Десетки барикадирани в кампус в Хонконг, Китай губи търпение

Днес ситуацията е спокойна
21 ное 2019 12:09, Нели Христова
18
Десетки барикадирани в кампус в Хонконг, Китай губи търпение
Снимки: Reuters

Десетки продемократични демонстранти в Хонконг, решени да стигнат докрай, остават барикадирани и днес в студентски кампус, обсаден от полицията, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

В Политехническия университет вече от пет дни се развива най-продължителното засега противопоставяне между протестиращите и силите на реда от началото на вълненията през юни. Полицейското присъствие видимо е намаляло.

Положението в кампуса днес е спокойно. Група непримирими активисти си приготвя храна в местен стол от малкото провизии, останали там. Плакати предупреждават минувачите да не пушат в близост до местата, където са струпани коктейли "Молотов", готови за използване срещу полицията.

Останали са едва няколко десетки от близо хилядата протестиращи в комплекса. Някои са избягали, размествайки полицейските заграждения, или през канализацията. Повечето обаче са се предали или са били задържани от силите на реда, докато напускат района.

Пекин засега не реагира на одобрения вчера от Конгреса на САЩ законопроект в подкрепа на "човешките права и демокрацията" в Хонконг след месеци на протести в китайския полуавтономен район, отбелязва АФП. Мярката заплашва между другото с отнемане на специалния икономически статут на Хонконг, даден от Вашингтон. Това е явна подкрепа за протестиращите в бившата британска колония, които настояват за общи избори.

Китай отправи заплаха да вземе ответни мерки, ако американският закон влезе в сила. За да влезе в сила, нормативният акт трябва да бъде подписан от президента на САЩ Доналд Тръмп - нещо, което според запознат източник той се очаква да направи.

"Някои се надяват, че това ще накара Пекин да се откаже от действия. Наивно мнение", предупреди китайският таблоид "Глоубъл таймс", смятан за близък до властта и известен с националистическия си тон.

"Ако приемем сериозно този американски законопроект и дадем заден ход в отношението към размириците, в Хонконг ще се ускори рухването на правовата държава и той ще изчезне от (картата на) модерния свят", пише в материала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
4
 
! Отговори
до 15 преди 4 години
Като тези, на които срещу 50 лв на ден от USA НПО-тата им беше много важно Борисов да смени Орешарски и повтаряха, че щели да стоят до край.(всъщност, докато ги финансират за изстъпленията им)
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още ли ги бавят?
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Продемократични-решени да стигнат докрай" Като какво е това"животно"?
13
3
 
3
 
! Отговори
Те преди 4 години
Горките деца, искат само свобода..............................Много са удобни за полезни и диоти. С наивността си, демек липсата си на опит.Както викал после Солженицин: "Аз мислех, че сте срещу комунизма, пък вий сте били срещу Русия".
12
5
 
2
 
! Отговори
Me преди 4 години
Горките деца, искат само свобода.
11
3
 
6
 
! Отговори
8 преди 4 години
До АнонименАбе демокрацията само след ЦРУ-то върви ! И цветните революции ...! Ама с Китай няма да познаете никак даже !
10
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китайците ще си построят собствен Хонконг и ще ги оставят тези да се оправят сами.
9
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПРОГРЕСИВНАТА МЛАДЕЖ НА ХОНГ КОНГ ИСКА СВОБОДА В КОМУНИСТИЧЕСКИ КИТАЙ, ИСКА ИКОНОМИЧЕСКИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ПРОСПЕРИТЕТ, ПРАВА И СВОБОДИ, ИСКАТ ЖИТЕЛСТВО, КАКВО Е ТОВА ДА МИГРИРИРАШ ОТ ГРАД НА ГРАД, КОМУНИЗМЪТ КАЗВА ТУК ЩЕ СТОИТЕ ТАМ НЕ, А КИТАЙЦИТЕ НЕ ГИ ПУСКАТ ДА ВЛЯЗАТ ПРЕЗ ГРАНИЦИТЕ НА БОГАТ КОМУНИСТИЧЕСКИ КИТАЙ- ЕЙ ТАКА СЕ БРАНИ КОМУНИСТИЧЕСКА СВОБОДА И НЕЗАВИСИМОСТ- КАКВО Е ТОВА ДА ТИ НАВЛИЗАТ ПРЕЗ ГРАНИЦИТЕ РАЗНИ.
8
4
 
5
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
Крайно време е да дойдат танковете и да приключва с това. Въобще такива протести трябва да се изрязват още в зародиш.
7
0
 
8
 
! Отговори
Mda преди 4 години
Хонконг беше и все още е любимият ми мегаполис в Азия извън Япония. Вече година обаче всичко върви надолу и се срива. Надявам се някак да се разберат, Хонгонг трябва да запази статута си! Много много различно. и цивилизовано място спрямо континентален Китай. А, че САЩ. и Великобритания наливат масло в огъня е без всякакво съмнение
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Икономически растеж+технологии= тоталитаризъм 2.0 . Китай протяга ръце и към Европа, но властите си траят, докато един момент ще са икономически подчинени на китайците. Кутията на Пандора е отворена
5
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като им хванат задниците паижини,сами ще се разотидат.Американците пак подхванаха старите мурафети.Окупация на кампус и то не къде да е а точно в политехниката,протести на платени протестъри,палежи и демонстрации от студенти.САЩ-исаните и представа си нямат,какво ги чака,ако продължават да дърпат дракона за опашката.Отдавна са загубили битката за умовете на китайците.Само тук-там има още някой и друг вярващ в американската демокрация.Няма по принципни в политиката от китайците и руснаците.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо като площад Тянанмън преди 30 години, дежа вю. Нищо ново не е научено, нищо старо не е забравено. Къде са западните организации за човешки права? Икономически санкции? Или интересите на корпорациите са по-важни от хората?
3
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хонконг е 8милиона,а Китай 1.4милиарда ,какво значат тук няколко стотици студенчетата,а май куражлийте са десетки!Големият въпрос е ,защо още не са навлезли танковете в кампуса!
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами това си е техен избор, на хонконгците. За Китай тоа е въпрос на национално достойнство и ще си го върнат със сигурност. Тън - мън няма. И да изчезне, ще е в рамките на Китай.
1
1
 
14
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Закриването на Хонгконг е на дневен ред.Ще остане обикновена китайска провинция и толкоз.