Либийската карта: Може ли сметките на Ердоган да се окажат без кръчмар?

Как целият арабски свят се разгневи на Турция
20 яну 2020 21:00, Елка Василева
103
Либийската карта: Може ли сметките на Ердоган да се окажат без кръчмар?
Файез ас Сарадж и Реджеп Ердоган. Снимка: архив, БГНЕС

Съюзът между турския президент Ердоган и либийския премиер Файез ас Сарадж предизвиква огромно възмущение в целия арабски свят. А тънките сметки, които си прави Ердоган, са твърде рисковани.

Тези дни турският президент Реджеп Ердоган решително заяви, че страната му „възможно най-скоро" ще започне да търси природен газ в уговорен с Либия район. Ердоган се позова на споразумение, сключено с либийското правителство в Триполи през ноември миналата година, което променя морските граници, съществуващи между двете държави. Според споразумението част от находищата на открития преди няколко години в Средиземно море природен газ вече се намират в турски, а не в либийски води. По този начин Турция се надява да си осигури дял в експлоатацията на газовите находища, пише Дойче веле.

Либийската карта

В спора за газовите залежи Турция разчита предимно на Либия. В замяна на коригираните морските граници Анкара подкрепя правителството на либийския премиер Файез ас Сарадж, който е изложен на сериозен натиск от страна на войските на генерал Хафтар.

Още по темата

Подкрепеното от Хафтар правителство в Тобрук спечели изборите през 2014 г., но не беше признато от международната общност. Повечето западни държави, както и ООН, смятат Сарадж за единствения законен министър-председател на Либия. Въпреки това той е изправен пред сериозен проблем: Сарадж трудно може да разчита на военна помощ от чужбина. Единствено Турция и нейният политически съюзник Катар му предложиха подкрепа.

Откакто през лятото на 2017 г. няколко държави, водени от Саудитска Арабия, обявиха бойкот на Катар, контактите между Доха и Анкара станаха още по-тесни. Подобно на Турция, и Катар подкрепя Мюсюлманското братство. От гледната точка на Катар Либия е страна, която косвено може да се противопостави на Саудитска Арабия и да осуети нейните планове в региона. Затова Катар се опитва по всякакъв начин да увеличи разходите, които неговите противници правят, за да го бойкотират.

Преди няколко дни Саудитска Арабия също разкритикува турския ангажимент в Либия. Външното министерство в Рияд оповести, че кралството осъжда “скорошната ескалация в Либия с турско участие” и смята, че тя представлява „заплаха за сигурността и стабилността в Либия, а и за целия регион”.

Подкрепата на Мюсюлманското братство е една основните причини, поради които Египет силно се противопоставя на присъствието на турски войски в съседна Либия, казва Джанан Атилган от фондация “Конрад Аденауер” в Тунис. Според него идеологическото напрежение между Египет и Турция има и политически елемент: "Египет е силно заинтересован от това сигурността в Либия да бъде гарантирана по военен начин. Основната грижа на Кайро е да защити своите граници, така че през тях да не проникват ислямисти и членове на Мюсюлманското братство или на други религиозни екстремистки групировки”, казва Атилган.

Египетските медии, които пряко или косвено се намират под контрола на правителството, също критикуват турското присъствие в Либия. То е "част от опита на турското правителство да разшири властта си над региони, които някога са принадлежали на Османската империя", написа вестник "Ахрам": С ангажимента си в Либия Ердоган поема огромен риск заради международния отпор, който се очертава. Турският президент може да очаква не само дипломатическа съпротива, а дори и военна.

Либия - арена на задочна война?

Ако подкрепеният от Турция премиер Сарадж загуби борбата за властта в Либия, Ердоган ще загуби надиграването за находищата на природен газ в Средиземно море. Защото договорите между Турция и Либия ще останат в сила, само ако правителството на Сарадж оцелее. Ако надделее Хафтар, една от първите му задачи ще е да обяви споразумението с Турция за недействително. От правна гледна точка това няма да е трудно, защото парламентът в Тобрук не е давал одобрението си за турско-либийското споразумение. Освен това съществуват и сериозни международно-правни съмнения относно валидността на договора между Анкара и Триполи.

„Всичко зависи от това как ще се развият сега събитията в Либия", смята турският експерт Сонер Чагаптай от Вашингтонския институт за близкоизточна политика. "Ако това правителство падне, договорът за Средиземно море ще изгуби всякаква стойност. Ето защо Либия се превръща във все по-сериозна арена на задочни войни."


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Газопроводът трябва на Меркел, защото тя мисли да си затваря въглищните електроцентрали и ще ги замени с газ
65
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България имаше в Либия концесии за търсене и евентуален добив на нефт и газ . Какво стана с тях един господ знае - пак някой демокрад се облажи и от тая далавера. Тука пък един катунарин, дето партенките му миришат на теменужки и умрели котки, говори за московска леш. Каква московска леш, бе, акъл море от шкембе чорба, не знаеш на кой свет си, бе, кукло
64
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Либия точно пък Бг рафинерия никога не е имало ...А за да се появи трябва да Направим интервенция подобна на Ердо разбирасе и без московска лещ няма как да стане ....
63
2
 
2
 
! Отговори
Миткалото преди 4 години
Ердоган иска да се сдобие с газ от Либия а къде е България която имаше българска рафинерия в Либия.Няма ли да си я искаме или тя ще е компенсация за размириците и унищожаването на Либия като държава провокирано от медицинските сестри.
62
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Гост+Не е така. Ердоган се опитва да играе и с Русия и със САЩ. До момента му се получава,защото е нужен и на двете страни. Но Великите сили, които и да са те, не обичат такива тарикати. Или едните или другите, а може и двете с съюз/както стана със иранския генерал/ ще у видят сметката. Не за друго, а за назидание., на другите киото се опитват да правят така. За съжаление, както винаги ще го отнесат обикновените хора. Икономически срив, инфлация, разпад на държавата и т.н
61
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма страшно. Неговият политически, икономически и интимен партньор Вова ще го защити и/или ще го компенсира с нещо друго.
60
8
 
14
 
! Отговори
Гост+ преди 4 години
Обективно, Ердоган досега не е сбъркал на международната сцена. Той е първия търски Президент, който безцеремонно демонстрира не само независимост и суверенитет, но и приоми на супер-локална сила. Един по един светвните играчи почват да се съобразяват с него. Онова, което може да му изиграе лоша шега е ислямисткия му уклон.
59
6
 
0
 
! Отговори
Русофил преди 4 години
от къде пари? Ми, нали ни плащат в рубли бе, забрави ли
58
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КирилВикаш русофилите имате пари?Ама нали народа умира от глад, от къде пари?Значи вие не сте от народа!Вие сте от комунистическата шайка.
57
6
 
5
 
! Отговори
Русофил преди 4 години
Не, не може сметките на Ердоган да се окажат криви.Той е непогрешим като Путин.
56
1
 
0
 
! Отговори
Диабло преди 4 години
Ех ако можеше да смята, бившата жена на бай гюлен кочана .!.
55
10
 
3
 
! Отговори
Кирил преди 4 години
"До Гост+Знаем, знаем че пуутака е добрия, запада е лошия.Такива са те русофилските опорни точки.Ама що вие русофилите се пращате децата на запад не знаем."Директно ти отговарям - защото имаме пари. Ей за т'ва.
54
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мюсюлманското братство са си ислямисти/фундаменталистиУхабистите са саудитска арабия и всичките терори и интриги.
53
8
 
18
 
! Отговори
Демократични Балкани преди 4 години
Най ми е смешно да чета за демократично избраният Ердоган.Направо се заливам от смях.Същото като демократично избраният Бойко или демократично отхвърленият ни референдум.Той бил демократично избран - ха ха ха ха хха ха
52
4
 
18
 
! Отговори
Гост+ преди 4 години
Западът не винаги е бил лош. Но откакто яхнаха гребена на Новия Световен Ред за да господствуват "глобално" над Света - се '***'ха............
51
4
 
13
 
! Отговори
Гост+ преди 4 години
Та сега добрият стар демократичен Запад се загрижи за това което става в Либия. Защо ли Путин не ги пита пак: "Онези, които предизвикаха всичко това, дават ли си сметка какво направиха?" .....................добрият стар хуманен, демократичен Запад..............
50
4
 
19
 
! Отговори
Гост+ преди 4 години
Мюсюлманското братство са си ислямисти/фундаменталисти. В Либия те са законно в Парламента - Защо? Ми защото бяха дружки на западните демократи. Докато НАТО бомбеше Кадафи от зоните "забранени за полети", ислямистките им съюзници напредваха по суша. Същото преди това ще ше да стане в Египет под предлог да свалят диктатора Мубарак, само че военните там се усетиха навреме и грабнаха властта. Същото след Либия, Западната Демокрация готвеше в Сирия = следващата Арабска пролет, само че Русия=стоп!
49
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма по долно русофилско л..но от поммаците.
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да де, ти четеш " "Джумхуриет" и "Заман"
47
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво са спряли "патоците" , Меркел и Путин се разбраха , че Северен поток ще бъде достроен и руснаците си стягат в момента техния морски тръбополагач "Академик Черски", който през месец май ще поднови работата по завършване на газопровода. Америкаците им направиха мърсотия, но бог забавя, но не забравя. И в момента Русия си доставя договорените количества газ и няма изобщо проблеми.