"Комерсант": Молдова се превръща в съюзник на Русия

Сътрудничеството може да е не само по геополитически въпроси
15 ное 2019 09:57, Елка Василева
15
"Комерсант": Молдова се превръща в съюзник на Русия
Игор Додон. Снимка: архив, Reuters

Новото правителство на Молдова изцяло ще се контролира от президента Игор Додон и ще бъде лоялно към Москва, прогнозира "Комерсант".

Политическата криза в Молдова приключи в рекорден срок. Парламентът гласува за новия премиер Йон Кику и предложения от него кабинет. Ключовите постове бяха заети от съветници на президента Додон - един от най-проруските политици в постсъветското пространство. Молдова се нареди в списъка на страните от ОНД, където цялата власт е в ръцете на един човек, и се превърна в съюзник на Москва, пише вестникът.

В най-близко време според него "Молдова ще се върне към пълноценна работа в структурите на ОНД", в които през последните години участваше "само формално". Ще се изяснят и нещата около наблюдателския статут на страната в Евразийския икономически съюз (ЕАИС), получен през май 2018 г., макар и непоискан официално според тогавашните молдовски власти.

Не се знае обаче дали Кишинев ще върви сега към пълно членство. Новият премиер Кику бе избран с гласовете на Партията на социалистите и на Демократическата партия, а против гласуваха депутатите от прозападния блок "Акум" (Сега). Програмата на социалистите предвижда евразийски, а не европейски вектор в развитието на Молдова, но обществото на страната е разделено: 50 на сто са за движение в посока Москва и ЕАИС, а останалите 50 процента - за евроинтеграция, посочва изданието, цитирано от БТА.

В неотдавнашно интервю за "Комерсант" впрочем президентът Додон заяви: "Трябва да започнат преговори между ЕАИС и ЕС. Според мен това (. . .) е съвсем реално да стане в най-скоро време. Много се надявам да има такъв диалог и после всички тези тънкости просто да изчезнат", напомня всекидневникът.

Кишинев може да сътрудничи с Москва не само по геополитически въпроси - в Молдова има активи, представляващи интерес за руския бизнес. Предприемачи от Русия вече проучват нещата около летището на Кишинев, има интерес и към дунавското пристанище Джурджулещ, което единствено осигурява на страната излаз в Черно море, продължава руското издание.

Премиерът Кику описа приоритетите на кабинета си по следния начин: да развива отношения и с ЕС, и с Русия, да приключи реформата на правосъдието, да привлече инвестиции, да индексира пенсиите, да ремонтира пътищата, да развива туризма и информационните технологии.

Остава точно една година до президентските избори в Молдова, затова възможно най-бързото изпълняване на тези обещания е в интерес най-вече на Игор Додон, изтъква "Комерсант".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: молдоваРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Трайо преди 4 години
Тея са най-бедните в цяла Европа. България толкова ли не можа да привлече тамошните българи?
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами Румъния да разкара молдовските гастърбайтери и Додон от Игор ще стане ...
9
7
 
10
 
! Отговори
Ами преди 4 години
И България скоро ще стане съюзник на Русия, а НАТО и ЕС ще ходят да си берат лайката :)
8
11
 
6
 
! Отговори
Смехурко преди 4 години
При средна заплата 260 евро, като станат "съюзници" на Русия, молдавците съвсем ще цъфнат. Като се има предвид, че при техните сънародници в Румъния средната заплата е 530 евро, разликата между Европейския и "Евразийския" съюз е много ясна.
7
5
 
5
 
! Отговори
Таню преди 4 години
Винаги са си били жалки...
6
0
 
6
 
! Отговори
До до 6 преди 4 години
А ти знаеше ли че по интернет може да провериш информация за разни места без да ходиш там?
5
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Недей да лъжеш за заплата в Русия ей. Сега проверих и минималната заплата е 11280 рубли = 177$
4
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те руснаците който могат да прилапат и им става "съюзник". Едно време трябваше да се ограждат здраво тия "съюзници" че да не бягат хората на запад. Тука вече сме в ЕС и НАТО слава на Бога.
3
10
 
5
 
! Отговори
До 6 преди 4 години
Заплата 100 $ в Русия?!? Обзалагам се, че никога не си ходил там, което не ти пречи разбира се да си голям "експерт" по руските заплати.
2
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Молдова - месечна заплата 80 долара. Русия - минимална заплата 100 долара. Големите съюзници.
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1Ами когато писне на едните, тогава ще писне и на другите.