ООН разочарована от конференцията за климата

След дълги преговори нищо не бе постигнато
Обновена: 16 дек 2019 07:53 | 16 дек 2019 07:50, Нели Христова
3
ООН разочарована от конференцията за климата
Снимка: Reuters

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че е разочарован от резултата на Конференцията за климатичните промени (COP-25) в Мадрид, съобщи Асошиейтед прес.

Преговорите в Мадрид приключиха в неделя, като преговарящите отложиха за догодина ключовото решение как да регулират световния пазар за въглеродни емисии.

Гутериш заяви, че "международната общност пропусна важна възможност да покаже по-голяма амбиция за намаляване на последствията, адаптация и финансиране за овладяване на климатичната криза. Ние не трябва да се предаваме и няма да се предадем."

В заключителната декларация се говори за "спешна нужда" да се намалят емисиите на парникови газове в съответствие с Парижкото споразумение от 2015 г. Но в нея отсъства изрично изискване страните догодина да внесат по-амбициозни предложения за целите за парниковите емисии - нещо, за което настояваха развиващите се страни и природозащитниците.

Министърът на околната среда на Чили Каролина Шмид, която председателстваше конференцията, заяви, че е "натъжена", че не е постигнато споразумение за правилата на международната търговия с въглеродни емисии.

Делегатите на конференцията отбелязаха известен напредък по отношение на финансовата помощ за бедните страни, засегнати от климатичните промени, въпреки силната съпротива от страна на САЩ към всяка клауза, която държи големите замърсители отговорни за щетите, причинени от техните емисии. Преди четири години страните се съгласиха да отделят 100 милиарда долара годишно към 2020 г. за подкрепа на развиващите се страни, но засега събраната сума е далеч от тази цел.

На следващата климатична конференция в Глазгоу догодина отново ще бъде обсъждан въпросът за поставянето на по-амбициозни средносрочни цели. САЩ няма да участват в много от тези разговори, след като президентът Доналд Тръмп обяви оттеглянето на страната си от Парижкото споразумение, което ще влезе в сила на 4 ноември 2020 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
международната общност не и пука за климата, тия хора само власт и пари ги интересува и така ще е до края на света