На конференцията в Берлин договориха спиране на огъня в Либия

Меркел: Постигнахме споразумение за цялостен план
19 яну 2020 22:39, Анисия Иванова
34
На конференцията в Берлин договориха спиране на огъня в Либия
Снимка: БГНЕС

Мирната конференция за Либия в Берлин постигна съгласие за нови стъпки в подкрепа на прекратяването на огъня и спазването на оръжейното ембарго, заяви в неделя канцлерът Ангела Меркел, цитиран от Anadolu Agency.

Изказвайки се на пресконференция в края на форума, който събра световните сили и регионалните участници, включително турския президент Реджеп Тайип Ердоган, Меркел заяви, че всички участници са съгласни, че не може да има военно решение на конфликта в Либия.

"Постигнахме споразумение за цялостен план“, каза тя и добави, че участниците също са се договорили за нови мерки за стриктно спазване на оръжейното ембарго.

Меркел заяви, че враждуващите страни също са се договорили да назначат членове във военна комисия с по пет члена от всяка страна, както е предвидено от ООН за наблюдение на прилагането на прекратяването на огъня.

Още по темата

Отделно генералният секретар на ООН Антонио Гутериш каза след конференцията: „Благодарение на срещата в Берлин днес беше възможно да се приемат петимата военни делегати от страната на Маршал Хафтар. Вече имаме трима, а сега имаме още двама от страната на ЛНА“, визирайки така наречената Либийска национална армия на Хафтар.

"И така, сега сме имаме условия да свикаме в Женева военния комитет през следващите няколко дни, допълни той.

Гутериш каза също: „Държавите-членки, заедно с регионалните и международни организации, изпратиха силен сигнал, че сме напълно ангажирани да подкрепим мирното разрешаване на либийската криза.“

Той очерта три въпроса, повдигнати на срещата на върха, като каза: „Първо, не мога да не подчертая заключението на срещата, че няма военно решение на конфликта в Либия.“ Той добави: „Всички участници се ангажират да се въздържат от намеса във въоръжения конфликт или вътрешните работи на Либия. "

„Второ, призовахме всички участници да се въздържат от всякакви дейности, които изострят конфликта“, каза той.

Гутериш също заяви, че призова всички страни да прилагат ембаргото на Съвета за сигурност на ООН.

„Трето, завръщането към политическия процес е от съществено значение“, каза Гутериш, като заяви, че всички участници са се съгласили да прилагат пълно прекратяване на огъня в Либия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
za Lybia преди 4 години
Каквото и да ви говорят за Либия..................става дума само за много нефт и много пари!!!
27
0
 
1
 
! Отговори
До Нищо ново преди 4 години
Либия ще се раздели не на две, ами на три части..............Триполитания, Киренайка и Фазан (на юг в пустинята).............такава държава Либия de fakto вече няма , има само на хартия!!!Остава да се разпределят сферите на влияние само..............кой ще краде нефта на Либия..........най-вероятно това ще са Англия, Франция и Италия!!!
26
0
 
1
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
Добре, прекратяват огъня и си остават на позициите. После? Кой каквото отвоювал, негово си остава. Либия се разделя на две. След като признават правителството в Триполи, ще трябва да признаят и правителство на ген. Хафтар. Това е замразен конфликт. Но търговият с нефт ще върви. За някои от участниците в срещата сигурно и това е доста важно.
25
0
 
2
 
! Отговори
ТСВ преди 4 години
90 % от политиците в света са само едни слуги на световната глобалистка мафия(или т.нар. елит).............масони, илюминати, билдерберги, ционисти, хора на Ротшилд и т.н.
24
0
 
3
 
! Отговори
ТСВ преди 4 години
Третата световна война вече се води интензивно, но тя не е обявена официално.Има две страни, от една страна............т.нар. елит - масони, глобалисти, ционисти , илюминати ............а от друга страна-обикновените хора в целия свят-в ЕС, Русия, САЩ, България и т.н.Ситуацията е много сложна и изходът от ТСВ е непредсказуем!!
23
0
 
0
 
! Отговори
Бъзогрък преди 4 години
До АнонименЛеко ,бе бабаитче ...И Молон лаве " ...ако ти стиска де ! А сега ... чиба от Либия !
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стара истина, нарича се експлоатация.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Богатството и "величието" на империи като Великобритания и Франция се гради на много невинна кръв, робски труд и кражба на ресурси (злато, нефт и диаманти) от половината свят.............бившите колонии на Великобритания и Франция!
20
1
 
4
 
! Отговори
До Демек преди 4 години
Франция може да да има много проблеми с етническия състав на населението си(освен франсета има нег***ри, араби, африканци и т.н.), но Франция е ядрена сила, освен това френските фирми още крадат ресурси от бившите си африкански колонии.............нефт, злато, диаманти и т.н.
19
0
 
5
 
! Отговори
До Демек преди 4 години
Германия не се води световна сила отдавна, въпреки че е мотора на ЕС, защото Германия е победена държава от ВСВ и все още Великите сили я наказват!
18
2
 
5
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
ЕС е незаконен терористичен съюз,заедно с нато .Това е коментар от предходната тема. АЗ ЗА ПРЪВ ПЪТ ЧУВАМ ЗА ТЕРОРИСТИЧЕН СЪЮЗ, КОЙТО СЕ БОРИ ЗА МИР!
17
3
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Арабските народи са диви и могат да бъдат управлявани само от диктатори- убиха Кадафи убиха Садам Хюсейн и настана една анархия в Либия и Ирак подсилена от САЩ и Европа -за да им се краде петрола - Искаха Демокрация и сега плачат за миналото -Като Нас -искахме банани -сега се молим за вода и за въздух! Слаби държави -всеки на "масата' ги разпределя като "баница"
16
2
 
4
 
! Отговори
Anon преди 4 години
... тези пък ако си мислят, че някой ги бръсне за нещо...
15
4
 
10
 
! Отговори
Демек преди 4 години
разбраха се да се разбераткакви световни сили сте вие бе помяяри шенгенски !?Германия е с 25% цветнокожо население. Само парите за наеми, който Амероканците платиха за 2019 са повече от Брутния Продукт ана Германия ! Франция - т.е. Френската Арабска Джамахирия е в по-жалко състояние дори и от Германияза останалите "световни сили" от разпадащия се Ротшилдски кибук наречен ЕС дори дума няма да отворя
14
3
 
11
 
! Отговори
za Lybia преди 4 години
Традиционно най-голямо влияние в Либия имат Италия, Великобритания и Франция, които са си разделили трите области на Либия.............Триполитания, Киренайка и Фесан!Така че нефтът на Либия ще се краде от италианската мафия и двете империи в Европа..............Великобритания и Франция!!Както се казва...............нищо ново под Слънцето!!
13
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Западното лицемерие няма край.....................точно държави като Англия, Франция, Италия и САЩ разбиха и унищожиха Либия като държава и убиха полковник Кадафи!!
12
4
 
6
 
! Отговори
До Sichtpunkt преди 4 години
Германия не е фактор в световната политика, а Меркел е една стара сдухана бабичка, от която не зависи нищо!!!
11
2
 
5
 
! Отговори
До АнонимеН 9 и 10 преди 4 години
1.Пише се Кипър, а не КИПАР2.Ти разбиратш от геополитика , толкова колкото Цецка Цачева от ядрена физика...........................т.е. нищо........................хаха!!!
10
1
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 10 преди 4 години
Големите играчи за Либия са САЩ, Франция, Англия и Италия!!Напоследък Турция и Русия..................изобщо нефтът в Либия е гравитационен център за много интереси!!!
9
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европа разпалва войни, а Русия ги потушава.