЯТ ПОСЛЕ ОТ ДЪНОТО, КАТО "КУРСК"!!!!!!
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никога не съм чул някой да прави маневри с подводници, ЕС обикновено правят *** на бай трамп
12
2
 
15
 
! Отговори
преди 4 години
Тия дето месеца гониха шамандури сега намерили и подводници!Малиииий!Страххххх!!!
11
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАТО следят нещата и са в готовност да изпратят помощ да ги вадят....
10
17
 
6
 
! Отговори
Браво Браво.... преди 4 години
КОЛКО ОТ ТЯХ. ЩЕ ОСТАНАТ НА ДЪНОТО??!!!
9
3
 
9
 
! Отговори
Ми преди 4 години
един лек паралел. Както се казваше англичаните играят, наш,те гледат.