Коронавирусът удари китайската икономика. Но колко тежко?

Кога Китай ще възстанови производството изцяло остава отворен въпрос
19 фев 2020 10:06, Красимир Ангелов
17
Коронавирусът удари китайската икономика. Но колко тежко?
Снимка: БГНЕС

Най-големият въпрос пред глобалната икономика в момента е колко бързо Китай може да възстанови нормалните си операции, докато се бори с разпространението на коронавируса, който взе близо 1900 жертви и засегна десетки хиляди, пише в свой анализ Bloomberg TV Bulgaira.

Контролът на правителството и опасенията на гражданите да излизат извън домовете си засегнаха потреблението и редица бизнеси – както на местни компании, така и на гиганти като Starbucks и Alibaba. Междувременно процесите в редица фабрики не могат да бъдат възстановени заради липсата на служители, които трябва да останат в родните си градове или да прекарат няколко седмици под карантина.

Още по темата
Китайската икономика вероятно е работила с капацитет от едва 40-50% пред миналата седмица според доклад на Bloomberg Economics. Следните данни проследяват каква част от втората по големина икономика в света остава засегната.

Движението на хора

Броят на пътуванията, предприети в началото на Лунната нова година, остава сравнително същия спрямо същия период през 2019 г. Спадът на пътуванията обаче след 25 януари беше значителен. Средно едва около 20% от миналогодишните пътувания са били извършвани всеки ден, което означава, че милиони хора все още не са се завърнали обратно на работа.

Индустриалното търсене

Търсенето на електричество все още остава по-ниско от обичайното за това време на годината в Китай, което показва, че голяма част от индустриалния капацитет на страната остава незает.

Емисиите азотен диоксид през седмицата след празниците спадат с 36% на годишна база според Центъра за изследвания на енергията и чистия въздух. Забавянето с между 25 и 50% в индустриалните сектори е факторът, допринесъл за спада, твърдят представители на независимата организация.

Проучване след 109 американски производствени компании в Шанхай показва, че докато 70% от тях са оперирали миналата седмица и повече от 90% очакват да възстановят производство през тази, 78% от фирмите смятат, че нямат достатъчно работна сила, за да възстановят пълноценно производствените си линии.

Потреблението

Alibaba, първата голяма китайска технологична корпорация, която отчете резултати след появата на епидемията през януари, заяви, че вирусът подкопава производството и променя моделите на пазаруване, тъй като потребителите се отдръпват от редица разходи, включително за пътувания и ресторанти.

Дори потребителите в Китай да искат да харчат, голяма част от магазините остават затворени, а търговците са изправени пред логистични проблеми при доставките към клиенти. Ситуацията може да остане такава, докато разпространението на вируса не се преустанови, служителите не се върнат на работните си места и не се почувстват уверени да харчат отново.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Реално погледнато са умрели 1900 човека от население 3-4 милиарда , не умаловажавам факта , че са умрели хора но е така човека си е отишъл на пазар пипнал е животното и се е заразил не е имал симптоми вируса е мутирал , лекарят е умрял понеже не са му повярвали и така това е човешкият фактор подценили са вирусът , веднага конспирации , на Китай нищо им няма построиха болници за часове това говори само по себе си за каква мощ говорим ако Китай утре реши да завземе цялата планета няма кой да еспре
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия от тая нощ в 00.00 часа забранява влизането на всякакви китайци с каквато и да е цел с какъвто и да е транспорт на руска територия. Нещата вместо да се подобряват явно се влошават въпреки бодряшките изказвания на китайските дипломати. Това е и признак че тоя коронавирус изобщо не е дошъл по естествен път. Да сега грипните епидемии като правило са тръгвали от Китай и никога до този момент Китай и останалия свят не са реагирали по тоя военизиран начин.
12
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хаха Китай се разпадал... мале какви щуротии.Китай ще излезе от тази криза по-добре отколкото влезе. Няма друга държава в толкова изгодна позиция, имат си и интелекта, и ресурсите, и работната сила да доминират този век.В Кравария днес ще от хамбургери ще умрат 100 пъти повече хора днес, отколкото в Китай от епидемията.
11
6
 
7
 
! Отговори
Ниш е България преди 4 години
Китай се разпада 2020 година.Предсказано е. Първо ще рухне икономиката, после ще настане бунт и разпад.
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Летящата мишка Батман удари тежко китайската икономика. Удари тежко и китайското правителство което усилено харчи от резерва си и изкупува акции от китайските борси за да не се срутят цените им със скорост от $200 милиарда на седмица. Не знам кое ще свърши по рано коронавируса или китайския резерв. В един момент може да се окаже че китайското правителство е национализирало голяма част от китайските предприятия а притежаваните от него акции да струват едва 3% от парите с които са закупени.
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като се има предвид, че Китай прави на половината свят нещата, и за много по-ниски печалби от редицата пре-продавачи, за които произвеждат, няма да се учудя държави като ФАЩ да ги удари по-силно, те ако няма кой да им прави айфоните ще им се срине цялата икономика...
8
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коронавирусът удари китайската икономика. Изключително тежък удар. Това беше главната цел на Хадовете, които го пуснаха. Икономическо смазване и забавяне.
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да го бяха оставили да върлува. Паниката и икономиката ще нанесат много повече щети отколкото ако вируса беше станал глобален.Над 90% от смъртните случаи са хора, които са над средната продължителност на живота в Китай, и в същото време до сега няма данни и за един смъртен случай при дете.Умират предимно хора, които са си пред умирачка така или иначе. Което не е най-лошото за държава като Китай, където политиката за едно дете нанесе демографски щети, и голяма част от населението застарява.
6
5
 
1
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Шмекериканските рептили, много обичат свежа мръвка (за разлика от кръволока ***), а с Китай (Huawei) кризнаха дръвцето и си пуснаха вонящата отровна слуз!
5
5
 
1
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Вируса ще обиколи светаи ще причинибезброй злини,а накрай Онази със косата,милиони под земята ще зарий.
4
0
 
14
 
! Отговори
1641 преди 4 години
Ето за това the WHO не смеят да кажат,че е пандемия. Щото този резултат ще се мултиплицира в световен мащаб. Усилията в тази посока имат крехък резултат засега, но карантините и ограниченията в пътуванията само ще забавят, но няма да го спрат този вирус. Смъртността от 2,67% по последни данни не е никак ниска имайки предвид заразността му и другите особености, които го правят перфектния вирус. А сега си представете затлачените болници и недофинансираната ни здравна система...
3
6
 
9
 
! Отговори
хм преди 4 години
До Китай ще им го върнеИскаш да кажеш,че американци са го изтървали от китайска лаборатория,така ли!?
2
3
 
7
 
! Отговори
ми така е преди 4 години
Ако ги попиташ защо изобщо им е нужно това бактериологическо оръжие,нито американци,нито китайци и руснаци ще дадат смислен отговор!
1
5
 
11
 
! Отговори
Китай ще им го върне преди 4 години
Знаем защо го пуснаха virUSA .........