В Румъния ще има втори тур на президентските избори

На балотаж отиват Клаус Йоханис и Виорика Дънчила
10 ное 2019 22:46, Анисия Иванова
5
В Румъния ще има втори тур на президентските избори
Снимка: БТА

Румънският държавен глава Клаус Йоханис печели първия тур на президентските избори днес и вероятно ще се изправи на балотаж срещу бившия премиер Виорика Дънчила на 24 ноември. Това сочат данни от допитвания на излизане от избирателните секции в Румъния, съобщават румънските и световните информационни агенции.

Според екзитпол на социологическите агенции Курс и Авангард Клаус Йоханис е спечелил 39 процента от гласовете, а Виорика Дънчила - 22,5 на сто.

На трето място с 16,4 процента се класира лидерът на третата парламентарна сила "Съюз за спасение на Румъния" Дан Барна, а на четвърто - независимият кандидат Мирча Дякону със 7,9 на сто, информира БТА.

Според екзитпол на агенция ИРЕС, цитиран от Ройтерс, Йоханис е получил 38,7 процента, следван от Дънчила с 22 на сто. Дан Барна отново е на трето място с 16,1 процента.

Данните на Централното избирателно бюро, което се очаква да съобщи първи официални резултати от вота в понеделник сутринта, показаха избирателна активност от 48 процента. Румънците, живеещи в чужбина, демонстрираха висока активност - около 660 000 души са гласували през трите дни, в които можеха да направят това. Ройтерс отбелязва, че гласовете на диаспората не са включени в данните от екзитпол=
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
и двамата са кофти перспектива аз се страхувам повече от 130 самолета които сазакупили от сащ кои ще ги напада и за какво са им
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще изберат Клаус пред Виорика. Най вече за това , че показа успехи в района в който управляваше преди три години. А Виорика им объркваше имената на някой държави и правеше малко шоу с речите си.
2
4
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
КГБ не спи - нито в Румъния, нито у нас. Ако не бяха родните червени продажниците да бавят процесите досега масово заплатите у нас щяха да бъдат 1500-2500 лв...
1
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оставга на кремълската слуга рътьо радев нищоправецът от харманли, получаващ 11000 лева заплата, за да закопава България!Оставка, а после съд и затвор за него и неумната му, но за сметка на това и грозна жена от странджанската дивашка прерия - деса ***!