35 хил. "Сардини" протестираха в Рим

Те се изправят срещу крайната десница и нейните идеи
Обновена: 14 дек 2019 22:10 | 14 дек 2019 21:00, Нели Христова
14
35 хил. "Сардини" протестираха в Рим
Снимка: Reuters

Десетки хиляди "Сардини" - както се наричат привържениците на създаденото преди месец антифашистко движение - се стекоха днес на един от големите площади в Рим, за да отхвърлят крайната десница и нейните идеи, предаде Франс прес.

Организаторите посочиха, че целта е била да се напълни площадът и че изглежда тази цел е постигната. За участие в акцията се бяха записали 100 000 души във Фейсбук.

По данни на полицията 35 000 души са участвали в митинга на площад "Сан Джовани".

Протестното движение, нарекло се "Сардините", се появи преди месец в Болоня, когато протест, организиран от четирима никому непознати до този момент хора, изненадващо привлече 15 000 души, които разкритикуваха езика на омразата и на разделението на Матео Салвини, бивш италиански вицепремиер и настоящ лидер на крайно дясната Лига. Оттогава бяха организирани десетина протеста, участниците в които пееха прочутата песен от времето на антифашистката съпротивата "Бела чао". Общо около 300 000 души се включиха в митингите на "Сардините" в Милано, Флоренция, Неапол или Палермо.

Протестиращите представиха своите искания към политиците, по-специално министрите да правят изявления единствено по институционен път - прозрачен намек за честите преки предавания на Матео Салвини във Фейсбук.
 

вижението настоява също така законодателите да приравнят словесното насилие с физическото насилие.

Днес в Рим множеството пя както "Бела чао", така и националния химн. После с благоговение и плам изслуша четенето на подбрани цитати от конституцията.

Сред "Сардините" има младежи и хора от третата възраст, дошли пеш, с велосипеди или с инвалидни колички. Всички проявяват кой от кой по-голямо въображение - някои носят гигантски оцветени хартиени сардини, други - сардини на шиш, а трети - медузи.

Движението печели симпатията на всички партии, с изключение, разбира се, на крайната десница, отбелязва АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
2
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 4 години
Тия вярно имат мозък колкото една сардина!
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
повечето леви партии в европа са прихванати от сороснашия станишев същоа социалистическите партии на франция италия испания са си чисто амириканско твориниев противовес на много силните компартии там в периада 50 те 60 те години
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом тези сардини се притискат един до друг по митингите, да познаем кои там също
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сорос пак се е охарчил напразно!
8
2
 
6
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
Обикновени левундери, *** и ***. Нищо ново.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сорос много малко е платилда плати повече та да има повечко народвсеки който не играе по вашингтонска *** е подложена такива "народни вълнения"с красиви имена като у нас - граждани за европеско развитие на българия- ГЕРБа то в същнос за народа си е - ГастроЕзофагиалнаРефлукснаБолест-удря в стомаха в резултат на ползване на некачествени храни нередовно хранене и нервно пренапрежениечестот на печелившите
6
2
 
4
 
! Отговори
men преди 4 години
а протестират ли срещу официалната статистика изкарана тази седмица която казва че около половината изнасилвания в италия са дело на мамунеци и че около 90% от изансилванията от непознати са пак техно дело. делът на бонговците в италия е доста малък, максимум 5 процента.
5
3
 
5
 
! Отговори
мак преди 4 години
Дали тези, които тия защитават говорят само благи думи и вършат богоугодни дела? Може ли да има такива наивници, като че ли не знаят, какви "ценности" им носят многобройните гости.
4
3
 
5
 
! Отговори
Коки преди 4 години
Да прочетат историята на чочарка и после да протестират срещу националистите. И какво е това спонсорирано съдържание? И там всяка седмица има карат по един кораб с африканци за разплод.
3
4
 
4
 
! Отговори
м...да преди 4 години
Щом са се събрали ,,хиляди,,-значи са организирани протести,като повечето протестери са платени.
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние пък на времето имахме "Копърка". И се случваше след отваряне да видиш Тодор Живков. Такъв беше вица.
1
3
 
7
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
с какъв оттенък и от коя част на африка/арапия са сарделите и на кого се сърдят? срещу демокрацията ли протестират?