Меркел за първи път в нацисткия лагер на смъртта "Аушвиц"

Германският канцлер дари 60 млн. евро за музея
6 дек 2019 15:04, Елка Василева
52
Меркел за първи път в нацисткия лагер на смъртта "Аушвиц"
Снимка: Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел пристигна в бившия нацистки лагер на смъртта Аушвиц на първото си посещение в най-известното място на масови убийства, извършени в Европа от режима на Адолф Хитлер, предаде Асошиейтед прес.

Меркел донесе дарение от 60 млн. евро за лагера, който днес е музей на жертвите на Холокоста. Парите ще влязат във фонд за поддържане на физическите останки на лагера - сгради, бараки, огради, наблюдателни кули и лични вещи като обувки и куфари на убитите тук.

Всички тези веществени обекти са запазени като свидетелство за германските зверства и като един от най-разпознаваемите символи на способността на човечеството да извършва злодеяния. Състоянието им обаче се влошава под тежестта на годините и на многомилионния поток от туристи от цял свят, което налага дългосрочни консервационни мерки.

Дарението за фондацията "Аушвиц" идва в добавка към вече дарените от Германия 60 млн. евро преди 10 г., когато фондът бе създаден, съобщиха от държавния музей "Аушвиц-Биркенау".

Така общият принос на Германия в него е вече 120 млн. евро - далече над всички останали дарения от общо 38 страни. Както и предишното дарение, половината от сегашното идва от федералното правителство, а другата половина - от германските провинции, като признание за отговорността на германската нация.

След като стана канцлер през 2005 г., Меркел отдаде почит към жертвите в редица други нацистки концлагери, като е била пет пъти и в израелския музей на Холокоста и мемориала "Яд Вашем". В Аушвиц, край днешния полски град Освиенцим, обаче тя идва за първи път.

Полското външно министерство нарече посещението й "историческо", което е явно признание за уникалния статут на Аушвиц в световната колективна памет, отбелязва АП, цитирана от БТА. Министерството посочва, че това е едва третата визита на действащ ръководител на германско правителство в това световно място на почит към жертвите на нацизма.

Нацистка Германия унищожи около 1,1 млн. души в затворническия комплекс Аушвиц-Биркенау по време на окупацията на Полша през Втората световна война. Повечето от жертвите бяха евреи, докарани тук от цяла Европа, за да бъдат умъртвени в газови камери. Убити обаче бяха и десетки хиляди други хора, включително поляци, съветски военнопленници, роми (цигани). Лагерът бе освободен от Съветската армия на 27 януари 1945 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: Аушвицангела меркел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спа център за,мигрантето,ша утива яко
44
0
 
0
 
! Отговори
Гаманов преди 4 години
Не можаха ли да затръшнат вратите поляците защото "много"я обичат там та да остане завинаги там...
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Притча,по делата им ще ги познаете.Кого предвид.Скрито послание в притчата.Леко да открехна.Ангелите са друга природа,те са от огън,но са се превръщали в хора и са се любели с човешките дъщери. дявола може да ........ ........
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак ли открадна Текста от сайта на Дойче веле шото в таа ви Медия няма нито един да знае немски език
41
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЯ ни припомни как Сталин и Хитлер започнаха заедно като съюзници 2ВСВ и си разделиха Полша на 2, чак тогава се обаждай.....Първо,самата Полша е бивша руска територия и е славянска държава близка с Русия,след като Хитлер напада Полша и западните съюзници на Полша не се притичват на помощ,самите поляци дават властта на руснаците,които не са се предават,както се предават останалите европейски държави,а започват да защитават с цената на много жертви Полша и СССР.
40
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди 9-ти септември 1944 година е пълно с нацисти и бранници в България, но след 9-ти изчезват и се скриват като мишки. Само няколко хиляди са осъдени по настояване на Великобритания, САЩ, Франция и Русия.
39
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Половината Полша е спасена от Хитлер и евреите от Полша са избягали в руската част.Великобритания и Франция обявяват "Смешната война" от 1939 година, а Сталин вече е освободил половин Полша от нацистите.
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак ли ще го отварят? Инспекция ли прави?
37
5
 
2
 
! Отговори
JAGUARES DE CORDOBA преди 4 години
ТРЯБВА ДА БУТНЕМ МУСПИ В ТОЯ ЛАГЕР ПОНЕЖЕ НЯМА ПО ГОЛЯМО ПОСОБИЕ ОТ НЕГО... ПЪЛЕН *** С НИЩО НЕ Е ПОЛЕЗЕН НА ОБЩЕСТВОТО ДРУЖЕ НАПРАВО УСЛУГА НА ТЕБЕ СИ И НА ОСТАНАЛИТЕ НАМЕРИ СИ ЕДИН ПО ВИСОК МОСТ И СКАЧАЙ СМЕЛО С ГЛАВАТА НАДОЛУ(И ГЛЕДАЙ ДА Е ПЛИТКО С МНОГО КАМЪНИ ДОЛУ) ИЛИ ПЪК *** НА ЛИНИЯТА ЛЕГНИ И ЧАКАЙ ВЛАКА ДА ТЕ СГАЗИ ТА ДА СЕ СВЪРШВА С ТАЯ АГОНИЯ ТВОЯТА ЯСНО Е ЧЕ ХАПОВЕТЕ НЕ ТИ ДЕЙСТВАТ АМА ИЗОБЩО.........
36
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До рускиня до 13Я ни припомни как Сталин и Хитлер започнаха заедно като съюзници 2ВСВ и си разделиха Полша на 2, чак тогава се обаждай.
35
0
 
8
 
! Отговори
Аслъ, преди 4 години
фашизмът е тук и днес, ама... какво да го правиш - политкоректно "разсеян" - не уточнява, че иде реч за ИСЛЯМОфашизма, идеологически сиамски близнак на нацизма.
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
60 милиона ? Да не го пускат в действие ?
33
5
 
9
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Моше е предал откровението от Яхве, че една лъжа като се повтаря става истина. Отначало се знаеше че никакъв холокост не е имало, сега не се отрича, но се пита - до кога ще продължават най гигантските Пособия в света?!
32
1
 
6
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 23И сред съдиите които осъждат Васил Левски на смърт е имало българи.
31
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До между друготоДа,защото фашизма отново е тук и днес,но се върна под друга форма!
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До рускиня до 13Грешиш,гледах списъка,освен държавите победителки -Англия,СССР,САЩ е имало и евреи,които участват в осъждането на тези българи,не подкрепям нацизма,но всъщност,освен осъдените е имало и огромен народен гняв срещу нацистките престъпници,натрупан през годините на фашизма,нещата не са толкова прости!След ВСВ странното е,че в България,много партизани,ятаци и други хора против фашизма,умират по странен начин и определено не са убити от социалистите,а някой който е против социалисти
29
2
 
13
 
! Отговори
waffen преди 4 години
Хаха еврейте подчиниха Германия за пореден път с лъжи но един ден когато бъде разбрана истината тез същите еврей ще съжаляват. Този ден ще дойде и може и майстина да има истински такива лагери а не като тези измислици напревени на кара цял народ да страда и са бъде подтискан.
28
2
 
8
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Тази трепереща старица - съсипа Германия за по-малко от 4 години....така ,че скоро в Германия на Ницше и Шопенхауер официалната религия ще е ислям....а немците - (както впрочем и българите) - ще са малцинство в собствяната си страна!
27
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ужаса Майданек"730 кг коса, от която се правили специални нишки за чорапи на моряците от войната."Фалшива новина. Глупостите за използването на коса за текстил, кожа тапицерия и мас за *** извлечени от затворниците официалните историци вече ги отричат. Това са пълни фабрикации. Обаче са били използвани тея фалшиви твърдения във нюрнбергските процеси защот тези процеси са пълен фарс. Не само сапуните и косата са измислица но и газовите камери.
26
5
 
5
 
! Отговори
между другото преди 4 години
Така нареченият "народен" съд беше обявен за незаконен с решение на българския парламент преди около 15 години.