Обвиниха британската армия, че прикрива убийства и изтезания

Министерство на отбраната отхвърли обвиненията
18 ное 2019 08:10, Елка Василева
26
Обвиниха британската армия, че прикрива убийства и изтезания
Снимка: архив, Reuters

Бивши следователи, натоварени с разследване на обвинения срещу британските въоръжени сили за извършени военни престъпления, обвиниха армията, че е прикрила убийства и изтезания на цивилни в Ирак и Афганистан. Това съобщиха в. "Таймс" и Би Би Си, предаде Франс прес.

Британското министерство на отбраната отхвърли тези обвинения.

Двете медии са събрали показания от десетина бивши членове на органи, натоварени със задачата да разследват евентуални случаи на нарушаване на човешките права от страна на британската армия. Правителството сложи край на тези разследвания през 2017 г.

Един от тях, цитиран от "Сънди таймс", каза, че е имало "нарастващ натиск от страна на министерството на отбраната за затваряне на тези досиета възможно по-скоро".

В статията на "Сънди таймс" се съобщава за убийствата на три деца и един младеж в Афганистан през 2012 г. от войник на специалните сили, без да му бъдат повдигнати обвинения. Съобщава се за насилие срещу затворници през 2003 г. в иракския град Басра, довели до смъртта на поне един човек.

Един от бившите следователи каза в интервю за предаването "Панорама", което ще бъде излъчено тази вечер по Би Би Си, че министерството на отбраната не е имало намерения да повдига обвинения на войници, освен ако не е било крайно необходимо, предаде БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Ирак действаха частни американски въоръжени лица, не армия.По този начин не можеха да попаднат под ударите на международното право когато вършат престъпления. Англичаните малко са закъснели.Натам отиват нещата навсякъде, въоръжени наемници за определени пари и определена мисия, за да не може никой да ги сочи после с пръст, че са военнопрестъпници.Поинтересувайте се и не пишете -филски и -фобски глупости.
22
8
 
10
 
! Отговори
човек преди 4 години
Наистина, наивно е да се мисли, че съществува армия по света, която да е с висок морал и съзнание.Всяка армия е извършвала и извършва още престъпления.Бил съм в казарма и нищо хубаво не съм видял от нея.Две години загубени.Идиoтcкото тук е, когато разни русофили седнат да ни обясняват, как Съветската Армия била много съзнателна.Германците са изпаднали в ужас при превземането на Германия.Американските войници също не са били ангелчета обаче.Масовите изнасилвания са били ежедневие.
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова човешката раса не заслужава ношичко... Айде по бързайте с бом ите, че да се свършва!
20
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До gioСелянин...
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не може да бъде британците да направят токова нещо. Не го вярвам те са толкова добри към чужденците, а и са чувствителни, от няколко маймунски звука изпаднаха в шок целия остров.
18
5
 
11
 
! Отговори
gio преди 4 години
това е война и се е случвало постоянно през хилядолетията. Някой ако си мисли, че джендърската политика на западния свят се отнася и до армиите им жестоко се лъже.Друг е въпроса, че при английската армия това е практика откакто са империя и при война с тях съответните държави трябва да отвръщат подобаващо на аглийските действия.Насилието и страха са основните джижещи сили на диктатурата, а който си мисли, че налаганите политики от някои "демократични" страни са нещо друго, да гледа звездите.
17
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Англичаните:Расизъм (прехвърлят го на другите)Концепцията за "Белия човек"Лов на вещици - хиляди убити без съд (прехвърлят го на испанците с измислената инквизиция)Идеята за чистене на нациите от недъгави хора (удобно го прехвърлят на Хитлер)Световна манипулация на възприята, и няма значение че съм написал това - ще бъде измито
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще набедят няколко пушечни меса и пак няма да има значение че е станало. Медийния цикъл ще измие и това леко петно от англичаните във времето. Останалия свят да му мисли дето не са толкова добри в пропагандата
15
10
 
14
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Ама нали западняците са добрите и не правят така? Ха-ха-ха!Кога ще обвинят и съдят Путин, за задоволяване на жаждата си с невинна детска кръв?Американските кръволоци пет пара не струват пред него! Ха ха ха ФАКТ
14
3
 
22
 
! Отговори
Гнусна работа преди 4 години
Навсякъде по време на война е имало такива случеи но само англосасите са го превърнали в начин на водене на война . Ние имаме много добър пример.Бомбардировките над София ВСВ. Те са били само над граждански обекти.. Релано само цивилни са страдали. Още такива бомбардировките над Дрезден за които маршал Жуков възкликва че такова варварство не е виждал.Какво да кажем за Хирошима и Нагасаки ....за Ирак и още много други държави където така наречените цивилизовани държави са провеждали чист гено
13
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
айдее бездоказательный людей. цъкайте минусье в името на раассссия
12
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименКога в историята си Афганистан е била хубава страна ??
11
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименВ руския обаче има. После някой се сърдят, че са набеждавани за руски ***. Е винаги може да е някоя лелка избягала от ***.
10
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами това е коалицията да изнасилват да грабят и убиват да унищожавт хубввите страни икономически това е американски натовска демокрация
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално. Не е хубаво но е разбираемо и така правят всички.Войната не е специална операция от тези по филмите, това е мръсно дело което не бива да се осветлява много за да не се възмущават хората които подкрепят самата война.
8
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Войната е гадно нещо. Там хуманни методи никога не е имало, откакто съществуват армиите. Да е ясно едно - това са наемници и не се спират пред нищо. А в такава обстановка на погроми и рушене се отприщват всички низки страсти на човека.Би било хубаво да няма такива изцепки, но едва ли, в такава обстановка винаги ще има гадости, независимо от която и да е армия. Хуманни армии няма.
7
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българският език не е закостенял като латинския. Той се развива и расте, но не старее.
6
2
 
8
 
! Отговори
факт преди 4 години
Тези Британи на остров Диего Гарсия си правят каквото си искат с хората,дори господ незнае какво става там!
5
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обикновена наглосакстска наглост, гьонсуратлък и лиценерие. Докато абсолютно бездоказателно обвиняват Русия за новичок, агресия и хакерски атаки, прикриват убийства, изтезания и военни престъпления, извършвани от армията им.
4
2
 
9
 
! Отговори
А ДУБРУТРУ преди 4 години
А ДОБРО УТРО....