Джонсън обеща бърз Brexit, Корбин - нова сделка и референдум

Двамата се сблъскаха в тв дебат
20 ное 2019 08:01, Александър Попов
13
Джонсън обеща бърз Brexit, Корбин - нова сделка и референдум
Снимка: Reuters

Британският премиер Борис Джонсън увеличи залога в своите предизборни обещания, като заяви, че само той е в състояние да изведе Великобритания бързо от Европейския съюз. Той пое този ангажимент в телевизионен дебат с лидера на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин по британската телевизия Ай Ти Ви, съобщи Ройтерс и БТА.

След едночасовия дебат проучванията показаха, че зрителите са разделени по въпроса кой от двамата е излязъл победител. Според 51 процента това е Джонсън, а според 49 процента - Корбин. Анализатори коментираха, че този резултат е по-скоро в полза на лейбъристкия лидер, който изостава в социологическите проучвания.

Още по темата
И двамата лидери се опитаха да подкопаят позицията на другия в първия подобен дебат преди общите избори на 12 декември, свикани от Джонсън в опит да преодолее безизходицата около Брекзит, която вреди на позицията на Великобритания в света и на петата най-голяма световна икономика.

"Ние сигурно ще излезем от ЕС на 31 януари, защото имаме сделка. Всичко е готово", заяви Джонсън.

Британският премиер обещава да приложи сделката, която договори с Брюксел, и да изведе Великобритания от Съюза до 31 януари. Той се ангажира да спази срока до 2020 г. за постигане на търговско споразумение за дългосрочните отношения на страната с ЕС.

Корбин обаче каза, че вместо бързина Джонсън обещава още години на преговори, за да осигури търговска сделка в канадски стил, в която, според него, правителството планира да продаде общественото здравеопазване. Джонсън отхвърли това обвинение.

"Мисълта, че сделката на министър-председателя Борис Джонсън може да бъде прокарана и приключена до края на януари, е направо безсмислица", заяви Корбин.

Лидерът на лейбъристите иска да договори нова сделка за излизане от ЕС и да я постави на референдум в рамките на шест месеца заедно с оставането в Съюза като възможен избор. По време на дебата Корбин каза, че ще уважи резултата от такъв референдум, какъвто и да бъде той.

Джонсън отвърна на Корбин, като го атакува за отказа му да каже дали ще се обяви за напускане или за оставане в ЕС на бъдещ референдум.

Социологическите проучвания дават на Консервативната партия преднина от почти 18 процентни пункта пред лейбъристите, но резултатът е трудно да бъде предсказан заради различните съюзи и договорености и от двете страни на спора около Brexit.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Добро или лошо,в момента няма нищо по-добро от ЕС"Глупости. Много неща са по-добри от ЕС. Например турското робство и черната чума са за предпочитане от ЕС.
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Истината е,че обикновените англичани не искат да излизат от ЕС"Глупости. Това вече го лгасуваха на референдум и резултата е ясен. Обикновените англичани искат брексит. Политиците им обаче са пълни *** също като нашите и с удоволствие бих продали станата и народа си на брюкселските болшевики.
10
2
 
0
 
! Отговори
Референ..дум-дум-дум преди 4 години
Британците сами си надянаха този квадратния и сега тъпчат на едно място.Новичок, а...
9
3
 
2
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
Тези резултатите показват още веднъж,че Британия е разделена наполовината-едните за напускане с лек преднина и половина -не искат да напуснат ЕС,но 51 % си е 51 и е по голям от 49%.
8
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Расистите Излизат от европа защото ще излезе наяве че чорапите им са най миризливи от всички на света като започнем от панама памперс:)
7
1
 
8
 
! Отговори
Прави впечатление преди 4 години
РЕДОВНИТЕ резултати от "стъкмистиката" на социалогическите проучвания - 51% на 49% ... Така хем "победителя" се радва че е спечелил , хем и "загубилия" се утешава че не е паднал с много . И ДВЕТЕ страни плащат солидно на Цоциолозите за хубавите резултати . С малки вариации от 2-3 % НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА И У НАС .
6
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Латино американските държави имат съвсем друга история .Европа е съвсем отделно нещо .Не виждам какво лошо ще стане ако няма ЕС.Пак ще си върви търговията .........Глобалната финансова система отдавна е създадена ,военно също Европа е защитна. ЕС е някаква утопия не мислите ли ?И за какво ? Да запазим спомена за социализма .
5
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добро или лошо,в момента няма нищо по-добро от ЕС,бъдете сигурни в това,а най-доброто отдавна го няма - социалистическите държави се разпаднаха.Ако го няма ЕС,страните ще се превърнат в държави от Латиноамерикански тип и ще сте още по-зле и много зле,а не по-добре,бъдете сигурни в това!
4
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всъщност ЕС се е разпаднал ,защото така или иначе никога не е се е получил .В такъв смисъл как да се разпадне ,ЕС така и не се случи .Има само национални лидери насам натам ,а т нар евро институции са уникален фалш .Погледнете какви хора са в т нар ЕП и ЕК.
3
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината е,че обикновените англичани не искат да излизат от ЕС,дори се страхуват да излязат от ЕС,за да не загубят окончателно независимостта си! Или за да не им сервират такива разрушители и грабители като Тачър.Ноооо,тяхна си работа,в крайна сметка техните политици трябва да решават съдбата на народа си.
2
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС никога няма да е империя ,камо ли обща държава, защото държавите ,нациите и демокрацията вече съществуват на стария континент .Колкото ЕС по бързо си отиде толкова по добре ...Нищо уникално лошо няма да стане ..Разпада на такива образувания в историята колкото искате.
1
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БоЖо обещава по-големи глупости и от нашия премиерин, видяхме го колко може. Беше се изцепил: "На 31 предпочитам да съм мъртъв в канавката отколкото да приема разсрочване". Мина срока, прие разсрочване па и наново се кандидатира. Евала, братко.