Опозиционна депутатка се обяви за президент на Боливия

Съдът одобри прехвърлянето на президентските правомощия
13 ное 2019 07:22, Елка Василева
25
Опозиционна депутатка се обяви за президент на Боливия
Янине Анес. Снимка: Reuters

Боливийската сенаторка Янине Анес, която е от опозицията, се обяви за временен президент, след като президентът Ево Моралес подаде оставка и замина в изгнание в Мексико.

Конституционният съд на Боливия призна за законно решението на втория заместник-председател на Сената Янине Анес от опозиционната партия Демократично единство да поеме правомощията на държавен глава след оставката на президента, предаде ТАСС.

В постановлението на съда се казва, че тъй като необходимостта от предаване на правомощията на държавен глава е предизвикана от отсъствието на президента, за това (предаването на властта) не е необходимо нито приемане на закон, нито решение на парламента.

Обявявайки, че поема функциите на президент, Анес обеща възможно най-скоро да бъдат произведени нови президентски избори.

Центристкият кандидат за президент Карлос Меса, който оспори резултатите от президентските избори и настояваше за втори тур, приветства в Туитър Анес като "новия конституционен президент на Боливия", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Фернандо Камачо,опозиционният водач на протестите срещу Моралес, също призна сенаторката за временен президент и призова привържениците си да спрат демонстрациите.

Бразилия каза, че признава сенатор Анес за временен президент на Боливия. Новината съобщи бразилският външен министър Ернесто Араужо.

Венецуелският президент Николас Мадуро, съюзник на Моралес, призова боливийската армия да го възстанови на власт, защото има риск от гражданска война.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Д0 23. "Боливийският Алиенде" Сравнението е много неуместно. Алиенде е от много богато семейство. Голям любител на лукса, хубавото вино и скъпите жени. Леко презиращ тълпата. Е, вярно е ,че като е взел да се прави на мъж пред американците, са му видяли сметката, но това е подход навсичи Велики сили, които и да са те, към непослушните слуги.Ево е роден беден индианец и бил такъв през по голямата част от живота си, докато е станал президент. И дума не може да става за сравнене.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 23 "започнат да горят и разбиват банки, както правят в Чили. За което обаче няма да чуете от нашите медии"Аз, точно от нашите медии чух, че в Чили горят и разбиват банки.Но щом ти казваш, че те не говорят за това, сигурно си прав.Може би чувам гласове,
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боливийският Алиенде се спаси от екзекуция, а боливийците скоро ще имат своя Пиночет. Докато не започнат да горят и разбиват банки, както правят в Чили. За което обаче няма да чуете от нашите медии, мълчат като риби за огромния мащаб на недоволството.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уж демократка, пък действа като диктаторка. Не и се дават пари за избори.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези жени пощръкляха. Прихване ги нещо и както казва народа - Жена,вода и ръжда като тръгнат,няма спиране! Тя и наша Мая се обяви за кмет,ама...
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много е яко как всички страни в Ю.Америка се сдобиват изведнъж с ужасно бели президенти. Просто ей така. Ево Моралез беше единственият, който беше от местното население. И САЩ просто не можа да го преглътне. Някакъв си там социалист и анти-империалист, при това и цветен. Я русата мацка да стане президент. А тя става президент, защото всички преди нея на клона се изплашили и са си били камшика. Щото много ясно САЩ като ти прави преврат, не искаш да им се изпречваш. Горакта Боливия, какво я чака!
15
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази от къде е взеха... макар че то е ясно че е MADE IN U.S.A. Прилича на застаряваща миска от второразряден щатски конкурс, но то като се замислиш всичките им протежета са като по калъп правени. Жалко за Моралес, твърде меко подхождаше и му взеха под носа и войската и полицията (тези УСТОИ на Щатската демокрация). Боливия я чакат тежки години...
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонимеНА ти пускаш един и същ коментар вече два дни под различни статии. Тези които ти плащат толкова ли не гледат.
13
5
 
6
 
! Отговори
Таню преди 4 години
Леле, тук само путлерски тролетарии бълвали досега... Ранобудчики, времени нет... Копеек ожидают... :)Това че Боливия няма вече да е ръководена по суровинно-тоталитарния русский абразец явно много бърка в смелите родни душици матросовски... :)
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 4А преди това в Сребреница - с 8000 изклани жени и деца**Аре, стига плоска пропаганда! Къде иде реч за жени и деца, а?
11
12
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ТЕЗИ СА 80% ИНДИАНЦИ ОТ ДВЕ ПЛЕМЕНА!!!!И ПОКАЗАХА, ЧЕ СА МНОГО ПО-СВЕСТНИ ОТ ТАКИВА КАТО БАШАР АСАД, ФАЛШИВИЯ *** И ДРУГИ СЕВЕРНОКОРЕЙСКИ ДИКТАТОРИ НЕПРОВЕЖДАЩИ ИЗБОРИ ИЛИ ПРОВЕЖДАЩИ МНИМИ ИЗБОРИ!
10
5
 
15
 
! Отговори
Shark преди 4 години
В Латиноамериканските държава май стана модерно да си самозванец и са се самопровъзгласяваш за президент?
9
11
 
8
 
! Отговори
Гочо преди 4 години
Абе Константине, президента Моралес избяга в Мексико! Момата се е обявила за временен президент докато насрочи нови избори и след като Конституционния съд на Боливия е казал, че това е законно, значи е. Оня социалист Моралес му свършиха листата от кока дето ги дъвчеше и си би шамарите от Боливия като бит ....
8
4
 
24
 
! Отговори
Константин преди 4 години
Всеки се обявява за президент или министър. Така и във Венесуела, преди това в Сирия, сега в Боливия. Може ли и аз да се обявя за главен прокурор на България. Нали уж изборите легитимират власт на хората. Глупости, силните си слагат в малките държави който си поискат.
7
5
 
26
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
<html><body>Ведньж завинаги целият свят трябва да разбере едно-лицемерните приказки за демокрация,общ европейски дом,хуманизьм,европейски ценности и т.н...са само приказки за бальците-а реалито е едно---и се нарича интерес и пари...
6
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
американска демокрацияопитаха във венецуела не успяха но в колумбия успяхавсеки който е удобен на сащ може да превземе власта и да се нарече президентизборите кучета ги яли- върховенство на закона по краварскипо жестоки диктатори от латинодиктаторите едва ли е имало и всички са американски мекеретакакто казваше един американски президент за подобен дектатор той маже да е бясна куче но е наше куче - това е истинатаа останалите лакърдии за демокрацията са за наивниците
5
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Досега не съм чел някъде по света в историята на съвременната човешка цивилизация социалистическо или комунистическо управление да не бъде изгонено с камъни и то с много зор...
4
1
 
9
 
! Отговори
Индианец преди 4 години
Тази е бледолика, искаме си нашия вожд.
3
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По цял свят народите махат диктаторите, но вие си търпете Боко Тиквата и Фандъка да дерибействат още няколко десетилетия. Най-простият народ на света!
2
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 3Малко бъркаш! Не в Крим, а малко по-рано в Косово. Ай да не сме толкоз късопаметни!