Хонконгската лидерка - на четиридневна визита в Пекин

Кари Лам ще обсъжда икономическата ситуация в Хонконг
14 дек 2019 12:38, Петя Славова
3
Хонконгската лидерка - на четиридневна визита в Пекин
Снимка: БТА

Хонконгската лидерка Кари Лам отпътува за Пекин, като това ще бъде нейната първа визита в китайската столица, откакто нейното правителство понесе голямо поражение на местните избори миналия месец, предаде Ройтерс.
Лам ще обсъжда политическата и икономическата ситуация в Хонконг с китайски представители по време на четиридневното си посещение. Тя ще има среща с китайския президент Си Цзинпин в понеделник, съобщават местни медии.

Хонконг бе обхванат от масови протести, прерастващи често пъти в насилие в последните шест месеца. Първоначално те бяха срещу проектозакон за есктрадицията към Китай на хора, извършили престъпления, но впоследствие демонстрантите започнаха да отправят искания за по-голяма свобода.
Същевременно днес бе съобщено, че петима тийнейджъри са арестувани в Хонконг във връзка със смъртта на мъж по време на протест в средата на ноември, предадоха БТА и Франс прес.

Тогава 70-годишен служител по поддръжката на реда бе ударен с тухла в главата, докато се опитваше да разруши барикада на протестиращите. Той почина от получените рани. За това престъпление бяха обвинени три момчета и две момичета на възраст между 15 и 18 години.

Днес пък в. "Саут чайна морнинг пост" съобщава, като се позовава на данни на правителствен доклад, че над 1,4 милиона жители на Хонконг или 20,4 процента живеят под чертата на бедността. Това е най-високият показател за последните 10 години, предаде ТАСС. Една от причините за влошаването на ситуацията с бедността е застаряването на населението.

В Хонконг - един от най-скъпите градове в света - установеният от властите праг на бедността предполага ежемесечен доход на един човек в размер на 4000 хонконгски долара (513 американски долара). За двучленно семейство прагът е 10 000 местни долара (1300 щатски долара). За тричленно семейство прагът е 16,5 хиляди хонконгски долара (2100 щатски долара).

Представители на обществени групи, учени и депутати изразиха загриженост от изнесените данни за бедността и призоваха местните власти да вземат мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: КитайХонконгКари Лам
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хонгконгската лидерка - първата жена Диктатор !
2
1
 
5
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
Показали са и местният затвор и стаята за мъчения да знае какво я чака ако не спре с протестите
1
1
 
2
 
! Отговори
Хм преди 4 години
Закриването на Хонгконг е само въпрос на време.Интригата е кога точно ще стане.