Скандал в Холандия: Стана ли една стара коледната традиция расистка?

Тази година ще има нововъведение около Черния Пит
16 ное 2019 12:46, Елка Василева
114
Скандал в Холандия: Стана ли една стара коледната традиция расистка?
Снимка: архив, Reuters

Това е стара традиция в Нидерландия. Дядо Коледа обикаля с Черният Пит из страната, за да раздава на децата лакомства. Тази година обаче "Черния Пит" няма да е изцяло черен. Скандалът тече с пълна сила.

Когато холандският Дядо Коледа (Sinterklaas) дойде при децата тази събота (в някои страни на Северна Европа той идва в средата на ноември), на много места в страната със сигурност ще има протести, пише Дойче веле. Но не заради самата християнска традиция, нито пък заради благия старец с бялата брада, а заради неговите слуги, които в Нидерландия се наричат „Zwarte Piet" - Черния Пит. Тази роля се изпълнява от хора, които си боядисват лицата в черно или кафяво и следват Дядо Коледа с начервени усти, къдрави перуки, пъстри шапки, широки панталони и големи златни обеци на ушите. Именно тъмното оцветяване на кожата е това, което нажежава страстите сега.

Едни виждат в това расизъм спрямо тъмнокожите хора и настояват да се промени фигурата на „Черния Пит“, други искат тя съвсем да изчезне, а трети се борят за това всичко да си остане, както си е било. Темата е заредена с много емоции. Традицията с Черния пит е много стара и за холандците е по-важна, отколкото самата Коледа. Според легендата любимецът на децата пристига с кораб от Испания и до 5 декември обикаля из цяла Нидерландия, раздавайки им лакомства.

Но тази година ще има нововъведение: за първи път в предаванията по телевизията Черният Пит ще бъде придружаван от слуги, чиито лица няма да са изцяло тъмни – вместо това ще имат само отделни тъмни петна от саждите на комина, през който помощниците на добрия старец спускат подаръците на децата. Няколко града експериментират с тази нова версия на традицията, но на традиционалистите това им идва малко в повече.

Тази мода излиза в САЩ през 19 век

Не е изяснено дали изобразяването на Черния Пит води началото си от робството в някогашните холандски колонии. То обаче е пример за т. нар. Blackfacing.

С този термин се означава почернянето на лицето със сажди или грим, когато бели хора имитират тъмнокожи, обслужвайки по този начин определени стереотипи. Blackfacing идва на мода през 19 век в САЩ. В различни забавни шоу програми белокожи актьори тогава изпълняват ролята на тъмнокожите роби, показвайки ги по особено клиширан и унизителен начин: като глуповато-наивни същества, които нерядко са злобни и отмъстителни.

Тъмнокожите често стават обект на дискриминация – заради цвета на кожата си. А Blackfacing се смята за расистка традиция, защото „разглежда идентичността на тъмнокожите хора като маска или костюм, които белите хора могат да навличат или събличат в зависимост от настроенията си“, казва езиковедът Анатол Стефанович.

А това, че Черният Пит вече няма да бъде изцяло черен, а на петна, не решава проблема, защото другите белези - облеклото, перуката и поведението на героя - се запазват. „По своята същност историята си остава непроменена“, казва за Дойче веле Тахир Дела от организацията ISD – „Инициатива за тъмнокожите хора в Германия".

Blackfacing обаче далеч не е проблем само за Нидерландия: всяка година на карнавалните шествия в Германия могат да се видят „африканските варвари" с поли от трева и затъкнати в косите кости. В белгийския град Ат пък на „Празника на великаните“ се появява и традиционната фигура на „дивака“ – боядисан в черно мъж с дебела обеца на носа и корона от птичи пера на главата, който плаши децата. Критици виждат в това символ, че се омаловажава бруталното колониално минало на Белгия.

В какво общество искаме да живеем?

Канадският премиер Джъстин Трюдо едва не загуби поста си, след като се появиха снимки от младежките му години, на които се вижда, че си е боядисвал лицето в черно за различни прояви. Трюдо се извини с уточнението, че тогава той изобщо не знаел, че това може да бъде изтълкувано като расистка проява.

Дискусията обаче съвсем не се изчерпва само с Blackfacing. Също толкова проблематично е имитирането на хора от Южна Америка, Близкия изток или Индия (Brownfacing), на азиатци (Yellowfacing) или на представители на индианското коренно население в Северна Америка (Redfacing). Ако хората се чувстват засегнати от определени костюми, маскировка или поведение, трябва да се съобразим с техните възражения, казват противниците на подобни маскаради. „Трябва да се запитаме дали бихме искали да живеем в общество, което допуска хора да се чувстват дискриминирани и унизени, само защото мнозинството не вижда в това никакъв проблем“, казва Тахир Дела от инициативата ISD.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
6
 
! Отговори
Мунчов преди 4 години
А защо засегнатите не си ходят по родните държави? Да си ги спретнат, да си живеят там, както искат.
80
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз мисля обидените да се прибират по родните страни! Ние си имаме традиции, които те НЯМА да променят! Шо се тикат в Европа, която ги обижда? Или искат да ни променят? Аз се чувствам вече дискриминиран от безкрайните им щения!!!!
79
7
 
4
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Дядо Коледа е психопатВлиза през комините в стаите на спящи голи жени.Да се забрани
78
3
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
ДО 86:АКО ПОД ЖЪЛТИ ВИЗИРАШ МОНГОЛОИДНАТА РАСА СИ В ГОЛЯМА ГРЕШКА ПРИЯТЕЛ.... МОНГОЛОИДИТЕ ИМАТ БЯЛА КОЖА(ДАЖЕ ПОВЕЧЕТО СА ПО БЕЛИ И ОТ ЕВРОПЕЙЦИТЕ ТАКА ДА СЕ КАЖЕ) ИМА И ТЪМНИ НО ТЕ СА ГЛАВНО В ИНДОНЕЗИЯ И ФИЛИПИНИТЕ(ГЛАВНО НА ОСТРОВИТЕ) НО СА РЯДКОСТ...........
77
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а ние , белите, като няма за какво да се захванем, да се обидим, че пепеляшка е с дрипава рокличка ? искаме вече пепеляшка с рокли на Шанел ! АМА ОНЕЗИ НАСТИНА СИ НЯМАТ ПРОБЛЕМИ И СИ ГИ СЪЗВАДАТ.
76
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и какво, да го избелват с белина ли ? а може би да се забранят и картите ЧЕРЕН ПЕТЪР ? ами едни са черни, други - бели, други жълти, други - малко червенокожи.... И? какъв точно им е проблема?.....ние пък сме бедни.
75
0
 
34
 
! Отговори
Ами не знам, ама... преди 4 години
Скоро един нобелов лауреат доказа че черните са по *** генетично, Отнеха му "нобела", но това не значи, че са станали по-умни...
74
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо просто черният пит не е настина черен човек?
73
0
 
26
 
! Отговори
Обиден преди 4 години
Нали черните не вършат нещо лошо, а раздават подаръци? После ще кажат, че джуджетата на дядо Коледа дискриминират малките хора, след това, че образът на Снежанка дискриминира жените и накрая, че елена Рудолф е с червен нос поради омраза към животните.Маниаци!
72
2
 
29
 
! Отговори
точка преди 4 години
Като не им харесват на черните традициите на белите да си стоят у Африка.Европа е континента на белите,Африка на черните.Така Бог е отредил.
71
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като не им харесва на черните , те пък напук нека се дегизират като бели и готово !
70
2
 
7
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Видя ли че новината е свързана с "немски свят" и спирам да чета нататък
69
2
 
16
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Както показва и името, Тахир е десетоколенен германец!
68
2
 
36
 
! Отговори
Едно към едно преди 4 години
Ако холандците отидат в Африка и така празнуват Коледа...да има протести. Ама африканците са дошли САМИ в Холандия. Доброволно. Ако не им харесват обичаите-обратно у дома. Същото се отнася и за нашите индуси...
67
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те хората може да се засегнат приемрно, че нося синя тениска! Трябва ли да спра да нося сини тениски, защото някой мобе да се засегне?!? Засягането е про лем на засегналия се. Не може да знаем и предугаждаме постоянно за какво някой около нас ще се засегне. Нито пък трябва!! Чувствата другари не са общи. Те са индивидуален избор!!
66
0
 
24
 
! Отговори
xxx преди 4 години
Не можеш да кажеш на черното бяло!
65
2
 
31
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Нацистите бяха последната надежда за човечеството. Оттогава насетне сме се развили единствено технолочно. Във всички други сфери деградираме.
64
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпроса е само един - има ли граница либерастката простотия и още колко ще я търпим?
63
0
 
11
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 4 години
До Генчо Гунчев,Предполагам, че визирате филма Язон и аргонавтите?Учителката ми по БЕЛ се забавляваше с този филм в един от часовете, с това което казвате и вие относно човекът, който изигра Орфей. :)
62
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе ти ненор*мал*ен ли си. Холандия е един от най-големите колонизатори в Африка