Европа се трансформира, Русия и Китай дебнат

Кой ще запълни вакуумът от оттеглянето на САЩ?
13 ное 2019 09:49, Александър Попов
21
Европа се трансформира, Русия и Китай дебнат
Кадър: Bloomberg TV Bulgaria

Европа е в процес на трансформация на политическо влияние. Вакуумът от оттеглянето на САЩ от Европа се ползва от Китай в икономическо отношение и от Русия във военнополитическо, а също и в контекста на зависимостта на Европа от руските енергоресурси. Ако този вакуум не се запълни от сериозно европейско лидерство, ще бъдем свидетели на трудни времена за общоевропейския проект, коментира политологът Георги Киряков в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата
"Европа може да бъде само и единствено инструмент във външнополитическите цели на САЩ. Френският президент Еманюел Макрон вероятно ще се опита да блокира опит на САЩ да ползват Европа като буфер във взаимоотношенията им с Русия", допълни Киряков.

Политологът коментира и посещенията на китайския президент Си Дзинпин в Гърция.

По думите на Киряков реакцията на Китай по време на гръцката дългова криза е била изключително важна, приемайки я за изходна точка на подобрените напоследък двустранни отношения.

"Става дума за 600-милионна инвестиция в закупуването на мажоритарен дял в пристанището в Пирея, което за Гърция в онова време е изключително важно събитие, а тази инвестиция вече е в размер на около милиард евро", допълни той.

"През Гърция трябва да минава основният обем стоки, които Китай иска да търгува на европейския пазар. В подписаните 16 документа основният фокус пада върху изнасяне на земеделска продукция от Гърция към Китай. Корабоплаването е другата важна област на сътрудничество".

Целият разговор с Георги Киряков вижте тук
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
bafff преди 4 години
няма такова нещо."Оттегли" се Тръмп защото европа слуша демократите, те продължавата да управляват техните марионетки мъркел ханъм, макрона,а чрез тях и целия ЕС.Сори ама републиканска Америка с демократсколиберастки ЕС няма как да се крепят. Щом искат да са с демократите Тръмп няма да си мръдне пръста за Европа, докъде ще стигне ЕС-до ***, паради, отнети деца и прочие ценности.Иначе демократите почти приключиха с подготовката за връщане на крим и донбас с водеща Полша.Дали ще изчакат да бутнат бай дончо на есен, или по-рано ще е ще се разбере.
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След китайските инвестиции, винаги идват китайците.
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въртят, сучат демократичните другари и пак Русия им е виновна.Толкова по темата.
14
8
 
4
 
! Отговори
Дръндер преди 4 години
До Анонимен 14 Ти изобщо знаеш ли за какво пишеш? Да правиш разлика между САЩ , Русия и Китай е меко казано малоу*мно. И трите държави целят да доминират с помощта на бизнеса. А войната драги ми смехурко е бизнес! Погледни в момента как Китай трепят студенти в Хонг Конг и тогава говори глупости! За Русия няма да говоря! Видя се какво стана в Крим и само Крим да беше! Така че първо се информирай преди да говориш!
13
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откога придобиването на собственост(купуване) започна да се нарича с нежното - инвестиция?Щом е намесен Китай,по-сполучливо е да се каже - Инвазия!
12
5
 
6
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Все едно аз си купувам нова кола ама комшията може да я ползва и то без да ме пита.Доставчикът е ДЛЪЖЕН да "докара" суровината до потребителя. В момента е сключен договор за изграждането на газопроводната мрежа на територията на България с концерн от С. Арабия. Алкашами искате да кажете, че Русия може да се разпорежда и с нашата газопроводна мрежа!?
11
5
 
7
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Става дума за 600-милионна инвестиция в закупуването на мажоритарен дял в пристанището в Пирея,На фона на 300 МИЛИАРДНИТЕ заеми към ЕС това е капка в океана!
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По отнощение на южен поток, как си представята Русия да построй газопровода а после по нега да пускат газ и други много демократично. Все едно аз си купувам нова кола ама комшията може да я ползва и то без да ме пита.
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 11Само да добавя - България участваше в проекта НАБУКО и похарчи в него повече от милиард евра. Ама за съвсем, съвсем, съвсем нищо. С тия пари можеше да си построи сама тръбата за ЮП и да пуска по нея газ от когото си пожелае.
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2Па ти си повярвал, каквото ти казват някои наши медии. Ето как беше:ЕС искаше Русия да построи тръбопровода със свои средства, но ЕС да решава, чий газ да тече по него. Естествено, Русия ще иска да си избие инвестициите примерно за 30 години и в цената на газа щеше да влизат разходите за тръбопровода. НАБУКО, не са харчили за тръба и могат да предложат по-евтино гориво. Щяхме да взимаме от тях. Ами НАБУКО да бяха построили тръбата, пък да се конкурират по цена с Руснаците!
7
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ не се "оттеглят", а биват изгонени от най-после поосвестилите се ръководители на някои европейски държави, които не са навикнали да правят като нашите дълбоки чупки в кръста с лице, обърнато далеч на запад.
6
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай е номер едно икономическа сила в света и който създава бизнес с нея само може да спечели
5
8
 
7
 
! Отговори
Циник до 6 преди 4 години
Алсолютно вярно!
4
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато Русия дебне Европа, китайчетата ще й го ...
3
7
 
19
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Трансформира се Европа... И още как!Новата лидерка на левите в Германия се казваАмира Мохамед Али... Гьоц Оцдемир е лидер на зелените.. Трансформира се Европа - в арабски сук!
2
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Герб са идиотиПроблем беше, че Просия не беше съгласна с европейското правило през ЮП да минава газ и от друг източник освен от Просия.Проблем беше и , че Просия искаше да изтеглим заем от нея, чийто размер беше 4,5 милиарда и не искаше да каже какъв ще бъде лихвения процент.Друг проблем беше, че щяхме да получаваме транзитни такси след достигане на 100% капацитета на газопровода, при положение, че има руски газопроводи, които не са достигнали пълния си капацитет и след 20 години.
1
12
 
22
 
! Отговори
Герб са идиоти преди 4 години
Значи няма проблем през Гърция да минава основния път на китайските стоки за ЕС, обаче е проблем основната газ за ЕС, сиреч ЮП да мине през България???? Ето това са резултатите на герб, Граждани за Еничарство на Република България! Гърция разбра че от ес не може да чака нищо повече. А ББ чака като сляпо куче на вратата на колиба в полето!