Берлин одобрил износ на оръжия за рекордните ?7 млрд.

Нивата се доближават до износа от 2015 година
13 ное 2019 14:14,
11
Берлин одобрил износ на оръжия за рекордните ?7 млрд.
Снимка: Reuters, архив

Федералното правителство на Германия е одобрило износа на оръжие на стойност 7,42 милиарда евро през първите десет месеца на годината. Това става ясно от отговор на Министерството на икономиката на искане от вицепредседателя на фракцията на партията "Левица" Севим Дагделен, съобщава националният ежедневник Die Zeit.

От данните става ясно, че през 2019 г. Берлин е дал "зелена светлина" за оръжеен износ на нива, приближаващите се до рекордните, отчетени през 2015 г.

Според подробния списък от 1 януари до 31 октомври са издадени 268 лиценза за износ на оръжие на стойност 2,33 милиарда евро и 9 590 лиценза за друга отбранителна техника на стойност 5,09 милиарда евро. В разглеждания период са отхвърлени само 56 заявления за сделки с обща стойност 15,7 милиона евро. Малкият брой обаче вероятно е свързан с факта, че заявления без шанс за успех обикновено дори не се предоставят.

До средата на годината разрешенията за износ са били на стойност 5,3 милиарда евро, като по този начин са надхвърлили тези от предходната година (4,8 милиарда). Министърът на икономиката Петър Алтмайер (ХДС) бе обяснил по-рано, че заради забавянето на формирането на правителството след изборите през есента на 2017 г. се е стигнало до "задръстване с молби за разрешения". Следователно внезапно увеличения брой на лицензи е "само привидно изненадващ".

През последните три години, от друга страна, обемът на износа намалява постоянно - през 2018 г. беше на нива от 4,8 милиарда евро. Най-високите стойности са от 2015 г., когато голямата коалиция в Берлин разреши износа на оръжие за 7,86 милиарда евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
2
 
! Отговори
До Смех преди 4 години
Не бързай да се смееш! Това, че американците заложиха само на атомни подводници е техен минус! Дизеловите, а сега "водородните" подводници са по-тихи, по-незабележими и много, много по-евтини. Немците ще имат добър пазар за тях.Руснаците също направиха анаеробна подводница след големия успех на дизеловите клас "Варшавянка improved". Западняците ги нарекоха "черни дупки" заради тишината им. Вече си имаме в Черно море 6 такива с крилати ракети "Калибр". Да са ни честити, нъл сме натОВЦИ!
9
1
 
3
 
! Отговори
Смех преди 4 години
Водородна подводница замествала атомната.Ама как ги пишете тия простотии.
8
2
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Пък ние правим гумени уплътнения за Опел и чакаме да забогатеем...
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Източна Германия произвежда ли оръжие? Изнася ли? Демократично им взеха индустрията и пазарите на подскачащите и глупави източногерманци.
6
0
 
5
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 4 години
Една добра новина за Германия и ЕС. Основните клиенти са Пакистан, Индия, Турция. Основното оръжие е ''водородни'' подводници, които много удачно заместват атомните, танкове Леопард-2, БМП -Lynx 41, гаубици Panzer 2000, вертолети NH90.
5
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А България след 1989 година си загуби пазарите по заповед от САЩ.
4
3
 
1
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 3Ми те се знаят кои са купувачите, дори да не ги пише тук.Оказва се, че в оръжейния бизнес за Германия парите и печалбите са "юбер алес".Германия традиционно изнася оръжия за Израел.Напоследък обаче увеличава продажбите и за арабските държави техни врагове.За Сирия, въпреки ембаргото, изнасят химически продукти от които могат да се произвеждат бойно отровни вещества като зарин.Това май разсейва съмненията използвал ли ги е Асад и кой е виновен?
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е лошо да кажат на кой са продавали. Поне по-големите купувачи. Това е мръсен бизнес.
2
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С едната ръка изнасят оръжия, с другата "внасят" "бежанци". Както се казва в природата нищо не се губи, само се променя собственика.
1
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И нашия износ на оръжие расте и носи пари на държавата.Другарите са изключително недоволни, защото големите шафове в Москва са недоволни от това нещо.