500 000 души излязоха на "Поход за климата" в Мадрид

Включиха се актьорът Хавиер Бардем и Грета Тунберг
Обновена: 7 дек 2019 15:25 | 7 дек 2019 10:06, Елка Василева
40
500 000 души излязоха на "Поход за климата" в Мадрид
Снимка: Reuters

Хиляди хора излязоха в Мадрид на демонстрация с призив към участниците в климатичната конференция на ООН в испанската столица да вземат мерки срещу глобалното затопляне, съобщи Франс прес.

Шествието потегли от гара "Аточа". Демонстрантите издигнаха плакати с надписи: "Без планета няма бъдеще" и "Политици, Земята умира". В протестното шествие се включи и испанският актьор Хавиер Бардем, както и шведската екоактивистка Грета Тунберг.

"Настоящите лидери ни предават и ние няма да допуснем това да се случва", предупреди Грета Тунберг. "Казваме: "Това е достатъчно. Промяната е в ход и независимо дали те го искат или не, ние нямаме вече друг избор", допълни тя.

"Не можем да чакаме повече, защото хора страдат и умират от извънредното климатично положение", каза още Грета преди началото на шествието.

"Надявам се искрено, че 25-ата конференция на ООН за климата ще доведе до конкретни резултати", допълни тя на обща пресконференция с други млади активисти.

"Стачкуваме от повече от една година, а в глобален план нищо не се е променило, климатичната криза все още се игнорира от хората на власт", добави тя.

Още по темата

Според организаторите на "Похода за климата" в Мадрид в него са се включили около 500 000 души, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС. Според властите в похода са участвали само 15 000 души, допълва АП, цитирана от БТА.

Сред исканията на организаторите на шествието, отправени към лидерите по света, е и това за съкращаване на емисиите на парникови газове с 80 процента до 2030 г., посочва ТАСС.

Демонстрантите носеха и ковчег, с който илюстрираха погребението на околната среда, предаде Франс прес.

Подкрепа за протестиращите в Мадрид изрази и Далай Лама в туит."Ние не можем повече да експлоатираме ресурсите на Земята, без да ни е грижа за идните поколения. Подкрепям протестите на младите срещу бездействието на правителствата пред климатичната криза", написа той.

Друг протест е планиран да се състои в чилийската столица Сантяго, където трябваше да се проведе 25-ата конференция на ООН за климата, но в последствие форумът бе преместен в Мадрид заради масовите протести в Чили.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нови хипита едеоти. Нещо като самоубиец поливащ се с бензин, за да се спаси от обесване, чрез плашене на въжето и екзекутора.
33
0
 
2
 
! Отговори
Митето преди 4 години
с 19-сантовия "сондаж" - културният ти "хоризонт" (за алтернативните пред "***" иде реч) е доста по-тесен от диаметъра на "сондаж" ти. Съболезнования!
32
1
 
6
 
! Отговори
Крамер преди 4 години
Малко са!!! При 48% безработица и огромните маси от анархисти в Испания от едно вереме, треба да са поне милион и половина!Нот гуд!А таа Грета ако са изгуби у Малмо, ше я намерат забременяла ама от кой, ахмед, салих, рашид, другия ахмед или местан?
31
8
 
1
 
! Отговори
Митко 19см преди 4 години
Не му е лесно на ***. Сега и Хавиер Бардем попадна в черния списък. Лео ДиКаприо разбрахме, че е там. Холивуд отдавна е ноу-гоу, управлява се от евр.еи.Какво му остана на *** да гледа? Турски сериали, Слави и Планета. Шъ съ опраим.
30
1
 
12
 
! Отговори
Пепи преди 4 години
Живея в Мадрид и не съм чул за такова нещо.Тука са 4 дена почивни и всичко което има пари се е изнесло от столицата.В тая бройка половината са туристи и безделници.
29
1
 
11
 
! Отговори
Пепи преди 4 години
Колко въглероден отпечатък са създали тези 500 000.С какво са дошли на похода - пеша ли.
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Излишаците довеждат преялите до истъпление. Една седмица глад и бой и всички безполови ще си седнат на задниците.
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Хавиер Бардем му плащат господарите му, кинолиберали, на Грета Тунберг й плащат господарите й, от племето на майка й, и като бонус налагат болното за нормално.А другите 499 998 кре* тена какво правят в Мадрид? После да не се чудят защо им свалят по 30 кожи от гърба с данъци!
26
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А що не отидат да си правят демонстрациите в центровете на най алчния и замърсяващ капитализъм САЩ,Индия,Китай?Да отидат там бе!Ама не смеят щото сигурно ще ги пребият с камъни а *** в еврожендърската Европа на безопасно място!
25
3
 
15
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
Рециклирай екоактивист, спаси света!
24
2
 
17
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
В Мадрид са си направили събор на еко де6uлuтe. 500 хил са само малка част от тях.И всичките са стигнали до Мадрит с платноходки, велосипеди, коне, магарета, каруци, рикши, парапланери или по друг екологичен начин, предполагам.
23
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ленин, Хитлер, Грета и другите демагози проповядват доктрини, в които сами не вярват, на хора, за които знаят, че са иддиоти.
22
1
 
9
 
! Отговори
Ellefson преди 4 години
Абе между 15000 и 500000 е 33 ПЪТИ разликата... дайте снимки. Някой да не бърка нулите?
21
3
 
10
 
! Отговори
500000 + кукловоди преди 4 години
Ако не ви мързи, вижте в нета нещичко за Breakthrough Energy и големите играчи в "програмите срещу затоплянето" - сред тях са Ричард Брансън, Бил Гейтс, Джек ***, Марк Закърбърг, саудитски принцове, Рей Далио, Джулиан Робъртсън, Дейвид Рубинстийн и... ама разбира се... Джорджито Шорош. Вижте и за ролята на всевъзможните фондации на Рокфелер. Всичко е познато до болка - от многото джобове в малкото големи сметки. Шъ съ бориме с климата, гравитацията и тъмната материя, а те шъ гушат. Както винаги.
20
3
 
12
 
! Отговори
13 преди 4 години
Грета пак е била без памперси да спести и който не иска да я чуе поне да я помирише.
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога ще измислят трактор, багер, самосвал, ТИР, контейнеровоз и тнт на батерии? И с какво ще ги зареждат? Слънчева енергия?
18
1
 
9
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 4 години
И Карл Сейгън говореше за климата, някой чу ли го тогава? А помните ли речта на онова малко момиче тогава Савърн Сузуки, която също беше се изказала на времето като Грета? И на края пак нищо... Не вярвам да се откажем от замърсителите, по скоро тези които са живи ще станат свидетели на тяхното изчерпване и чак тогава като нямаме избор ще ги заменим с алтернативни източници. Всичко друго е игра и показност само... :)
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лошата новина е, че през 2020 в Германия ще се продадат 1,3 милиона автомобила по-малко от очакваното (колко милиона е това не знам) и само 100000 електрокара.
16
3
 
15
 
! Отговори
Кой лъже? преди 4 години
"Не можем да чакаме повече, защото хора страдат и умират от извънредното климатично положение", каза още Грета преди началото на шествието.А аз казвам, че хората никога не са живели по-добре и популацията никога не е била по-висока. Ако има нещо страшно в случая, това са еко комунистите.
15
3
 
10
 
! Отговори
гост преди 4 години
Земята се захлажда и затопля от както съществува... вс. Др. Е правене на пари от въздух, слънце.